Την επόμενη Τρίτη θα ψηφιστεί στο Ελληνικό κοινοβούλιο το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις». Η Οδηγία (ΕΕ) 2018/844 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου αναφέρεται στη δέσμευση της ΕΕ να αναπτύξει ένα βιώσιμο, ανταγωνιστικό, ασφαλές και απαλλαγμένο από ανθρακούχες εκπομπές ενεργειακό σύστημα. Οι δεσμεύσεις της ΕΕ για το 2030 είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40 %, σε σύγκριση με το 1990, αύξηση του ποσοστού ανανεώσιμης ενέργειας που καταναλώνεται, εξοικονόμηση ενέργειας που αντιστοιχεί στο επίπεδο των φιλοδοξιών της Ένωσης, και βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας, της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της Ευρώπης. Η οδηγία 2019/692 στοχεύει στην αγορά φυσικού αερίου.
Στόχος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας θα πρέπει να είναι η ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για όλα τα έργα και δραστηριότητες, τόσο κατά τη διάρκεια κατασκευής όσο και κατά τη διάρκεια λειτουργίας, αλλιώς να μην επιτραπεί η υλοποίησή τους.
Στο νομοσχέδιο αυτό υπάρχει το άρθρο 103 με τίτλο «Παράταση διάρκειας συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου». Αναφέρει: «Η διάρκεια των συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου υψηλής θερμοκρασίας του άρθρου 30 του ν. 4342/2015 (Α ́ 143), παρατείνεται για πέντε (5) ακόμα έτη από την ημερομηνία λήξης τους. Οι προβλεπόμενες στις συμβάσεις του προηγούμενου
εδαφίου, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, καταληκτικές προθεσμίες μεταφέρονται κατά πέντε (5) έτη. Λοιπά δικαιώματα και υποχρεώσεις παραμένουν ισχυρά, σύμφωνα με τους σχετικούς όρους των συμβάσεων μίσθωσης. Στην περίπτωση μισθώσεων του πρώτου εδαφίου του παρόντος όπου η παράταση μπορεί να γίνει μονομερώς με σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης, οι σχετικές συμβολαιογραφικές πράξεις ισχύουν αναδρομικά από τη λήξη της προηγούμενης μονομερούς παράτασης.»
Τα γεωθερμικά πεδία υψηλής θερμοκρασίας είναι αυτά στα νησιά Νίσυρο, Μήλο, Κίμωλο, Πολύαιγο, και Μέθανα.
Η διάρκεια των συμβάσεων μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας και διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου υψηλής θερμοκρασίας του άρθρου 30 του ν. 4342/2015 (Α ́ 143), φθάνουν στο τέλος τους φέτος, το 2020.
Ζητούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει το άρθρο 103.
Καλούμε τους βουλευτές της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων να πάρουν ξεκάθαρη θέση επί του θέματος.
Είναι καιρός να σταματήσει ο εμπαιγμός του λαού της Νισύρου και όλων των νησιών που έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην εκμετάλλευση των πεδίων υψηλής θερμοκρασίας. Η εκμετάλλευση των γεωθερμικού πεδίων υψηλής θερμοκρασίας στα νησιά μας θα προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ταυτόχρονα θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων με την πρόκληση σεισμικών δονήσεων λόγω της διατάραξης των ισορροπιών στο εσωτερικό της γής.
Είναι καιρός να ακουστεί η φωνή των νησιωτών, να ακουστεί η κραυγή αγωνίας της ακριτικής νησιωτικής Ελλάδας.
Χριστοφής Ι. Κορωναίος
Δήμαρχος Νισύρου
Εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που περνά η πατρίδα μας και ο κόσμος ολόκληρος με την επιδημία του θανατηφόρου κορονοϊού, τις ώρες και τις μέρες που όλοι οι πολίτες προσπαθούν να προστατευθούν, άλλοι με πλάγια μέσα προσπαθούν να προωθήσουν τα δικά τους σχέδια εις βάρος των τοπικών κοινωνιών. Η ηλεκτρονική εφημερίδα B2Green που ασχολείται με θέματα ενέργειας, παρουσίασε με πηχιαίο τίτλο την «Σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού από τη ΔΕΗΑΝ για την εκμετάλλευση γεωθερμικού δυναμικού σε Λέσβο,
Μήλο, Κίμωλο, Πολύαιγο, Νίσυρο & Μέθανα». Βέβαια λογαριάζουν χωρίς το νοικοκύρη, και νοικοκύρης είναι οι πολίτες των νησιών μας.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Γενικός Διευθυντής Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Δρ. Πέτρος Τζεφέρης υπέγραψε την “Έγκριση σύστασης ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού από τη «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» για την εκμετάλλευση γεωθερμικού δυναμικού στα γεωθερμικά πεδία Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων”. Θέλω να ενημερώσω τον κ. Τζεφέρη ότι ο νοικοκύρης της Νισύρου δια μέσου των εκπροσώπων του έχει εκφράσει την αντίθεση του στη μετατροπή της Νισύρου σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού από γεωθερμική ενέργεια, και συγκεκριμένα από την γεωθερμική ενέργεια υψηλής ενθαλπίας που φωλιάζει στα έγκατα της Νισύρου. Η Δημοτική αρχή που εξελέγη στις τελευταίες δημοτικές εκλογές τον περασμένο Μάϊο, έχει σημαία της την αντίθεση της στα σχέδια της ΔΕΗ για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας.
Θα επαναλάβω αυτό που έχω γράψει και στο παρελθόν σε επιστολή μου προς τον Διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ κ. Ηλία Μοναχολιά, με κοινοποίηση στον τότε υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη, ότι οι θέσεις μας στο θέμα της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας στη Νίσυρο είναι ξεκάθαρες και βασισμένες όχι σε φωνασκίες και σε καφενειακές συζητήσεις αλλά σε κατά βάθος επιστημονικές αναλύσεις. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ και σε κανέναν να μετατρέψει την Νίσυρο σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού. Το περιβάλλον της Νισύρου θα διαφυλαχτεί με οποιοδήποτε τρόπο και μέσο για να δοθεί ακέραιο στις επόμενες γενιές των Νισύριων. Η εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας θα προκαλέσει τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και ταυτόχρονα θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων με την πρόκληση σεισμικών δονήσεων λόγω της διατάραξης των ισορροπιών στο εσωτερικό της γής.
Η έγκριση σύστασης ανώνυμης εταιρείας «Γεωθερμικός Στόχος Δύο (ΙΙ) Μονοπρόσωπη Α.Ε.» από την «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.» για την εκμετάλλευση γεωθερμικού δυναμικού στο γεωθερμικό πεδίο της Νισύρου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του λαού της Νισύρου δεν έχει καμμιά απολύτως εγκυρότητα.
Οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, της ολοκληρωμένης αξιοβίωτης ανάπτυξης, που διέπουν την Δημοτική Αρχή και πάνω στις οποίες είναι βασισμένη η ανάπτυξη της Νισύρου, είναι αρχές απαράβατες.
Γι’ αυτό απαιτώ όπως σταματήσει κάθε προσπάθεια εκ μέρους της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου υψηλής ενθαλπίας της Νισύρου. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να θέσει σε κίνδυνο το φυσικό περιβάλλον της Νισύρου.
Χριστοφής Ι. Κορωναίος
Δήμαρχος Νισύρου