Συνεντεύξεις

Γ. Υψηλάντης: «Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο καλλικρατικός δήμος με καποδιστριακούς όρους»

«Κύτταρο της αυτοδιοίκησης είναι οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες και αυτές πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο στην ανάδειξη και επίλυση των τοπικών ζητημάτων, χωρίς ενδιάμεσους και προστάτες. Δεν μπορεί ο καλλικρατικός δήμος να λειτουργήσει με καποδιστριακούς όρους. Αυτό υπήρξε βασικό λάθος της προηγούμενης δημοτικής περιόδου».

Τα λάθη που έγιναν στην λειτουργία του Δήμου Ρόδου με την εφαρμογή του Καλλικράτη, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στη «δ», ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Γιώργος Υψηλάντης και προσθέτει πως πρόθεσή του είναι να βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τα τοπικά συμβούλια όταν εκλεγεί στη θέση του δημάρχου.
«Θα είμαστε παρόντες στην επίλυση των προβλημάτων των χωριών και όχι απλά περαστικοί από τα πανηγύρια τους», δηλώνει ο κ. Υψηλάντης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου υπογραμμίζει πως οι χωρικές αντιδημαρχίες για την παράταξή του και τον ίδιο είναι περιττές και δεν εξυπηρετούν τίποτα παραπάνω από προεκλογικές συμφωνίες για μοίρασμα ρόλων σε χαλίφηδες που θέλουν να διατηρήσουν τα χαλιφάτα τους.
Αναφορά κάνει ο κ. Υψηλάντης και σε άλλα ζητήματα, όπως ο τουρισμός, η διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων και ο Δημοτικός Φόρος.

Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Υψηλάντη, αναλυτικά:
• Με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες με πρωτοβουλία του ΕΚΡ και του Φαρμακευτικού Συλλόγου, ποιες είναι οι προτάσεις σας για τον τομέα της υγείας και ειδικά για τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ο Δήμος στους πολίτες;
Οι αρμοδιότητες του δήμου στον τομέα της υγείας είναι και θεσμικά, εξαιρετικά περιορισμένες. Ταυτόχρονα οι δομές υγείας που διαθέτει είναι λίγες και υποστελεχωμένες. Επίσης είναι χωροταξικά εντοπισμένες μόνο στην πόλη. Συνεπώς δεν πιάνουν τόπο.
Άποψή μας είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα ο δήμος δεν μπορεί να χτίσει το δικό του σύστημα υγείας. Αυτό όμως που μπορεί και πρέπει να κάνει, είναι να συνδράμει μέσα από ένα πρωτόκολλο ή με άλλη μορφή συνεργασίας, τις υφιστάμενες δομές του εθνικού συστήματος υγείας, με προσωπικό, μέσα και πόρους. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλει και θα ενισχύσει αποτελεσματικά την παροχή των υπηρεσιών υγείας στο σύνολο του πληθυσμού του νησιού.

• Ποιες είναι οι προτάσεις σας για τον τρόπο διοίκησης του Δήμου καθώς δεν θα πρέπει να μείνουν χωρίς αρμοδιότητες και πόρους οι τοπικές κοινότητες;
Το έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει, ότι δεν μπορεί ο καλλικρατικός δήμος να λειτουργήσει με καποδιστριακούς όρους. Αυτό υπήρξε βασικό λάθος της προηγούμενης δημοτικής περιόδου. Οι χωρικές αντιδημαρχίες για μας είναι περιττές και δεν εξυπηρετούν τίποτα παραπάνω από προεκλογικές συμφωνίες για μοίρασμα ρόλων σε χαλίφηδες που θέλουν να διατηρήσουν τα χαλιφάτα τους. Κύτταρο της αυτοδιοίκησης είναι οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες και αυτές πρέπει να έχουν κυρίαρχο ρόλο στην ανάδειξη και επίλυση των τοπικών ζητημάτων, χωρίς ενδιάμεσους και προστάτες.
Για να μπορέσουν όμως να παίξουν το ρόλο αυτό τα τοπικά συμβούλια, χρειάζονται πόρους, μέσα και αποκεντρωμένες υπηρεσίες στελεχωμένες με το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό. Έχουμε δεσμευτεί να τα διαθέσουμε. Είμαστε αποφασισμένοι και έχουμε επίσης δεσμευτεί, ότι ως δημοτική αρχή θα έχουμε ευθεία και ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τα τοπικά συμβούλια. Θα είμαστε παρόντες στην επίλυση των προβλημάτων των χωριών και όχι απλά περαστικοί από τα πανηγύρια τους.

• Πώς θα μπορέσει να ανταποκριθεί ο Δήμος Ρόδου σε ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του νερού και των απορριμμάτων;
Η οριστική λύση για την διασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας του πόσιμου νερού, θα βασισθεί αποκλειστικά στη λειτουργία του Φράγματος Γαδουρά και των έργων που σχετίζονται μ’ αυτό. Η ολοκλήρωση των έργων του φράγματος έχει ήδη εκχωρηθεί στην Περιφέρεια. Η διαχείρισή του όμως, δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο από τη ΔΕΥΑΡ.
Είναι λοιπόν προφανές ότι στην κατεύθυνση αυτή είναι άμεσης προτεραιότητας ζήτημα, ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της επιχείρησης, σε συνδυασμό με την επαρκή στελέχωσή της με το αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό.
Ταυτόχρονα είναι ανάγκη να γίνει αξιοποίηση και των υπόλοιπων επιφανειακών νερών του νησιού, για την κάλυψη υδρευτικών αλλά κυρίως αρδευτικών αναγκών. Το φράγμα της Απολακκιάς δεν έχει αξιοποιηθεί ουσιαστικά, ενώ δεν έχει προχωρήσει η κατασκευή πολλών άλλων μικρότερων ταμιευτήρων για τους οποίους υπάρχουν μελέτες. Αναξιοποίητες επίσης παραμένουν πολλές μικρές πηγές και υδρομαστεύσεις σε πολλά σημεία του νησιού.

• Ποια είναι η θέση σας για τη διαχείριση των απορριμμάτων;
Η ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, βασίζεται σε διεθνώς παραδεκτές και ιεραρχημένες προτεραιότητες. Μείωση παραγωγής απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, αξιοποίηση και τέλος ασφαλής διάθεση του υπολείμματος.
Η μείωση της παραγωγής έχει να κάνει κυρίως με τους παραγωγούς των προϊόντων και ειδικότερα με τη χρήση από μεριάς τους απλούστερων μορφών συσκευασίας.
Η ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο) θα γίνει με διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα. Το ΚΔΑΥ Ρόδου, που πρόκειται να κατασκευαστεί στον ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου, θα λειτουργήσει με ευθύνη του Δήμου ή από Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση που θα συσταθεί για τον σκοπό αυτό.
Τα υπόλοιπα προς ανακύκλωση υλικά (ορυκτέλαια και συσκευασίες τους, οχήματα τέλους κύκλου ζωής, ελαστικά, συσσωρευτές, μικρές μπαταρίες, λαμπτήρες, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά απόβλητα, συσκευασίες γεωργικών φαρμάκων, κλπ) συλλέγονται και ανακυκλώνονται από τα αδειοδοτημένα για τον σκοπό αυτό Συλλογικά Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ), σε συνεργασία με το Δήμο.
Στα πλαίσια της αποκέντρωσης και κάλυψης των παραπάνω αναγκών σε όλη την έκταση του δήμου, θα προωθηθεί η κατασκευή ενός πράσινου σημείου (green point) σε κάθε δημοτική ενότητα.
Η αξιοποίηση θα αφορά κυρίως το βιοαποδομήσιμο κλάσμα (οργανικά απόβλητα) που απομένει, με στόχο κυρίως την ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου που εμπεριέχει και την μετακομποστοποίησή του στη συνέχεια.
Η γνώση και η εμπειρία μας, αποτελούν εγγύηση για μια βιώσιμη και αειφορική διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

• Ποια έργα θεωρείτε πως θα πρέπει να προωθηθούν από το Δήμο με τη βοήθεια του νέου ΕΣΠΑ;
Η απάντηση είναι απλή. Όσα περισσότερα μπορούμε.
Η ανεπάρκεια ίδιων πόρων, καθιστά αναγκαία την απορρόφηση και αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ από κάθε ευρωπαϊκό πρόγραμμα, προκειμένου να παραχθεί έργο. Σε όλους τους τομείς. Προγράμματα δεν υπάρχουν μόνο για την κατασκευή τεχνικών έργων, αλλά και για την υλοποίηση δράσεων σε πολλούς τομείς, όπως η κοινωνική μέριμνα, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, κλπ.

• Πώς σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε τη Μεσαιωνική Πόλη καθώς η σύμβαση που είχε υπογράψει η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη δεν έχει ανανεωθεί ακόμη;
Η πίεση για σύναψη νέας προγραμματικής σύμβασης ή ανανέωση της παλιάς πρέπει να είναι συνεχής και ουσιαστική. Δεν αρκούν επιστολές και συμβολικές διαμαρτυρίες. Υπάρχουν τρόποι να υποχρεωθεί το ΥΠΠΟ στην κατεύθυνση αυτή. Δεν γίνεται να εισπράττει μόνο από τη διαχείριση των μνημείων, χωρίς ν’ αφήνει δεκάρα στη Ρόδο, χωρίς να ξοδεύει ούτε ευρώ έστω και για τα στοιχειώδη, όπως είναι η καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων ή οι βασικές εργασίες συντήρησης των μνημείων. Στερώντας του για παράδειγμα τη δυνατότητα είσπραξης είναι βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. Είμαστε αποφασισμένοι ως παράταξη να το κάνουμε.
Το στοιχείο όμως που έχει για μας σημασία, είναι να πολλαπλασιαστεί το αποτέλεσμα των πόρων που θα διατεθούν στα πλαίσια μιας τέτοιας σύμβασης. Κι αυτό μπορεί να γίνει με την ένταξη των παρεμβάσεων στη Μεσαιωνική Πόλη (π.χ. υπόγεια δίκτυα) σε ευρωπαϊκά προγράμματα, με χρήση των κονδυλίων της σύμβασης για κάλυψη της εθνικής συμμετοχής.

• Στις 9 Μαΐου κρίνεται οριστικά η τύχη του δημοτικού φόρου Δωδεκανήσου. Πώς θα αντιμετωπίσετε το θέμα και τι θα σημάνει η απώλεια του ΔΗΦΟΔΩ για το Δήμο Ρόδου;
Θεωρώ «τζάμπα μαγκιά» το να στρέφεται κανείς κατά του ΔΗΦΟΔΩ και ταυτόχρονα να καταπίνει αδιαμαρτύρητα τους δεκάδες δυσβάσταχτους φόρους που έχει επιβάλει η μνημονιακή συγκυβέρνηση. Φόρους που πνίγουν το λαό και την επιχειρηματική δραστηριότητα. Μόνο τον αέρα που αναπνέουμε δεν φορολόγησαν ακόμα. Αν κάποιοι ήθελαν την κατάργηση του δημοτικού φόρου, καλό θα ήταν να στραφούν κατά του κράτους, διεκδικώντας την απόδοση μέρους της κεντρικής φορολογίας, στους δήμους από τους οποίους εισπράττεται.
Ο ΔΗΦΟΔΩ μπορεί να αποτελέσει σοβαρό αναπτυξιακό εργαλείο των δήμων της Δωδεκανήσου. Είναι όμως ανάγκη να γνωρίζει ο κάθε υπόχρεος, ότι εισπράττεται δίκαια, με διαφάνεια και ότι τα λεφτά του πιάνουν τόπο. Ότι δεν ταΐζει ένα πηγάδι δίχως πάτο. Χρειάζεται λοιπόν σχεδιασμός για το που θα επενδυθούν τα χρήματα αυτά και δημόσιος απολογισμός των αποτελεσμάτων.
Όσον αφορά στη νομική έκβαση της υπόθεσης, πρέπει να είναι καθαρό ότι ο δήμος δεν μπορεί να αποστερηθεί των πόρων αυτών. Έχουν ήδη μειωθεί δραματικά οι πόροι του κατά 60% και δεν πάει άλλο. Το επόμενο βήμα είναι να βάλουν οι δήμοι λουκέτο. Αν λοιπόν χρειαστεί, είναι προφανές ότι θα αναγκαστεί να αντικαταστήσει τα έσοδα αυτά, με ισοδύναμα από άλλες πηγές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου