Εντάσεις, έντονοι διαξιφισμοί, πολιτικές διαφορές και επιθέσεις εκατέρωθεν ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία κατά την διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ρόδου.
Παρόντες ήταν οι εκπρόσωποι των κομμάτων για τις Ευρωεκλογές κ.κ. Μιχάλης Μαντικός (Ν.Δ.), Αντώνης Αποστολίδης (ΣΥΡΙΖΑ), Ευάγγελος Χριστοδούλου (Χρυσή Αυγή), Νικηφόρος Παπανικόλας (ΚΙΝΑΛ), Τζίνα Δαβιλά (Ποτάμι), Γιώργος Γαλιάτσος (ΑΝΕΛ), Τσαμπίκα Μοσχή (Ελλήνων Συνέλευσις) ενώ δεν παρέστησαν εκπρόσωποι της ΛΑΕ, και της Ένωσης Κεντρώων.
Από τις περιφερειακές παρατάξεις ήταν παρόντες οι κ.κ. Γιώργος Υψηλάντης και Γιώργος Μηνατσής (Μπροστά το Νότιο Αιγαίο), Σάββας Πεταλάς (Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου), Μιχάλης Τηλιακός (Ελληνική Αυγή) και εκπρόσωπος της Πνοής Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου.
Επιπλέον, από τις δημοτικές παρατάξεις ήταν παρόντες οι κ.κ. Δήμος Μουτάφης (Ρόδος Δύναμη Πολιτών), Δημήτρης Αντώνογλου (Νέα Μέρα Ροδίων Όραμα), Κώστας Ταρασλιάς (Με Δύναμη για τη Ρόδο) και Γιώργος Σάββενας (Ρόδος Αξιών).
Επειδή οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ αποχώρησαν, η επιτροπή έκρινε ότι στις κληρώσεις, θα περιελάμβανε και τους εκπροσώπους του κόμματος για την κατανομή θέσεων τόσο για τις ευρωεκλογές όσο και για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για λόγους ισονομίας –αν και επέλεξαν να αποχωρήσουν.
Επεισόδιο μεταξύ ΚΚΕ
και Χρυσής Αυγής
Εξ αρχής, φάνηκε ότι δεν θα ήταν μια… ήρεμη διαδικασία καθώς οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ κ.κ. Δημήτρης Ζάκαρης και Κώστας Γιαννόπουλος, εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την παρουσία εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής απευθυνόμενοι προς αυτούς, με χαρακτηρισμούς, όπως «ναζιστική οργάνωση», παραπέμποντας σε δηλώσεις που έχουν γίνει από εκπροσώπους του κόμματος για θέματα, όπως το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.
«Αυτό τον χαρακτηρισμό, σας τον επιστρέφω», απάντησε ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής κ. Μιχάλης Τηλιακός, παραπέμποντας στα πρόσφατα γεγονότα που τίναξαν στον αέρα το συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Ρόδο, ενώ οι διαξιφισμοί συνεχίστηκαν ανάμεσά τους. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ ζήτησαν από τους υπόλοιπους εκπροσώπους των κομμάτων και των παρατάξεων να τοποθετηθούν εάν δέχονται ή όχι την παρουσία της Χρυσής Αυγής, και τελικώς αποχώρησαν, λέγοντας «τους νομιμοποιείτε».
Ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής κ. Σάββας Διακοσταματίου προσπάθησε πάντως να κατευνάσει τα πνεύματα ζητώντας να τηρηθεί η διαδικασία.
Επεισόδιο μεταξύ Σ.Πεταλά και Γ.Υψηλάντη
Ήταν ωστόσο αρκετά δύσκολο να ακολουθηθεί μια ήρεμη διαδικασία καθώς στην πράξη, τα πράγματα πήραν μια εντελώς διαφορετική τροπή. Σημείο τριβής αποτέλεσε η θέση που εξέφρασε ο κ. Γιώργος Υψηλάντης, ο οποίος ζήτησε «να εφαρμοστούν όσα λέει ο νόμος και να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας». Αυτό έγινε αφορμή να εκφράσει την έντονη αντίθεσή του ο κ. Σάββας Πεταλάς, ο οποίος σε πολύ υψηλούς τόνους διαφώνησε, λέγοντας πως «μέσα στο κείμενο δεν υπάρχει η λέξη αναλογικότητα».
Ακολούθησε συζήτηση σε επίπεδο έντονων αντιπαραθέσεων που για πολλή ώρα, έδειξαν ότι η συνεδρίαση ήταν έτοιμη να τιναχτεί στον αέρα.
Οι κ.κ. Πεταλάς και Υψηλάντης, αντάλλαξαν πυρά για πολλή ώρα, διαφωνώντας επί της διαδικασίας για την αρχή της ισονομίας ή της αναλογικότητας.
Κι ενώ ο κ. Διακοσταματίου επέμεινε να γίνει η συνεδρίαση αυτή, η τελική κλήρωση με τις θέσεις που προτείνει η Δημοτική Αρχή Ρόδου –οι οποίες, σημειωτέον, είναι περιορισμένες διότι πρόκειται για πολλαπλή εκλογική αναμέτρηση- χρειάστηκε πολύωρη συζήτηση μέχρι να καταλήξουν κάπου.
Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου πάντως, κ. Μανώλης Στάγκας όταν ρωτήθηκε για την γνώμη του, απεφάνθη: «Να τηρηθεί η αρχή επί ίσοις όροις και όποιος θεωρεί ότι θίγεται, μπορεί να την προσβάλει» -που είχε σαν αποτέλεσμα να δηλώσει ο κ. Υψηλάντης, ότι δέχεται να διεξαχθεί έτσι η διαδικασία αλλά να γίνει η κλήρωση για όλους μαζί (παρατάξεις και θέσεις).
Οι θέσεις για τα τραπεζάκια για κόμματα και παρατάξεις
Εξ αρχής, ο κ. Κολιάδης, εκπροσωπώντας τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, ξεκαθάρισε πως «οι θέσεις είναι πολύ περιορισμένες αφενός, επειδή πρόκειται για πολλαπλή εκλογική αναμέτρηση, αφετέρου θα είμαστε στο μέσον της τουριστικής σεζόν και δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες για ταμπλό, τραπεζάκια και αφισοκόλληση».
Τελικά, οι θέσεις για τα κόμματα και τις παρατάξεις είναι οι εξής:
• Κόμματα
1. Πλατεία Κύπρου (θέση Καλαφατάς) = ΛΑΕ
2. Πλατεία Κύπρου (θέση Εθνικής Τράπεζας) = Χρυσή Αυγή
3. Πλατεία Κύπρου (θέση Καστελλοριζιός) = Το Ποτάμι
4. Πλατεία Κύπρου (θέση Alpha Bank) = ΣΥΡΙΖΑ
5. Τράπεζα της Ελλάδος-Ακταίον=ΚΙΝΑΛ
6. Ακταίον – Δικαστικό Μέγαρο = Ελλήνων Συνέλευσις
7. Πλατεία Ακαδημίας = ΑΝΕΛ
8. 100 Μαγαζιά = Νέα Δημοκρατία
9. Προς το τέλος της οδού Αμερικής = ΚΚΕ
• Περιφερερειακές και Δημοτικές Παρατάξεις
1. Πλατεία Κύπρου (θέση Καλαφατάς) = Ρόδος Δύναμη Πολιτών
2. Πλατεία Κύπρου (θέση Καστελλοριζιός) = Μπροστά το Νότιο Αιγαίο
3. Πλατεία Κύπρου (αρχή πεζόδρομου Θεοδωράκη) = Με Δύναμη για τη Ρόδο
4. Πλατεία Κύπρου (θέση Καρπάθου και Γαλλίας) = Ρόδος Αξιών
5. Πλατεία Κύπρου (θέση Τάρπον Σπρίνγκς) = Ελληνική Αυγή
6. ΕΒΕΔ = Νέα Μέρα Ροδίων Όραμα
7. Πεζόδρομος Πλαστήρα (Άγαλμα Καραμανλή) = Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου
8. Κωστή Παλαμά = Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου
Αποχώρηση Κώστα Ταρασλιά
Από την συζήτηση αποχώρησε και ο κ. Κώστας Ταρασλιάς, εκφράζοντας την αντίθεσή του για την διαδικασία: «Η εισήγηση της Δημοτικής Αρχής είναι πλημμελής και ελλιπής. Προτείνω να διακοπεί η σημερινή συνεδρίαση, να συνεχίσουμε την Δευτέρα, αλλά να προηγηθεί το σαββατοκύριακο μια σωστή προεργασία» όπως είπε.
Η πρότασή του δεν έγινε δεκτή με συνέπεια να δηλώσει ότι αποχωρεί: «Εμείς αποχωρούμε και διαθέτουμε την θέση που μας αναλογεί» όπως ανέφερε.
• Να σημειωθεί πάντως, ότι κανένας δεν υπέγραψε δίνοντας ραντεβού την προσεχή Δευτέρα για την συνέχιση της συνεδρίασης ώστε να συμφωνηθούν οι θέσεις για τα ταμπλό και αμέσως μετά να περάσει το θέμα από δημοτικό συμβούλιο.