Ειδήσεις

Μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας: Οι κερδισμένοι από τις πέντε «ανάσες»

Πέντε πρόσθετα μέτρα που θα βοηθήσουν να πάρει μπρος η μηχανή της οικονομίας ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι κερδισμένοι.

Νέα μέτρα που στοχεύουν να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα παίρνει η κυβέρνηση στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που δοκιμάστηκαν από την πανδημία.

Μετά τα πακέτα στήριξης ( όπως πχ η επιστρεπτέα προκαταβολή), έρχονται τα μόνιμου χαρακτήρα μέτρα όπως η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24% στο 22% για τα κέρδη του τρέχοντος έτους, μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 70% για φέτος και 80% το επόμενο και στο 55% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ, που θα βαρύνουν τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω επεκτείνεται η μείωση κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και το 2022 καθώς και η εισφορά αλληλεγγύης που θα κοστίσει στον επόμενο προϋπολογισμό 1,6 δισ. ευρώ. Αντί των μέτρων λιτότητας που ελήφθησαν τα προηγούμενα χρόνια για να στηριχθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη και να καλυφθούν τρύπες στον προϋπολογισμό, έρχονται ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, καθιστώντας τις επιχειρήσεις ανταγωνιστικές στην Ε.Ε. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ που επικαλείται η «Καθημερινή», οι συντελεστές στις χώρες Ιρλανδία, Κύπρο, Λετονία και Σλοβενία κυμαίνονται από 10% έως 19%, ενώ σε Αυστρία, Εσθονία, Ισπανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Φινλανδία από 20% έως 25%.

Παράλληλα, λαμβάνονται μέτρα και για τα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, η εισφορά αλληλεγγύης αναστέλλεται και το 2022 για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και όσους έχουν εισοδήματα από μερίσματα.

Όπως ανέφερε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σταθερή της προτεραιότητα είναι η μείωση της φορολογίας πριν, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και μετά από αυτήν. Και πρώτο μέλημά μας μετά την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης είναι η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας και γι’ αυτό τον σκοπό ανακοινώνουμε πέντε μέτρα τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση, το θεμέλιο, για την αποφασιστική επάνοδο. Και θα δώσουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις οι οποίες σημείωσαν ζημίες μέσα στην πανδημία να μπορέσουν να γυρίσουν και πάλι σε θετικό πρόσημο. Παράλληλα, αποτελούν μέτρα τα οποία θα παράσχουν ρευστότητα στην οικονομία, αλλά θα αυξήσουν σημαντικά και τις προοπτικές μιας δυναμικής ανάκαμψης αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων».

Τα πέντε μέτρα
Μειώνεται από φέτος σε μόνιμη βάση για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Ετσι ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Μειώνεται σε μόνιμη βάση για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται στο 70%.
Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος δηλαδή του 2021, ο συντελεστής φόρου όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%.
Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.
Επεκτείνεται η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022.
Στο 22% πέφτει ο φόρος για τις εταιρείες
Σημειώνεται πως από 29% που ήταν ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών το 2019 «πέφτει» στο 22% για τα κέρδη του τρέχοντος έτους. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αν και ήταν οι πιο επιβαρυμένες φορολογικά μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ κατά την περίοδο 2008-2018, πλέον είναι στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Με βάση τα παραπάνω, ο μέσος συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων (φόρος εισοδήματος και φόρος επί των μερισμάτων) από 35,2% που ήταν έως τα τέλη του 2018 μειώθηκε στο 27,8% και περιορίζεται στα φετινά κέρδη στο 25,9%. Ουσιαστικά, μειώθηκε ο μέσος συντελεστής κατά περίπου 10 μονάδες μέσα σε διάστημα τριών ετών και ενδεχομένως το επόμενο έτος να περιορισθεί περαιτέρω.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «δεσμευτήκαμε ότι μόλις κοπάσει η “τρικυμία” του κορωνοϊού, θα επιστρέψουμε στην ορθή δημοσιονομική πολιτική των μόνιμων μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, μονιμοποιώντας ορισμένες από τις προσωρινές μειώσεις ή υλοποιώντας άλλες. Με γνώμονα την ανάγκη να δώσουμε ώθηση στην επανεκκίνηση και στην ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης, κάνουμε πράξη τη δέσμευση αυτή».Με βάση όσα ανακοινώθηκαν, επιχείρηση με φορολογητέα κέρδη 100.000 ευρώ πληρώνει σήμερα στην εφορία 24.000 ευρώ (δεν υπολογίζεται στο παράδειγμα η προκαταβολή φόρου). Για το ποσό που απομένει (76.000 ευρώ) εφόσον διανεμηθεί θα καταβληθούν επιπλέον 3.800 ευρώ. Δηλαδή η επιχείρηση θα πληρώσει συνολικά 27.800 ευρώ. Με τις αλλαγές που επέρχονται ο φόρος θα μειωθεί στις 22.000 ευρώ, ενώ ο φόρος στα διανεμόμενα διαμορφώνεται στις 3.900 ευρώ. Συνολικά θα πληρώσει 25.900 ευρώ. Το όφελος ανέρχεται στα 1.800 ευρώ. Ανάσα για τις επιχειρήσεις είναι η μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 80%, ενώ ειδικά για φέτος θα περιορισθεί στο 70%.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή», οι θεσμοί ήταν αντίθετοι με τη μείωση της προκαταβολής φόρου, κάτι που τελικά αποδέχθηκαν έπειτα από διαπραγματεύσεις 40 ωρών. Πριν από την πανδημία το ελληνικό Δημόσιο εισέπραττε μέσω της προκαταβολής φόρου 4 δισ. ευρώ ετησίως. Με βάση τις προβλέψεις, φέτος το ποσό θα έφθανε στα 2,7 δισ. ευρώ. Η εκτίμηση αυτή δείχνει και το μέγεθος της ζημίας που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις. Πλέον, μετά τις παρεμβάσεις το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί περιορίζεται στο 1,8 δισ. ευρώ. Αν και οι θεσμοί ήταν υπέρ της μεγαλύτερης μείωσης του συντελεστή και συγκεκριμένα στο 20% αντί 22% που αποφασίσθηκε, ωστόσο το οικονομικό επιτελείο ήθελε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στην τρέχουσα χρήση επιμένοντας στη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% ώστε να αποφευχθούν «λουκέτα».

Σημειώνεται ότι πέρυσι η κυβέρνηση είχε μηδενίσει την προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 35%, ενώ περιοριζόταν στο 70% από 100% για τις επιχειρήσεις με πτώση τζίρου έως 15%. Η προκαταβολή φόρου που καταβλήθηκε πέρυσι ήταν μειωμένη κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Στο 55% η προκαταβολή φόρου
Στους μεγάλους κερδισμένους των τελευταίων χρόνων, και συγκεκριμένα από το 2019 μέχρι σήμερα, είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Μετά τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή της φορολογικής κλίμακας στο 9% και την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τα εισοδήματα του 2020 όσο και του 2021, έρχεται και η μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% από 100% που ήταν μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα, όσοι δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 θα δουν φέτος τον φόρο να μειώνεται κατά περίπου 60% ή διαφορετικά κατά 1.300 ευρώ. Τα οφέλη όμως για τους ελευθέρους επαγγελματίες διευρύνονται, όπως προαναφέρθηκε, και εκτός από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή μειώνεται και η προκαταβολή φόρου. Συγκεκριμένα, φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 900 ευρώ (9%) και προκαταβολή φόρου άλλα 900 ευρώ (9%), δηλαδή σύνολο 1.800 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 900 ευρώ και προκαταβολή φόρου 495 ευρώ, σύνολο 1.395 ευρώ. Συνεπώς, το όφελος για το φυσικό πρόσωπο ανέρχεται στα 405 ευρώ. Φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα και εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ, θα πλήρωνε φόρο 3.100 ευρώ και προκαταβολή φόρου επιπλέον 3.100 ευρώ (9%), δηλαδή σύνολο 6.200 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση θα πληρώσει φόρο 3.100 ευρώ και προκαταβολή φόρου 1.705 ευρώ. Συνολικά θα καταβάλει 4.805 ευρώ. Το όφελος για το φυσικό πρόσωπο ανέρχεται στα 1.395 ευρώ.

Πηγή: newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου