Πρόωρη διεξαγωγή εκλογών στην παρούσα συγκυρία, θα εμπεριείχε κινδύνους για την ομαλή ολοκλήρωση του τρέχοντος μνημονιακού προγράμματος, ενώ θα είχε και αρνητικές επιπτώσεις ως προς την διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, είπε ουσιαστικά ο κ. Νίκος. Παππάς στη Βουλή, κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, οι οποίες αν και αφορούσαν τις εξελίξεις στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, εξελίχθηκαν σε γενικότερη πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Οι ερωτήσεις για τον ΕΛΔΟ, στον απόηχο της παραίτησης του κ. Στ. Κριμιζή από την προεδρία εν μέσω καταγγελιών για κυβερνητικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του Οργανισμού, τέθηκαν από την κυρία Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) και τον κ. Ι. Μανιάτη (ΔΗΣΥ).
Αμφότεροι έθεσαν ζήτημα μη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση να διαχειριστεί μείζονος σημασίας για τη χώρα ζητήματα.
Ζητάτε να «φύγουμε» τώρα. Κάτι τέτοιο θα είχε κίνδυνο για μη ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος, σχολίασε σε υψηλούς τόνους ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, σημειώνοντας παράλληλα το γεγονός ότι πρέπει να ολοκληρωθεί και η διαδικασία που υποτίθεται βρίσκεται σε εξέλιξη για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Και σε ίδιους υψηλούς τόνους, αντίστοιχους και της κριτικής που δέχθηκε, συνέχισε λέγοντας ότι η αντιπολίτευση δεν «αντέχει» να βλέπει τα θετικά για τη χώρα και την οικονομία μηνύματα από τον διεθνή χώρο, το ότι η Ελλάδα είναι για τα καλά σε τροχιά ανάπτυξης, ότι μειώνεται η ανεργία και πως υπάρχουν πλεονάσματα που η κυβέρνηση ελπίζει να μοιράσει.
«Είναι μείζον θέμα η πορεία της Ελλάδας μετά από την έξοδο από τα μνημόνια» απάντησε ο κ. Μανιάτης. Και αφού επικαλέστηκε πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου περί επιτήρησης «με τέσσερις επισκέψεις» (ενν. από τους Θεσμούς) ετησίως στην Ελλάδα, συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει τη Βουλή για το πρόγραμμα μετά από τις 20 Αυγούστου. Δεν λέτε τί ακριβώς διαπραγματεύεστε. Δεν μας ενημερώνετε. Δεν σας εμπιστευόμαστε. Επιμένετε σε πλεονάσματα που εξοντώνουν την ελληνική οικονομία».
Απαντώντας, ο κ. Παππάς μεταξύ άλλων σημείωσε: «Η κυβέρνηση διαμόρφωσε συνθήκες σταθερότητας, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, τις δικές σας κυβερνήσεις που είχαν και μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν αντέξατε. Υπήρχε πολιτικό και κοινωνικό κλίμα που έλεγε για ανάγκη πολιτικής λύσης για άρση των αδιεξόδων. Η δική σας κυβέρνηση έχει καταδικαστεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και στην κάλπη. Είχατε υπογράψει για μεγαλύτερα πλεονάσματα. Και έχετε τα μούτρα τώρα να λέτε ότι έχουμε σήμερα λίγη ανάπτυξη»;
Τα λόγια αυτά του κ. Παππά προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, εντονότατες διαμαρτυρίες εκ μέρους των ερωτώντων βουλευτών, στις οποίες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής αντέδρασε λέγοντας: «Θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και τότε θα μπείτε σε μια διαδικασία ιδεολογικής και πολιτικής αυτοκάθαρσης. Αν μείνετε κολλημένοι στην υπεράσπιση πεπραγμένων δικής σας διαπραγμάτευσης, αυτό θα είναι καλό για εμάς».
Όσον αφορά το θέμα του ΕΛΔΟ, όπως σημαδεύτηκε από την παραίτηση του καθηγητή Κριμιζή, η κυρία Ασημακοπούλου ζήτησε ειδική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, στην οποία μετά από ακρόαση όλων των εμπλεκομένων προσώπων θα πρέπει να συζητηθεί η διαστημική πολιτική (την πρόταση δήλωσε ότι αποδέχεται ο κ. Παππάς) για να προσθέσει: «Θέλετε τον ΕΛΔΟ έναν μηχανισμό αδιαφανούς διαχείρισης κονδυλίων, ένα παραμάγαζο».
«Η παραίτηση του καθηγητή Κριμιζή, συνιστά κορυφαία απόδειξη ότι πρέπει να φύγετε τώρα από την κυβέρνηση. Το μείζον θέμα είναι ότι ευτελίστηκε η διεθνής εικόνα της χώρας σε βασικές ηθικές αξίες, η έννοια της αριστείας, της αξιοκρατίας».
Ο κ. Παππάς υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών, υποστήριξε ότι όλα είναι ορθώς σχεδιασμένα, και πρόσθεσε πως πέραν του κ. Κριμιζή υπάρχουν πολλοί άλλοι άξιοι για τις θέσεις στον ΕΛΔΟ.