Κακοδιαχείριση, αμέλεια των διοικητικών υπηρεσιών και διπλές συντάξεις οι οποίες δίνονταν κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, που δημιούργησαν τρύπα 8 εκατ. ευρώ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης από 336 ασφαλισμένους του πρώην επικουρικού Ταμείου της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ), αποκαλύπτει πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή.
Στην Εκθεση Ελέγχου που παρουσιάζει το «Εθνος της Κυριακής» περιγράφεται αναλυτικά με ποιον τρόπο αποδίδονταν διπλές συντάξεις σε ασφαλισμένους, καθώς και την άρνηση της διοίκησης του ΤΕΑΠΕΤΕ να δώσει τα αρχεία των ασφαλισμένων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης επί 8 συνεχόμενα χρόνια μετά την απόφαση για μεταφορά των ασφαλισμένων από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης της πρώην Εμπορικής Τράπεζας στο ΕΤΕΑ.
Η Εκθεση έχει κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες των διοικήσεων του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης για παραλείψεις που προκάλεσαν οικονομική βλάβη στα συμφέροντα του Ταμείου όσο και για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι παρανόμως έπαιρναν δύο συντάξεις ακόμα και κατά τα πρώτα χρόνια που ξέσπασε η οικονομική κρίση στη χώρα. Η υπόθεση παίρνει τις διαστάσεις σκανδάλου κακοδιαχείρισης με ευθύνες της πρώην διοίκησης του ΤΕΑΠΕΤΕ, που «κρύβεται» πίσω από τη δαιδαλώδη γραφειοκρατία την οποία αξιοποιούσαν στελέχη διοικήσεων και ασφαλισμένοι για να λαμβάνουν υπέρογκες συντάξεις, την ίδια στιγμή που το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχουν επέλθει σημαντικές μειώσεις στις συντάξεις.
Στην έρευνα των ελεγκτών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή αποκαλύπτεται ότι από 21 ασφαλισμένους του ΤΕΑΠΕΤΕ για τα έτη 2007-2013 που λάμβαναν παρανόμως και εν γνώσει τους δύο συντάξεις δημιουργήθηκε «τρύπα» στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα ποσά που οφείλουν από την παράτυπη καταβολή ξεκινούν από 20.932 ευρώ και φτάνουν τα 163.000 ευρώ. Το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης των πρώην υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας διέθετε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο παρείχε στους ασφαλισμένους που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης αλλά δεν είχαν συμπληρώσει το ηλικιακό όριο. Ενας υπάλληλος της πρώην Εμπορικής μπορούσε να λάβει το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα -για παράδειγμα- εάν διέθετε τις προϋποθέσεις σε ηλικία 55 ετών και μέχρι τα 62 έτη, οπότε θα μπορούσε να πάρει τη σύνταξή του από το ΙΚΑ, λάμβανε από το ΤΕΑΠΕΤΕ ένα σημαντικό ποσό στο πλαίσιο του προσυνταξιοδοτικού προγράμματος μέχρις ότου συμπληρώσει τα χρόνια για να πάρει σύνταξη. Οταν συμπλήρωνε το όριο ηλικίας, όφειλε να ενημερώσει το επικουρικό ταμείο προκειμένου να γίνει ο συμψηφισμός και να μειωθεί η επικουρική σύνταξη του προσυνταξιοδοτικού προγράμματος.
1.000 συν 800 ευρώ
Για παράδειγμα, εάν ο υπάλληλος ελάμβανε από το προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα 1.000 ευρώ τον μήνα και η σύνταξή του από το ΙΚΑ ήταν 800 ευρώ, τότε με την καταβολή της πρώτης κύριας σύνταξης μειωνόταν η καταβολή του προσυνταξιοδοτικού προγράμματος. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, ήταν η έγκαιρη ενημέρωση του Ταμείου από τον ασφαλισμένο. Δεν είχε προβλεφθεί όμως -όπως αναφέρουν οι ελεγκτές- να κοινοποιείται υπηρεσιακά η απόφαση απόδοσης κύριας σύνταξης στο επικουρικό ταμείο, με αποτέλεσμα να κάνουν πάρτι οι επιτήδειοι που αξιοποίησαν προς όφελός τους το γραφειοκρατικό κενό, ενώ οι συνεπείς ασφαλισμένοι βρέθηκαν να οφείλουν τεράστια ποσά στο επικουρικό ταμείο χωρίς να έχουν ευθύνη, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τρύπα εκατομμυρίων ευρώ στο ΕΤΕΑ.
Το 2006 με νόμο του κράτους οι ασφαλισμένοι του ΤΕΑΠΕΤΕ, που έφταναν συνολικά τους 5.659, μεταφέρθηκαν στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Το 2014 ο αριθμός των ασφαλισμένων του ΤΕΑΠΕΤΕ που βρίσκονταν σε προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα ήταν 1.430. Παράλληλα για 3.684 άτομα είχε εκδοθεί η κύρια σύνταξη από τον ασφαλιστικό τους φορέα και λάμβαναν από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης το Επικουρικό που τους αντιστοιχούσε. Οι ασφαλισμένοι όφειλαν να δηλώσουν στο επικουρικό ταμείο ότι λαμβάνουν κύρια σύνταξη για να γίνει συμψηφισμός και να επιστρέψουν τυχόν ποσά που καταγράφονταν ως διαφορά και επιβάρυναν το επικουρικό ταμείο.
Οπως περιγράφει το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το ΤΕΑΠΕΤΕ, που παραμένει μέχρι και σήμερα ως επικουρικό ταμείο – φάντασμα χωρίς ασφαλισμένους, αρνούνταν από το 2006 να παραδώσει τα αρχεία των ασφαλισμένων, είτε σε φυσική μορφή είτε μέσω μηχανογραφικού αρχείου, στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης μέχρι και τον Ιανουάριο του 2014, οπότε και παραλήφθηκαν ύστερα από επεισόδια και μεταγωγή των εμπλεκομένων στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως.
Τον Νοέμβριο του 2013 -σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος- αποκαλύπτεται ότι ελάμβαναν σύνταξη 326 θανόντες συνταξιούχοι από το 2006, γεγονός που δημιούργησε τρύπα 1,3 εκατ. ευρώ.
Αποκαλύπτεται επίσης ότι 22 συνταξιούχοι λάμβαναν και το προσυνταξιοδοτικό βοήθημα και την κύρια σύνταξη, μεγαλώνοντας το άνοιγμα του Επικουρικού Ταμείου κατά 1,45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 157 συνταξιούχοι από παλαιότερους συσχετισμούς όφειλαν 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Ο έλεγχος του κλιμακίου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ύστερα από ενδελεχή έρευνα καταγράφει ότι στις 17 Οκτωβρίου 2014 το ποσό οφειλής από 336 ασφαλισμένους φτάνει στα 11,9 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων έχουν εξοφληθεί 3,8 εκατομμύρια ευρώ και οφείλονται 8.100.115 ευρώ ακόμα.
Η έρευνα του Γενικού Επιθεωρητή, όμως, αποκαλύπτει ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων που οφείλουν στο επικουρικό ταμείο, ενώ καταγράφει ότι την περίοδο εμφάνισης της κρίσης, όταν γίνονταν οι απογραφές των διπλοσυνταξιούχων, το ΤΕΑΠΕΤΕ δεν έκανε καμία ενέργεια να ενημερώσει τους ασφαλισμένους του προκειμένου να προβούν σε δήλωση των συντάξεων που λάμβαναν, με αποτέλεσμα κάποιοι να φτιάχνουν «κομπόδεμα» εις βάρος του Ταμείου, ενώ οι ευσυνείδητοι που έστελναν επιστολές στο Ταμείο ζητώντας να περικοπούν οι συντάξεις τους, αφού καταβάλλονταν παρατύπως, βρέθηκαν να χρωστούν σημαντικά ποσά χωρίς να έχουν ευθύνη. Παράλληλα η απουσία των αρχείων των ασφαλισμένων του ΤΕΑΠΕΤΕ και η γραφειοκρατία -αφού ο συμψηφισμός προσυνταξιοδοτικής παροχής και σύνταξης γινόταν πλέον από το ΕΤΕΑ- οδήγησαν σε λάθη που κόστισαν χιλιάδες ευρώ στο Ταμείο και στους ασφαλισμένους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση πρώην ασφαλισμένων της Εμπορικής Τράπεζας στη Λαμία και στον Βόλο.
Λάθος βεβαιώσεις
Οι βεβαιώσεις που έλαβαν από τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΙΚΑ αναγράφουν ότι βγήκαν σε σύνταξη το 2013, ενώ στην πραγματικότητα είχαν συνταξιοδοτηθεί από το 2008. Τα λάθη των διοικητικών υπηρεσιών? κόστισαν τόσο στο Ταμείο όσο και στους ασφαλισμένους δεκάδες χιλιάδες ευρώ, καθώς τα ποσά από τη διαφορά 5 ετών που καταβάλλονταν στο προσυνταξιοδοτικό πρόγραμμα και η κύρια σύνταξη χαρακτηρίζονται ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» για τους συνταξιούχους που πρέπει να τα επιστρέψουν. Υπήρχαν, όμως, και ευσυνείδητοι ασφαλισμένοι, οι οποίοι όταν διαπίστωσαν ότι λάμβαναν δύο συντάξεις, με επιστολές τους στο ΕΤΕΑ ζητούσαν να γίνει ο συμψηφισμός και να περικοπεί η παροχή του προσυνταξιοδοτικού προγράμματος, γιατί έπαιρναν και την κύρια σύνταξη. Το κλιμάκιο του Γενικού Επιθεωρητή αναφέρει στην έκθεσή του ότι «σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα έπρεπε να είχε προβεί σε ενέργειες προάσπισης των συμφερόντων του, οι οποίες κατ’ ελάχιστον θα έπρεπε να περιλαμβάνουν τη διακοπή χορήγησης της προσυνταξιοδοτικής παροχής αμέσως μετά την κοινοποίηση της απόφασης απονομής σύνταξης κύριου φορέα». Παράλληλα σημειώνουν ότι η μεταφορά των ασφαλισμένων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας βρήκε απροετοίμαστο το ΕΤΕΑ, καθώς μέχρι και πρόσφατα οι υπηρεσίες διαφωνούσαν για την καταβολή της επικουρικής σύνταξης, καθώς τα κατώτατα όρια του ΕΤΕΑ διαφέρουν από αυτά που ισχύουν στο ΤΕΑΠΕΤΕ.
Πριν από λίγες ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας άλλαξε τη διοίκηση του ΤΕΑΠΕΤΕ. Το Ταμείο -σύμφωνα με το πόρισμα του Λ. Ρακιντζή που ζητά διαχειριστικό έλεγχο- έχει απολέσει συνολικά το 95% της περιουσίας του τα τελευταία χρόνια, έχοντας επενδύσει το σημαντικότερο τμήμα του σε μετοχές.
Σημειώνεται μάλιστα ότι η διοίκηση του ΤΕΑΠΕΤΕ απέστειλε την υπόθεση στον εισαγγελέα με καθυστέρηση 8 μηνών. Το πόρισμα του Λ. Ρακιντζή ζητά την απόδοση ποινικών ευθυνών σε 41 ασφαλισμένους, οι οποίοι εν γνώσει τους λάμβαναν διπλές συντάξεις κατά την περίοδο 2007-2011, και να συνεχιστεί ο έλεγχος για όλους τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΑΠΕΤΕ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η τρύπα που δημιουργήθηκε είναι μεγαλύτερη των 8 εκατ. ευρώ.
Εθνος