Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο CNN και στον απεσταλμένο του δικτύου στην Αθήνα Nic Robertson, στο πλαίσιο ρεπορτάζ για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού από την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Συλλογική επιτυχία και υπερηφάνεια
«Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό» τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξής του.
Η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για την τουριστική περίοδο
Αναφερόμενος στις προοπτικές της τουριστικής περιόδου, ο Πρωθυπουργός σημείωσε:
«Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα».
Συνομιλώντας με τον απεσταλμένο του δικτύου στην Αθήνα, η παρουσιάστρια του προγράμματος Julia Chatterley σημείωσε ότι «τα γρήγορα μέτρα για το lockdown που έλαβε η κυβέρνηση έσωσαν ζωές», προσθέτοντας τα εξής: «το μήνυμα είναι επίσης ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών».
Πραγματιστής
«Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν είναι λαϊκιστής, όπως ο προηγούμενος, είναι πραγματιστής και στο στοιχείο αυτό (στον πραγματισμό) αποδίδει τη δική του επιτυχία και την επιτυχία της χώρας στη διαχείριση του COVID-19 μέχρι τώρα.
Στο γεγονός ότι έλαβαν μέτρα για το lockdown πριν καν καταγραφούν θάνατοι στη χώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανταπόκριση από το Σύνταγμα ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος, σημειώνοντας ότι οι συνολικές ανθρώπινες απώλειες στην Ελλάδα είναι μικρότερες από αυτές που καταγράφονται σε άλλες χώρες στη διάρκεια μιας ημέρας.
Άδεια τα κρεβάτια στις ΜΕΘ
Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Επισκέφτηκα ένα νοσοκομείο και τις πτέρυγες για τον COVID. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των κρεβατιών στη ΜΕΘ είναι άδεια και η γιατρός που είναι επικεφαλής στο κεντρικό νοσοκομείο για τον COVID εδώ στην Αθήνα μου είπε ότι κανένας γιατρός, κανένας νοσηλευτής δεν έχει προσβληθεί από τον ιό.
Και είναι κάτι που εκλαμβάνεται πια ως μια νέα κανονικότητα σε όλο τον κόσμο, πως αν ανήκεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να αρρωστήσεις από αυτό τον ιό.
Δεν συνέβη εδώ στην Ελλάδα. Γιατί; Γιατί ο Πρωθυπουργός εφάρμοσε νωρίς ένα ισχυρό lockdown και υπήρχε επαρκής εξοπλισμός προσωπικής προστασίας για τους υγειονομικούς».
Η συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Nic Robertson:
Nic Robertson: Η οικονομία της Ελλάδας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, 20% ή και περισσότερο εξαρτάται από τον τουρισμό. Επομένως το άνοιγμα σημαίνει ότι επιτρέπεις την έλευση τουριστών.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι στο πρώτο στάδιο. Δεν εξαρτόμαστε περισσότερο (από τον τουρισμό) από χώρες όπως, για παράδειγμα, η Πορτογαλία ή ακόμη σε κάποιο βαθμό η Ισπανία. Όλες οι νότιες χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Τώρα το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα μπορέσουμε να έχουμε τουρίστες, αργότερα, στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Nic Robertson: Θα μπορέσετε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μόνο αν συμφωνήσουμε σε πολύ συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ας ελπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα τεστ πριν πετάξουν (είτε τεστ αντισωμάτων είτε μοριακό τεστ με τη μέθοδο PCR) και στη συνέχεια θα υπάρχει στενή παρακολούθηση. Και τότε, φυσικά, η τουριστική εμπειρία φέτος το καλοκαίρι μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική από αυτή που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Με τήρηση των αποστάσεων. Ίσως να μην υπάρχουν ανοιχτά μπαρ, να μην υπάρχει συνωστισμός, αλλά και πάλι θα μπορείτε να έχετε μια εξαιρετική εμπειρία στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η παγκόσμια επιδημία θα βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Αλλά στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα.
Nic Robertson: Μπορείτε να μας δώσετε μια εικόνα για το πόσο μεγάλη πιστεύετε ότι μπορεί να είναι η οικονομική απώλεια, ίσως και ως ποσοστό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω αποφύγει να κάνω προβλέψεις γιατί (ανάλογα με τις εξελίξεις) τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά. Δεν θα ήθελα να κάνω μια εκτίμηση με μεγάλο εύρος, αλλά ασφαλώς τα πράγματα αλλά θα είναι πολύ χειρότερα αν δεν ανοίξουμε καθόλου (για τους ξένους τουρίστες) το καλοκαίρι.
Nic Robertson: Άρα πρέπει…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν καταφέρουμε να υποδεχτούμε κάποιους τουρίστες, τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Αλλά όπως γνωρίζετε, φαίνεται να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, ως προς το τι θα μπορούσε να συμβεί, για ένα ποσοστό περίπου 10%, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Nic Robertson: Θα είναι ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι, έτσι δεν είναι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα είναι όντως ένα πολύ διαφορετικό καλοκαίρι. Αλλά ελπίζουμε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. Και πάλι, αυτό που κρατάω ως κληρονομιά αυτής της κρίσης είναι το αίσθημα συλλογικής επιτυχίας. Και τολμώ να χρησιμοποιήσω τη λέξη υπερηφάνεια. Οι Έλληνες δεν έχουν νιώσει υπερήφανοι εδώ και πολύ καιρό. Γιατί, ξέρετε, επί δέκα χρόνια, ήμασταν ο σάκος του μποξ για την Ευρώπη.
Nic Robertson: Αυτό αλλάζει τα πράγματα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά την αυτοπεποίθησή μας αλλά και αναφορικά με την εμπιστοσύνη προς το κράτος. Δεν λέω κατ’ ανάγκην την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Αλλά οι πολίτες εμπιστεύονται το κράτος. Εμπιστεύονται τους ειδικούς. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να δώσω το λόγο στον κορυφαίο επιδημιολόγο μας. Και αυτός κάνει τις καθημερινές ενημερώσεις. Δεν τις κάνω εγώ.
Nic Robertson: Αυτό φαίνεται, τολμώ να πω, να είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για το Ηνωμένο Βασίλειο, των οποίων οι επιδόσεις απέναντι σε αυτή την πανδημία συγκαταλέγονται επί του παρόντος στις χειρότερες σε ό,τι αφορά τα ποσοστά θανάτων και λοιμώξεων.*
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο καθένας το κάνει με τον δικό του τρόπο. Αυτός είναι ο τρόπος…
Nic Robertson: Το ξέρω, αλλά μήπως υπάρχει ένας σωστός τρόπος, και μήπως η Ελλάδα έχει τον σωστό τρόπο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας και μοναδικός σωστός τρόπος. Αλλά πιστεύω ότι ξεκάθαρα τα καταφέραμε, τουλάχιστον όσον αφορά την πρώτη φάση, μέχρι τώρα, πιστεύω ότι το κάναμε με τον σωστό τρόπο.