Τοπικές Ειδήσεις

Στη Βουλή από Νικητιάδη η οικονομική ασφυξία της Καλύμνου λόγω μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε γειτονικά νησιά

Τις τεράστιες οικονομικές ζημιές που έχει επιφέρει στις επιχειρήσεις της Καλύμνου η υιοθέτηση από την πλευρά της Κυβέρνησης της ΝΔ, το 2021, του μέτρου των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε μόνο νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταξύ αυτών των γειτονικών Κω και Λέρου, όπου οι συντελεστές ΦΠΑ είναι μικρότεροι από της Καλύμνου, φέρνει με επίκαιρή ερώτηση του στη Βουλή ο Γιώργος Νικητιάδης Βουλευτής Δωδεκανήσου και υπεύθυνος του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ. Η επίκαιρη ερώτηση, απευθύνεται στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη και κατατέθηκε την Πέμπτη 04 Απριλίου.

Συμφώνως με το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης του κ. Νικητιάδη η Κάλυμνος απέχει βορείως μόλις 12 ν.μ. από τη Λέρο και περίπου 17 ν.μ. νοτίως από την Κω. Είναι στο μέσον δύο νησιών, στα οποία εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την τελευταία σχεδόν τριετία, οι τζίροι των καταστημάτων, όπως π.χ. των υπεραγορών, να έχουν μειωθεί δραστικώς, καθώς οι κάτοικοι του νησιού προτιμούν να μεταβαίνουν στα διπλανά νησιά για την αγορά αγαθών, όπου οι τιμές είναι ιδιαιτέρως πιο χαμηλές. Μάλιστα, όπως μεταφέρουν τοπικοί παράγοντες, στην Κάλυμνο καταφθάνουν αδιαλείπτως οχήματα με αγαθά που έχουν αγοραστεί από την Κω με μειωμένο ΦΠΑ.

Το ευνοϊκό μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% το καθιέρωσε για πρώτη φορά το 1986 η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τα νησιά της Δωδεκανήσου. Το μέτρο επεκτάθηκε το 2000 σε όλα τα νησιά του Αιγαίου. Το 2015 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε το μέτρο, ενώ έξι χρόνια μετά η Κυβέρνηση της ΝΔ το επανέφερε μερικώς σε πέντε νησιά, τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο, την Κω και τη Μυτιλήνη, θέτοντας όμως τον εκβιαστικό όρο να λειτουργήσουν σε αυτά Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χατζηδάκη πως σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση, η οποία πλήττει καίρια την οικονομία και τις επιχειρήσεις της Καλύμνου; Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει μέτρα και πρωτοβουλίες, ώστε να αναχαιτιστεί το φαινόμενο οι κάτοικοι της Καλύμνου να μεταβαίνουν στην Κω και τη Λέρο για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών σε πολύ πιο χαμηλές τιμές; Εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναφοράς του ως άνω μέτρου σε όλα τα νησιά του Αιγαίου ή, σε κάθε περίπτωση, λόγω ειδικών συνθηκών στην Κάλυμνο, δεδομένου ότι είναι το νησί που πλήττεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο;

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα 4- 4-2024

Προς: Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Θέμα: Η επιλεκτική επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ σε πέντε μόνο νησιά του ανατολικού Αιγαίου πλήττει καίρια και άμεσα την οικονομία της Καλύμνου – Απαιτείται επαναξιολόγηση του μέτρου.

Κύριε Υπουργέ,

Την τελευταία τριετία οι επιχειρήσεις της Καλύμνου βρίσκονται αντιμέτωπες με δραστική μείωση του τζίρου τους, αδυνατώντας να επανακάμψουν μετά την πανδημία του κορονοϊού. Αιτία της οικονομικής τους δυσπραγίας αποτελεί συγκεκριμένη πολιτική που υιοθέτησε το 2021 η Κυβέρνησή σας σε ό,τι αφορά το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε μόνο νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στα οποία λειτουργούν δομές αιτούντων άσυλο, δηλαδή στη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο, την Κω και τη Λέσβο. Συγκεκριμένως, η Κάλυμνος απέχει μόλις 12 ν.μ. από τη Λέρο από τη βόρεια πλευρά του νησιού και περίπου 17 ν.μ. από την Κω από τη νότια πλευρά του νησιού, δηλαδή βρίσκεται στο μέσον δύο νησιών, στα οποία εφαρμόζονται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Τούτο έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού λογικώς να προτιμούν να μεταβαίνουν στα διπλανά νησιά για την αγορά αγαθών, όπου οι τιμές είναι ιδιαιτέρως πιο χαμηλές. Τα δρομολόγια μεταξύ Καλύμνου και Κω είναι καθημερινά και κάποιος μπορεί να βρεθεί σε μόλις 20’ με ταχύπλοο που εκτελεί 2 και 3 δρομολόγια τη μέρα, και σε μόλις 45’ με συμβατικό πλοίο στην Κω, να πραγματοποιήσει τις αγορές του και να επιστρέψει. Μάλιστα, όπως μεταφέρουν τοπικοί παράγοντες, στην Κάλυμνο καταφθάνουν αδιαλείπτως φορτηγά με αγαθά που έχουν αγοραστεί από την Κω με μειωμένο ΦΠΑ.

Το ευνοϊκό μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ κατά 30% καθιερώθηκε για πρώτη φορά με τον ν. 1642/1986 της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στη Δωδεκάνησο. Ακολούθησαν διατάξεις επέκτασής του, λόγω του αυξημένου κόστους μεταφοράς των αγαθών, σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, οι οποίες τελικώς μεταφέρθηκαν στο άρθρο 21 του ν. 2859/2000, που κύρωσε τον Κώδικα Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Οι εν λόγω διατάξεις ίσχυσαν μέχρι τη ψήφιση από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ του ν. 4336/14-8-2015, όπου στην υποπαράγραφο Δ2, παρ. 3, προβλέφθηκε η σταδιακή κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά. Η Κυβέρνησή σας επανέφερε με το άρθ. 65 του ν. 4811/2021 (ΦΕΚ Α’ 108/26-06-2021) μερικώς τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στα άνω πέντε ελληνικά νησιά, τροποποιώντας σχετικώς το άρθ. 21 του Κώδικα ΦΠΑ. Η επιλογή αυτή, η επιλεκτική και μόνο επαναφορά του μέτρου δημιουργεί συνθήκες οικονομικής ανισότητας σε βάρος της Καλύμνου, η οποία βρίσκεται στις «συμπληγάδες πέτρες» της Λέρου και της Κω.

Δεδομένου ότι η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε πέντε μόνο νησιά του ανατολικού Αιγαίου πλήττει άμεσα την οικονομία της Καλύμνου, η οποία έχει τη μεγαλύτερη εγγύτητα σε δύο από αυτά.

Δεδομένου ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση έχει προκαλέσει τις οξείες αντιδράσεις των επιχειρηματιών της Καλύμνου, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι τα έσοδά τους διαρκώς μειώνονται εξ αιτίας του ανωτέρω μέτρου.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τη διαμορφωθείσα ως άνω κατάσταση, η οποία πλήττει καίρια την οικονομία και τις επιχειρήσεις της Καλύμνου; Προτίθεστε να αναλάβετε μέτρα και πρωτοβουλίες, ώστε να αναχαιτιστεί το φαινόμενο οι κάτοικοι της Καλύμνου να μεταβαίνουν στην Κω και τη Λέρο για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών σε πολύ πιο χαμηλές τιμές;

2. Εξετάζετε το ενδεχόμενο επαναφοράς του ως άνω μέτρου σε όλα τα νησιά του Αιγαίου ή, σε κάθε περίπτωση, λόγω ειδικών συνθηκών στην Κάλυμνο, δεδομένου ότι είναι το νησί που πλήττεται περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Γιώργος Νικητιάδης

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου