Ειδήσεις

Οι νεαροί Ευρωπαίοι στηρίζουν την ΕΕ, αμφισβητούν τους θεσμούς της

Οι νεαροί Ευρωπαίοι στηρίζουν την ΕΕ, αλλά αμφισβητούν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις θεμελιώδεις δημοκρατικές αξίες, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος TUI που παρουσιάστηκε στο Βερολίνο, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Το Ίδρυμα TUI ανέθεσε στο Ινστιτούτο Έρευνας Γνώμης YouGov τη διεξαγωγή δημοσκόπησης σε νέους 16-26 ετών σε Γερμανία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία.

Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ αυξάνεται, αλλά μόνο ένας στους τρεις εμπιστεύεται θεσμούς όπως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως προκύπτει από την έρευνα.

Σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας τους στην ΕΕ, το 71% των ερωτώμενων νέων τάσσεται κατά της εξόδου από την ΕΕ. Στη Γερμανία, το ποσοστό όσων στηρίζουν την ΕΕ αυξήθηκε από 69% σε 80%. “Ίσως το Brexit μας ξάφνιασε λίγο όλους”, εξηγεί η Δ/σα Σύμβουλος του TUI,  Ελκε Χλάγουατσεκ.

Οι εθνικές πολιτικές παρουσιάζουν ακόμα χειρότερα ποσοστά. Μόνο ένας στους έξι νέους θεωρεί ότι το πολιτικό σύστημα στη χώρα του λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αντιθέτως, το 28% πιστεύει ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας του λειτουργεί τόσο άσχημα, ώστε χρειάζονται “ριζοσπαστικές αλλαγές”. Αλλά, όπως σημειώνεται, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Στη Γερμανία, μόνο το 8% των νέων θέλουν “ριζοσπαστικές αλλαγές”, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 52%.

Ο Μάρκους Σπίτλερ, πολιτικός επιστήμονας στο Επιστημονικό Κέντρο Βερολίνου (Wissenschaftszentrum) κάνει λόγο για “προειδοποιητικό μήνυμα”, αναφορικά με τη μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης στις πολιτικές ελίτ και την ετοιμότητα εγκατάλειψης των δημοκρατικών αρχών. Ένας στους τέσσερις νέους θεωρεί την παραβίαση των δημοκρατικών αρχών δικαιολογημένη με σκοπό να πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές. Παρόμοια είναι η στήριξη για τον περιορισμό των δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης. Το 43% πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο οι σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται από ειδικούς, παρά από εκλεγμένους πολιτικούς.

Ταυτόχρονα, ο ενθουσιασμός για τη δημοκρατία είναι περιορισμένος. Μόνο το 58% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την πρόταση ότι η δημοκρατία είναι η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης. Σε Γαλλία και Πολωνία το ποσοστό είναι χαμηλότερο του 50%. Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο, η εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία έχει αυξηθεί και στις επτά χώρες διεξαγωγής της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου