Αθλητικά

Με ρεκόρ στο Ρίο η Παππά!

Άντεξε για 14 χρόνια το πανελλήνιο ρεκόρ στα 10.000μ γυναικών αλλά η Αλεξία Παππά το συνέτριψε και είναι αυτή πλέον η καλύτερη δρομέας στην απόσταση όλων των εποχών στη χώρα μας αφήνοντας την Καλύμνια Χρυσοστομία Ιακώβου, πρώην, πλέον, κάτοχο του ρεκόρ στη δεύτερη θέση.

Η Αλεξία Πάππας, που κατάγεται από τη Ρόδο, αγωνίστηκε στις ΗΠΑ, στο Πάλο Αλτο της Καλλιφόρνια όπου πήρε την 11η θέση στα 10.000μ με επίδοση 31:46.85 επίδοση που εκτός από πανελλήνιο ρεκόρ της δίνει και το εισιτήριο για συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του Ρϊο αφού το όριο που έχει θεσπιστεί για τους αγώνες είναι 32:15.00 καθώς και για τους Πανευρωπαϊκούς του Άμστερνταμ (όριο 33:20.00).

Σχετικά με το ρεκόρ της Ιακώβου, 32:18.62, να σημειώσουμε ότι το είχε πετύχει στο Μόναχο στην διάρκεια των Πανευρωπαϊκών Αγώνων στις 6 Αυγούστου 2002.

Μετά την κούρσα η Παππά ξέσπασε σε κλάματα και αφού μίλησε με όλους τους Έλληνες συγγενείς και φίλους παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο Sportsfeed μη μπορώντας να κρύψει τον υπέρμετρο ενθουσιασμό της που θα φορέσει το εθνόσημο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γιατί ήσουν τόσο συγκινημένη μετά το τέλος της κούρσας;
«Επειδή έκανα πανελλήνιο ρεκόρ και φυσικά γιατί πήρα την Ολυμπιακή πρόκριση. Στις κερκίδες βρισκόταν και ο πατέρας μου, ενώ με παρακολουθούσαν από μακριά η υπόλοιπη οικογένεια και η γιαγιά μου στην Ελλάδα. Όταν πέρασα τη γραμμή του τερματισμού, αν και το σώμα μου πονούσε αφόρητα, η θετική ενέργεια από τα συναισθήματα, μου έδωσε φοβερή δύναμη. Αυτός ο αγώνας ήταν το αποκορύφωμα μια πολυετούς προσπάθειας. Γνώριζα ότι μπορώ να σημειώσω τέτοια επίδοση, όμως άλλο πράγμα το θεωρητικό και άλλο να το καταφέρνεις στην πράξη».

Τί σκεφτόσουν κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά και μετά το τέλος του;
«Έλεγα διαρκώς στον εαυτό μου να είναι συγκεντρωμένος και χωρίς άγχος στα πρώτα οκτώ χιλιόμετρα και αυτό ήταν πολύ σημαντικό γιατί γνώριζα πως στα τελευταία δύο θα χρειαζόμουν όλη τη φυσική και ψυχική μου δύναμη.
Ξεκίνησα τον αγώνα μένοντας πίσω αλλά σιγά σιγά άρχισα να προσπερνώ τις αντίπαλες μου που άρχισαν να χάνουν δυνάμεις. Επίσης φρόντισα να έχω επαφή με τον προπονητή μου κατά τη διάρκεια του αγώνα και με βοήθησε πολύ καθοδηγώντας με. Αν και υπήρχαν χιλιάδες θεατές στην κερκίδα, εγώ άκουγα συνέχεια τον προπονητή και τον πατέρα μου. Επίσης σκεφτόμουν να είμαι χαμογελαστή και να απολαύσω τον αγώνα. Αυτό έκανε τα 10 χιλιόμετρα πιο… απολαυστικά.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο χιλιομέτρων, ο προπονητής μου είπε «απλά τρέξε» και τότε ήταν που έγινα πιο ανταγωνιστική και έτρεξα τον ταχύτερο τελευταίο γύρο (72 δευτερόλεπτα). Το πιο σημαντικό όμως από όλα ήταν πως διαρκώς σκεφτόμουν ότι τρέχω για ένα πολύ σημαντικό σκοπό. Αυτό το ρεκόρ σημαίνει πολλά για μένα, όπως και για την οικογένεια μου και την πατρίδα μου την οποία είμαι πολύ περήφανη που εκπροσωπώ».

Πότε κατάλαβες ότι είσαι πολύ κοντά στο στόχο σου;
«Ειλικρινά, το γνώριζα ότι είμαι πολύ κοντά, αλλά δεν ήθελα να εφησυχάσω μέχρι να περάσω τη γραμμή του τερματισμού. Δεν ήθελα να αφήσω τίποτα στην τύχη ή να επαναπαυτώ μέχρι να ξέρω ότι πέτυχα το στόχο μου».

Μίλησες με τη γιαγιά σου και τους υπόλοιπους συγγενείς και φίλους; Ποια ήταν η αντίδραση τους;
«Ναι! Μίλησα με τη γιαγιά και τον παππού αμέσως μετά το τέλος του αγώνα και τους ευχήθηκα καλό Πάσχα. Ήταν απίστευτο που έπιασα το όριο για τους Ολυμπιακούς και έκανα πανελλήνιο ρεκόρ την ημέρα της Ανάστασης! Για να το γιορτάσω είπα στη γιαγιά μου ότι θα φάω παραδοσιακό ελληνικό αρνί. Αυτή μου είπε ότι προσεύχεται κάθε μέρα για μένα για να πετύχω όλα όσα εύχομαι στον αθλητισμό. Όταν έκανα το πανελλήνιο ρεκόρ, μου είπε ότι δεν ήξερε τί να κάνει γιατί ήταν πάρα πολύ ενθουσιασμένη. Ευχήθηκε να μπορούσαμε να περάσουμε μαζί το Πάσχα, αλλά δυστυχώς ζει πολύ μακριά. Ο πατέρας μου (ο οποίος είναι Έλληνας), ήταν ενθουσιασμένος πέρα από κάθε… φαντασία. Είναι αυτός που με έβαλε να τρέξω για πρώτη φορά. Το να τον έχω μαζί μου σε μία τόσο ξεχωριστή μέρα ήταν συγκλονιστικό. Δεν τον έχω δει ποτέ τόσο περήφανο».

Εκτός από το ντάιαμοντ λιγκ στο Γιουτζίν, ποια είναι τα σχέδια σου μέχρι το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα;
«Πιθανότατα να κάνω ένα 5αρι στο Λος Άντζελες, στις 20 Μαΐου όπου διεξάγεται το Oxy Meet»

Θα έρθεις στην Ελλάδα;
«Ναι! Θα έρθω για να τρέξω στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, στα 5.000μ. και να κάνω προετοιμασία με τον ελληνικό μου σύλλογο, τον ΓΣ Ελευθέριο Βενιζέλο. Στη συνέχεια θα αγωνιστώ στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Είμαι ενθουσιασμένη!».

Ο χρόνος που σημείωσες στα 10.000μ. σε τοποθετεί μεταξύ των υποψήφιων για ένα μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Θεωρείς τον εαυτό σου διεκδικήτρια μεταλλίου;
«Πάντα αγωνίζομαι για να κερδίζω»

Θα επιχειρήσεις το νταμπλ (5.000μ. και 10.000μ.) στους Ολυμπιακούς;
«Θα δούμε πρώτα πως θα εξελιχθεί η προετοιμασία. Θα το αποφασίσουμε το καλοκαίρι».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου