Μερικές από τις υψηλότερες τιμές ξενοδοχείων σε σχέση με ανταγωνιστικά νησιά της Μεσογείου εμφανίζουν Μύκονος και Σαντορίνη, καθώς η υψηλή ζήτηση και τα πεπερασμένα μεγέθη των υποδομών οδηγούν σε υψηλότερες χρεώσεις, ειδικά στις μεσαίες κατηγορίες ξενοδοχείων, τεσσάρων και τριών αστέρων. Μεταξύ Ισπανίας, Ιταλίας, Τουρκίας και Ελλάδας τον Μάρτιο, την υψηλότερη μέση τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων κατέχει η Ιμπιζα με 254 ευρώ (έναντι 276 ευρώ τον Μάρτιο του 2017) και ακολουθεί η Σαντορίνη με 229 ευρώ (έναντι 213 ευρώ τον Μάρτιο του 2017).
Στη Μύκονο, η μέση τιμή ανήλθε στα 208 ευρώ. Στην κατηγορία 4 αστέρων η υψηλότερη τιμή κράτησης στις τέσσερις αυτές περιοχές σημειώθηκε στη Σαντορίνη, στα 193 ευρώ από τα 148 ευρώ πέρυσι και έπονται Ιμπιζα (144 ευρώ) και Σαρδηνία (137 ευρώ). Στη Μύκονο, τον Φεβρουάριο του 2017 η τιμή ανερχόταν στα 122 ευρώ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2018 ανέρχεται στα 132 ευρώ.
Κρατήσεις από Trivago
Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία στοιχείων της διαδικτυακής πλατφόρμας κρατήσεων Τrivago που πραγματοποίησε, στο πλαίσιο συνεργασίας που ξεκίνησε, τo Iνστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Τα στοιχεία προέρχονται από την Τrivago και ως εκ τούτου αφορούν κυρίως την αγορά μεμονωμένων ταξιδιωτών. Παρ’ όλα αυτά δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τάσεις στις διάφορες αγορές αλλά και στους διάφορους προορισμούς. Ο μήνας αφορά τον μήνα άφιξης στο ξενοδοχείο και όχι τον μήνα κράτησης, ενώ οι τιμές ξενοδοχείων αποτελούν σταθμισμένους μέσους όρους των τιμών στους προορισμούς.
Σύμφωνα με το IΝΣΕΤΕ και τα δεδομένα της Trivago, στην κατηγορία 3 αστέρων η ελληνική αγορά στην κατηγορία διακοπών «ήλιος και θάλασσα» είναι σαφέστατα η ακριβότερη: Η τιμή κράτησης για τη Σαντορίνη ανήλθε στα 98 ευρώ, για τη Μύκονο στα 96, ενώ στους υπόλοιπους προορισμούς η τιμή βρίσκεται κάτω από τα 90. Ειδικότερα, στην Ιμπιζα 74 και στη Σαρδηνία 83. Στην κατηγορία 1-2 αστέρων η τιμή κράτησης για τη Μύκονο ήταν 61 ευρώ και για τη Σαντορίνη 57 ευρώ. Στην Ιμπιζα ανήλθε στα 68 ευρώ και στη Σαρδηνία εκτοξεύθηκε στα 114 ευρώ.
Παράλληλα, οι ελληνικοί προορισμοί στην κατηγορία 5 αστέρων παρουσίασαν αύξηση τιμών σε σχέση με τον Μάρτιο του 2017, ενώ οι ανταγωνιστικοί μείωση.
Μερικές από τις υψηλότερες τιμές ξενοδοχείων σε σχέση με ανταγωνιστικά νησιά της Μεσογείου εμφανίζουν Μύκονος και Σαντορίνη τον Μάρτιο, καθώς η υψηλή ζήτηση και τα πεπερασμένα μεγέθη των υποδομών οδηγούν σε υψηλότερες χρεώσεις, ειδικά στις μεσαίες κατηγορίες ξενοδοχείων, τεσσάρων και τριών αστέρων.
Στη κατηγορία 4 αστέρων η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ιμπιζα παρουσίασαν αύξηση, ενώ η Σαρδηνία μείωση. Υψηλότερες τιμές είχαν οι ελληνικοί προορισμοί σε σχέση με τους ανταγωνιστές στην κατηγορία 3 αστέρων. Στη κατηγορία 1-2 αστέρων η Σαρδηνία παρουσιάζει υψηλότερη τιμή σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή των ξενοδοχείων 3 αστέρων όλων των προορισμών.
Οι μεγαλύτερες αγορές
Αξίζει να σημειωθεί πως από τα ίδια δεδομένα προκύπτει ότι Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία παραμένουν σταθερά οι τρεις μεγαλύτερες αγορές από τις οποίες η Ελλάδα αντλεί επισκέπτες όπως και ότι Αθήνα και Θεσσαλονίκη κερδίζουν μερίδια στην αντίστοιχη κατηγορία τους σε σχέση με τις ανταγωνίστριες πόλεις (Βαρκελώνη, Κωνσταντινούπολη, Ρώμη, Μπολόνια και Σμύρνη αντίστοιχα).