Ειδήσεις

“Η έλλειψη συνεχούς παρουσίας γιατρού στη Λίνδο δυσφημεί τη χώρα”

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Επίκαιρη Ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινού για την ελλιπή στελέχωση του Περιφερειακού Ιατρείου Λίνδου. Την Ερώτηση προσήλθε για να απαντήσει ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε προς τον Ανδρέα Ξανθό το επείγον του ζητήματος της επαρκούς στελέχωσης του συγκεκριμένου περιφερειακού ιατρείου δεδομένου ότι η Λίνδος δέχεται εκατομμύρια τουρίστες και τα συμβάντα εκεί, επιπλέον, δυσφημίζουν τη χώρα διεθνώς.
Είπε δε, ότι ο μοναδικός γιατρός που υπάρχει είναι υποχρεωμένος να εγκαταλείπει το ιατρείο για 12 ημέρες το μήνα στη 01:30 το μεσημέρι για να εφημερεύει στο Νοσοκομείο Ρόδου και μέχρι πρότινος κάλυπτε και τα χωριά Λάρδο, Λάερμα και Κάλαθο που τώρα καλύπτονται από δεύτερη γιατρό. Επίσης ζήτησε να υπάρχει ένα όχημα του ΕΚΑΒ στη Λίνδο στο πλαίσιο της κάλυψης της τουριστικής περιόδου για να μην επιβαρύνονται με επιπλέον 20′ αναμονής τα περιστατικά που χρήζουν διακομιδής.
 
Ο Υπουργός Υγείας παρουσίασε μια διαφορετική εικόνα της πραγματικότητας, λέγοντας ότι το Περιφερειακό Ιατρείο Λίνδου διαθέτει δύο γιατρούς, παραβλέποντας το γεγονός ότι η μία γιατρός είναι υποχρεωμένη να βρίσκεται διαρκώς στα γύρω χωριά . Όμως, παραδέχθηκε ότι ενδεχομένως τα “χαρτιά” να μην ταυτίζονται με την πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό είπε ότι θα διερευνήσει τη δυνατότητα να μην εφημερεύει ο γιατρός της Λίνδου στο Νοσοκομείο Ρόδου και ότι θα δει πώς μπορεί να υπάρχει τις ώρες και περιόδους αιχμής ασθενοφόρο στη Λίνδο. 
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Αντιπρόεδρος Κρεμαστινός κάλεσε τον Υπουργό στη Ρόδο για να δει ο ίδιος την κατάσταση και ο Υπουργός αποδέχθηκε την πρόσκληση. 
 
Αναλυτικά η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης είχε ως εξής:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής):

Κύριε Υπουργέ, επανέρχομαι στο θέμα αυτό μετά από μία προηγούμενη ερώτηση που είχα κάνει και σας είχα πει τότε ότι πρέπει να καλυφθεί οπωσδήποτε το ιατρείο της Λίνδου, διότι ο μοναδικός ιατρός που είναι εκεί δεν επαρκεί και όλα τα μηχανήματα είναι μέσα στα κουτιά και δεν χρησιμοποιούνται. Σας είχα πει ότι δεν υπάρχει νοσηλευτής. Δεν υπάρχει οργανισμός. Δεν υπάρχει τίποτα.

Σας είχα πει, όμως, ότι πέραν του προβλήματος της Λίνδου για τους κατοίκους είναι και πρόβλημα για τον τουρισμό. Εκατομμύρια τουρίστες περνούν από τη Λίνδο, γιατί περίπου όσοι πηγαίνουν στη Ρόδο επισκέπτονται τη Λίνδο, και βεβαίως η χώρα δυσφημείται.

Δυστυχώς, όμως, η δυσφήμηση έγινε από εμάς τους ίδιους. Έχω πρωτοσέλιδο μιας από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ρόδου και της Δωδεκανήσου όπου γράφει: «Πέρα βρέχει για τους αρμοδίους. Τραυματίστηκε Αμερικανίδα τουρίστρια και την περιέθαλψαν Γάλλοι πυροσβέστες. Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το κράτος των Αθηνών όχι μόνο δεν βοηθάει τη Ρόδο, αλλά την υπονομεύει κιόλας. Για την Αμερικανίδα τουρίστρια που τραυματίστηκε δεν υπήρχε άνθρωπος να της προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Ευτυχώς, επενέβη γκρουπ Γάλλων πυροσβεστών». Μπορώ να σας το αφήσω, αν θέλετε.

Αυτό μεταδόθηκε και από τα ξένα πρακτορεία και από αυτά που ανταγωνίζονται τη χώρα. Αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα είναι εθνικό πια. Δεν είναι μόνο τοπικό.

Επικοινώνησα με τον γιατρό, ο οποίος πέραν των άλλων μου είπε πως, παρ’ ότι είναι μόνος του, δώδεκα φορές τον μήνα φεύγει το μεσημέρι στη 13.30΄ για να εφημερεύσει στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Οι γιατροί των Κέντρων Υγείας εφημερεύουν στο Νοσοκομείο, διότι προφανώς εκεί δεν φτάνουν, είναι λίγοι. Αυτό μου είπε ο γιατρός, ότι φεύγει δώδεκα φορές τον μήνα.

Εκείνο, λοιπόν, που έχει σημασία είναι να καλύπτεται πλήρως η περιοχή, δεδομένου μάλιστα ότι για τη συγκεκριμένη τραυματία –έζησε τελικά- περίμεναν είκοσι λεπτά να έρθει το ασθενοφόρο από το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας που είναι στον Αρχάγγελο.

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το οξύτατο πρόβλημα που υπάρχει. Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε είναι να υπάρχει γιατρός εκεί είκοσι τέσσερις ώρες. Τουλάχιστον, να γίνει αυτό. Οπότε, η ερώτησή μου, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει χαρακτήρα εποικοδομητικό και όχι τον συνήθη αντιπολιτευτικό χαρακτήρα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας): 

Αγαπητέ συνάδελφε, έχουμε όντως ξανασυζητήσει προβλήματα στελέχωσης δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας στη Ρόδο. Η εικόνα που έχουμε για το συγκεκριμένο Περιφερειακό Ιατρείο της Λίνδου είναι ότι αυτή τη στιγμή είναι στελεχωμένο με δύο ειδικευμένους γενικούς ιατρούς, η μία εκ των οποίων καλύπτει την Κοινότητα Λάρδου. Τα ονόματά τους είναι διαθέσιμα.

Άρα, για ένα περιφερειακό ιατρείο -θεσμικά δεν έχει την ιδιότητα του πολυδύναμου περιφερειακού ιατρείου- θεωρώ ότι είναι η καλύτερη δυνατή στελέχωση. Προφανώς, αυτές οι περιοχές τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου δέχονται πολύ μεγαλύτερη πίεση και οι ανάγκες αξιόπιστης υγειονομικής φροντίδας είναι πολύ αυξημένες.

Κατά την άποψή μου, αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλη τη χώρα και για όλη τη νησιωτική περιοχή. Είναι απολύτως εύλογη η απαίτηση να έχουμε ασφαλείς υπηρεσίες προς τους επισκέπτες της χώρας, όπως φυσικά και προς τους μόνιμους κατοίκους.

Η γεωμορφολογία της χώρας μας και η ιδιαιτερότητά της νομίζω ότι θα δημιουργεί πάντα δυσκολίες και προβλήματα στην έγκαιρη αντιμετώπιση περιστατικών. Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη πρόκληση, όχι μόνο για το πολιτικό σύστημα, αλλά και συνολικά για τη λειτουργία του κράτους, να μπορέσουμε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της κρίσης, αλλά και μετά από αυτή, να δώσουμε ένα πλέγμα κινήτρων για την προσέλκυση ιδιαίτερα εξειδικευμένων επιστημόνων και δη γιατρών στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.

Με τα μέχρι τώρα νομοθετηθέντα μέτρα δεν έχουμε καταφέρει πάντα να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό είναι αλήθεια. Έχουν γίνει μεγάλες προσπάθειες, έχουν δοθεί επιπλέον οικονομικά κίνητρα, έχουν δοθεί κοινωνικές παροχές σε συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση, έχει βελτιωθεί η κάλυψη σε πάρα πολλά νησιά, τα οποία για μεγάλο διάστημα είχαν κενό ιατρικής παρουσίας, αλλά ότι υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει.

Αυτό, λοιπόν, για το οποίο εγώ έχω τη διαβεβαίωση είναι ότι κατ’ αρχάς, υπάρχει περιοδική κάλυψη αναγκών και από το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αρχαγγέλου και, προφανώς, σε συνεννόηση με το ΕΚΑΒ της Ρόδου και με το Νοσοκομείο, το οποίο είναι από τα καλύτερα, κατά την άποψή μου, νοσοκομεία της περιφέρειας, οι συνολικές υπηρεσίες που παρέχονται και στους μόνιμους κατοίκους και στους πολλούς, ευτυχώς, επισκέπτες είναι αξιοπρεπείς. Πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες, όταν μάλιστα συμβούν σε μια περιοχή σχετικά απομακρυσμένη.

Αυτό το οποίο κάνουμε τώρα είναι μια προσπάθεια να ενισχύσουμε τη λειτουργία του ΕΚΑΒ και των αεροδιακομιδών και των πλωτών διακομιδών στο Αιγαίο συνολικά. Στην Ρόδο δεν υπήρχε πρόβλημα, διότι εκεί υπήρχε πάντα βάση αεροδιακομιδών. Τώρα έχουμε μια δεύτερη βάση στη Σύρο και προσανατολιζόμαστε για μια τρίτη στο βορειανατολικό Αιγαίο, μάλλον στη Μυτιλήνη. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσουμε την ανταποκρισιμότητα του συστήματος για τη γρήγορη αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών.

Υπάρχει το σύστημα της τηλεϊατρικής, το οποίο εφαρμόζεται τώρα σε κάποια απομονωμένα νησιά με πολύ ανεπαρκή υγειονομική παρουσία, σε συνεννόηση με τη Β΄ ΥΠΕ.

Αυτό το οποίο, κυρίως, προωθούμε είναι την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Θα έχουμε, πιστεύω, τη δυνατότητα να το συζητήσουμε στα πλαίσια του νομοθετικού έργου το επόμενο διάστημα.

Σας λέω ότι ειδικά για τα Δωδεκάνησα έχει προβλεφθεί η ανάπτυξη τεσσάρων Τοπικών Μονάδων Υγείας. Έχουμε ξανασυζητήσει πώς είναι

Τέσσερις Τοπικές Μονάδες Υγείας προβλέπονται για την Ρόδο. Νομίζω ότι αυτές θα συνεισφέρουν επιπλέον στη σημερινή λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας. Τρεις είναι για την Κω, η μια μάλιστα από αυτές θα ενσωματωθεί στο Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, το οποίο πρακτικά ξέρουμε ότι δεν λειτουργεί ως κέντρο υγείας από την ίδρυσή του. Κι άλλη μια θα είναι στην Κάλυμνο. Συνολικά οκτώ νέες δομές, που πιστεύω ότι θα στηρίξουν τη δημόσια περίθαλψη στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων και ειδικότερα στην Ρόδο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ (Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): 

Εγώ ειλικρινά, κύριε Υπουργέ, εάν ό,τι ακούω είναι σωστό, θα πρέπει να υποθέσω ότι έχουμε διαφορετική πληροφόρηση. Διότι ο μεν γιατρός λέει ότι δώδεκα φορές το μήνα πηγαίνει και εφημερεύει στο Νοσοκομείο φεύγοντας από τη μιάμιση το μεσημέρι, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι, κατά τον γιατρό, δεν υπάρχει γιατρός κι γι’ αυτό που είπατε, ότι υπάρχουν άλλοι γιατροί, ο γιατρός με διαβεβαίωσε ότι μέχρι πρόσφατα πήγαινε στη Λάρδο, στα Λάερμα και στην Κάλαθο ο ίδιος, αλλά τώρα δεν πηγαίνει πλέον. Προφανώς, είναι οι γιατροί που λέτε, που έχουν πάει εκεί. Όμως, αυτοί δεν είναι στη Λίνδο.

Ο άνθρωπος λέει ότι υπάρχει πρόσθετο πρόβλημα και ότι ακόμα κι αν ο ίδιος είναι εκεί και συμβεί ένα ατύχημα στην Ακρόπολη, θέλει μια ώρα ώσπου να πάει πάνω και να κατέβει και να λειτουργήσει το σύστημα.

Άρα, απλώς χρειάζεται να υπάρχει εκεί ο γιατρός, να μην πηγαίνει να εφημερεύει στο Νοσοκομείο. Πρέπει, με λίγα λόγια, να υπάρχει γιατρός.

Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα όχημα του ΕΚΑΒ εκεί και να μην περιμένουν να έρθει το όχημα από τον Αρχάγγελο, γιατί επαναλαμβάνω ότι είναι εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται σε κίνδυνο και ηλικιωμένοι, όταν ανεβαίνουν πάνω στην Ακρόπολη, εκτός από τα καρδιολογικά τα οποία μπορούν να συμβούν στον κάθε άνθρωπο.

Μου έλεγαν τραγικές ιστορίες, ότι κάποιος Εγγλέζος έπαθε έμφραγμα και τον κατέβασαν με σκάλα από την Ακρόπολη οι πολίτες, γιατί δεν υπήρχε άλλος άνθρωπος. Είναι μεγάλη απόσταση.

Τα προβλήματα, λοιπόν, είναι μεγάλα. Επειδή εκτιμώ ότι έχετε καλή πρόθεση –δεν το αμφισβητώ- θα σας πρότεινα να πάτε ο ίδιος μια επίσκεψη και να τα δείτε από κοντά. Διότι εγώ σας λέω να μην εμπιστεύεστε τις υπηρεσίες που έχουμε, διότι οι υπηρεσίες όλα τα εξιδανικεύουν, γιατί έχουν κάθε λόγο να τα εξιδανικεύσουν. Εγώ, επειδή πιστεύω ότι έχετε καλή πρόθεση, σας καλώ να πάτε ο ίδιος να τα δείτε αυτά που συζητάμε, διότι κανένας δεν έχει τη διάθεση να έρχεται στη Βουλή -και προπαντός εγώ- για να κάνει ανόητη και φθηνή αντιπολίτευση, αν δεν πιστεύει ότι υπάρχει, πράγματι, πρόβλημα.

Δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Τα αντιλαμβάνεστε.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Κρεμαστινός καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ (Υπουργός Υγείας):

Ότι υπάρχει πρόβλημα υπάρχει και υπάρχει πρόβλημα στη διάρκεια όλης της χρονιάς και, προφανώς, αυτό επιδεινώνεται στη θερινή περίοδο.

Έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια εδώ και δύο χρόνια να κρατήσουμε όρθιο το σύστημα υγείας. Έχουμε δώσει έμφαση κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία, εξαιτίας της πλήρους αποδιοργάνωσης της πρωτοβάθμιας φροντίδας στα αστικά κέντρα, είχαν δεχθεί όλον τον μεγάλο όγκο των περιστατικών, και όχι πάντα τακτικών, αλλά και των χρονίων, ακόμα και πρωτοβάθμιου χαρακτήρα, στην εφημερία τους.

Τώρα το σύστημα υγείας νομίζω ότι έχει βρει την απαραίτητη ευστάθεια και φέτος είναι η χρονιά που έχουμε προγραμματίσει μια σημαντική παρέμβαση αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Έχουμε ένα πλάνο προσλήψεων περίπου δύο χιλιάδων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ. Έχουμε προσδιορίσει ότι περίπου τριακόσιες με τετρακόσιες θέσεις απ’ αυτές θα αφορούν δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, δηλαδή κέντρα υγείας, πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία όπου χρειάζεται και δομές του ΠΕΔΥ. Πέραν, δηλαδή, των νέων δομών, των τοπικών μονάδων υγείας, που θα αναπτυχθούν και που είναι χρηματοδοτούμενες μέσω του ΕΣΠΑ, στις υπόλοιπες έχουμε προσδιορίσει μια δέσμη προσλήψεων μόνιμων γιατρών του ΕΣΥ. Πιστεύω ότι θα είναι αυτό μια σημαντική ενίσχυση και, προφανώς, θα συμπεριληφθούν και οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας της Ρόδου σ’ αυτόν τον σχεδιασμό.

Έχετε δίκιο ότι πολλές φορές η εικόνα που αποτυπώνεται στα χαρτιά δεν συνάδει πάντα με την πραγματικότητα, διότι υπάρχουν ιδιαιτερότητες, διότι υπάρχουν λεπτομέρειες, διότι -ας πούμε- δεν αναδεικνύονται πάντα τα πιο συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία καταγράφονται σε τοπικό επίπεδο. Αποδέχομαι την πρόσκληση της επίσκεψης και θα προσπαθήσουμε πραγματικά -το είχα ούτως ή άλλως στο μυαλό μου- στον επόμενο ένα με ενάμιση μήνα να προγραμματίσουμε μια συνάντηση ή μια επίσκεψη και στο Νοσοκομείο της Ρόδου και στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Η συνεννόηση που θα γίνει είναι, πρώτον, με την ΥΠΕ, για να δούμε τη δυνατότητα, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να μην εφημερεύει ο γιατρός στο Νοσοκομείο και να παραμένει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο εκεί ή να εφημερεύει στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου ενδεχομένως και, δεύτερον, με το ΕΚΑΒ για να δούμε επιχειρησιακά τη δυνατότητα να υπάρχει, τουλάχιστον τις ώρες αιχμής και μεγάλης επισκεψιμότητας ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, μια μόνιμη παρουσία ασθενοφόρου στην περιοχή. Νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το δούμε το επόμενο διάστημα

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου