Αθλητικά

Super League 1 και 2: Εξέπνευσε η διορία για τις αδειοδοτήσεις, τα κριτήρια και οι προβλεπόμενες ποινές

Η Δευτέρα 31η  Μαρτίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία ώστε οι ΠΑΕ των δύο πρώτων επαγγελματικών κατηγοριών να καταθέσουν στην ΕΠΟ τον φάκελο για να αδειοδοτηθούν την επόμενη σεζόν. Με τι περιορισμούς κινδυνεύουν όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια.

Εύλογα σε αρκετά γραφεία… έτρεχαν μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να διευθετήσουν όποιες λεπτομέρειες ήταν εκκρεμείς, αφού πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία που δεν δύναται να αποτυπωθεί ανάγλυφα.

Κάθε ομάδα των Super League 1 και 2 θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να συλλέξει εκατοντάδες υπογραφές από παίκτες και άλλους άμεσα εμπλεκόμενους εργαζόμενούς της, ενώ την ίδια στιγμή καλείται να καταθέσει έγγραφα που να πιστοποιούν πως λειτουργεί εύρυθμα σε δεκάδες ζητήματα.

Πρόκειται για τόσο ογκωδέστατη διαδικασία, όπου οι σύλλογοι θα πρέπει να παρουσιάσουν στοιχεία για 55 επιμέρους τομείς, από την στελέχωση της πρώτης ομάδας και των τμημάτων υποδομής τους, μέχρι φυσικοθεραπευτές, ιατρικό επιτελείο, αλλά φυσικά και αναλυτικά οικονομικά ζητήματα. Σε ελεύθερη μετάφραση καλούνται να «φωτογραφίσουν» όλο τον οργανισμό τους, μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο!

Γι’ αυτό άλλωστε και οι 55 τομείς χωρίζονται σε έξι κριτήρια που είναι τα εξής: 1) Αθλητικά. 2) Ποδοσφαιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. 3) Υποδομών. 4) Προσωπικού και Διοίκησης. 5) Νομικά. 6) Οικονομικά.

Για να συλλεχθούν όλα αυτά τα χαρτιά/δικαιολογητικά απαιτείται πάρα πολύς χρόνος και πολύ μελάνι, ενώ η αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ θέτει διαφορετικά «θέλω» ώστε να αδειοδοτήσει τις ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της UEFA, εκείνες που παίρνουν μέρος στη Super League 1 και όσες στη Super League 2.

Πάντως μεταξύ των δύο πρώτων δεν προκύπτουν σημαντικές διαφορές, ενώ η διαδικασία είναι τόσο σοβαρή που αν για παράδειγμα κάποιο club παρουσιάσει ψευδή ή παραπλανητικά στοιχεία, ξέχωρα από τις κυρώσεις που υπάρχουν επειδή αυτόματα δεν θα αδειοδοτηθεί, κινδυνεύει με επιπλέον πρόστιμο 250.000 ευρώ ή και με ανάκληση της άδειας συμμετοχής του.

Πάντως εδώ να σημειώσουμε πως πολλές ομάδες της SL1 που δεν αδειοδοτούνται και για τις διοργανώσεις της UEFA δεν σημαίνει πως υπάρχει από μέρος τους κάποιο πρόβλημα, αλλά επειδή δεν συμμετέχουν σε αυτές δεν προχωράνε και στη σχετική κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων/ αποδεικτικών.  Ορισμένες πάντως το πράττουν.

Την ίδια στιγμή οι ποινές που επιβάλλονται χωρίζονται σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη έγκεινται σε περίπτωση που παρουσιαστούν ελλείψεις/κενά σε σημαντικά ζητήματα – πχ οικονομικά – τα οποία και ονομάζονται «Υποχρεωτικά Κριτήρια». Για παράδειγμα οι ΠΑΕ θα πρέπει να έχουν εκπληρωμένες ή ρυθμισμένες όλες τις σχετικές τους υποχρεώσεις που απορρέουν ως και τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα κληθούν να πορευτούν με μετεγγραφικούς περιορισμούς που είναι διαφορετικοί για την SL1 και την SL2, ξέχωρα από τα όποια πρόστιμα τους επιβληθούν. Εννοείται πως αν δεν εγκριθεί ο φάκελος των κριτηρίων της UEFA, τότε η ομάδα που θα το υποστεί αυτό δεν θα μπορεί να λάβει μέρος στις διοργανώσεις της.

Στην έτερη που αφορά τα «Κριτήρια Β’ Βαθμού» όπως λέγονται, βρίσκουμε ζητήματα πιο ήσσονος σημασίας που αφορούν περισσότερο την εταιρική δραστηριότητα των clubs ως Ανώνυμες Εταιρίες. Δηλαδή… λιγότερο ποδοσφαιρικά. Εκεί οι ποινές κυμαίνονται σε διάφορα πρόστιμα.

Σε όλες τις περιπτώσεις πάντως η αρμόδια επιτροπή δύναται να ζητήσει διευκρινίσεις, ώστε να αποφασίσει οριστικά εάν μία ΠΑΕ θα αδειοδοτηθεί ή όχι.

Στο κομμάτι των ποινών τώρα, εάν μία ομάδα της SL1 δεν αδειοδοτηθεί τότε θα ξεκινήσει την επόμενη σεζόν με -6 βαθμούς. Παράλληλα στην επερχόμενη μετεγγραφική περίοδο του καλοκαιριού θα μπορεί να αποκτήσει μόνο έναν παίκτη ανεξαρτήτου εθνικότητας άνω των 23 ετών και όσους επιθυμεί κάτω των 23, αλλά που να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Εθνική Ελλάδος.

Τον Ιανουάριο του 2026 δε θα δύναται εκ νέου να πάρει ακόμη έναν άνω των 23 χρόνων, αλλά που να μπορεί να παίξει στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ενώ ξανά θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει όσους επιθυμεί κάτω των 23, που να μπορούν όμως επίσης να αγωνιστούν στη «γαλανόλευκη».

Μάλιστα όλοι οι «νέοι» της θα δύναται να έχουν «ταβάνι» τις 100.000 ευρώ ως ετήσιες αποδοχές και παράλληλα απαγορεύεται να καταβληθούν χρήματα σε άλλη ομάδα για μεταγραφή ή δανεισμό κάποιου παίκτη. Ευρύτερα δε το συνολικό ποσό που θα μπορεί να δίνει μία μη αδειοδοτημένη ΠΑΕ σε συμβόλαια για καινούργιους παίκτες ή ανανεώσεις, δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 των χρημάτων που θα λάβει από το τηλεοπτικό της συμβόλαιο.

Την ίδια στιγμή από όταν ανακοινωθεί ότι δεν αδειοδοτήθηκε θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε μόλις δύο ανανεώσεις ποδοσφαιριστών της που βρίσκονται ήδη στο ρόστερ της και είναι άνω των 23 ετών, χωρίς όμως να τους γίνει αύξηση των ετήσιων αποδοχών τους. Αντίθετα θα μπορεί να ανανεώσει όσα συμβόλαια παικτών ήδη διαθέτει και είναι κάτω των 23 ετών (σ.σ. με την προϋπόθεση να μπορούν να παίξουν στις Εθνικές μας και χωρίς αύξηση των αποδοχών τους).

Εφόσον όμως ένα club της SL2 δεν αδειοδοτηθεί και εκ νέου ξέχωρα από το πρόστιμο που θα κληθεί να καταβάλει, θα μπορεί να αποκτήσει την επόμενη σεζόν (2025/2026) μόνο τρεις, ανεξαρτήτου εθνικότητας, ποδοσφαιριστές άνω των 25 ετών, όσους Έλληνες κάτω των 25 επιθυμεί και απεριόριστους χωρίς «αστερίσκους» κάτω των 23 χρονών. Παράλληλα θα δύναται να προχωρήσει σε όσες ανανεώσεις επιθυμεί των ποδοσφαιριστών που ανήκουν ήδη στο ρόστερ της.

Αυτά είναι λοιπόν τα βασικά δεδομένα που ισχύουν γύρω από το κομμάτι των αδειοδοτήσεων, όπου τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις για το ποια clubs έλαβαν ή όχι το «πράσινο φως».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου