Σε «μηχανική υποστήριξη», βρίσκονται εδώ και 12 μήνες τα τουριστικά γραφεία και οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων βασιζόμενα αποκλειστικά στα κρατικά προγράμματα χρηματοδότησης και επιδότησης των θέσεων εργασίας για την επιβίωσή τους, καθώς οι εισπράξεις τους είναι μηδενικές.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ) Άρης Μαρίνης, η ενίσχυση των τουριστικών γραφείων με ένα ποσό για τις πρώτες μέρες επαναλειτουργίας τους κρίνεται από την πλευρά της Ομοσπονδίας ως απολύτως απαραίτητο.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί ανοίγματος του τουρισμού στα μέσα Μάϊου θα απαιτηθεί ένα ικανό διάστημα ώστε να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί και στις μικρότερες ηλικίες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για ταξίδια. Επίσης μιλάμε για μία σεζόν που θα ξεκινήσει δειλά τον Ιούνιο και ελπίζουμε να σταθεροποιηθεί ψηλά τους επόμενους μήνες και όσο το δυνατόν μέχρι τον Νοέμβριο. Οι κρατήσεις θα είναι κυρίως της τελευταίας στιγμής. Ενώ όσον αφορά τον περιηγητικό τουρισμό και τις οδικές εκδρομές θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος ώστε να επανέλθουν.
Ο κ. Μαρίνης σημειώνει επίσης ότι τα τουριστικά γραφεία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία και φέτος θα τηρηθούν απαρέγκλιτα και επιτυχώς όπως και πέρυσι. Θεωρούμε όμως, συμπληρώνει, απαραίτητη την επαναφορά της πληρότητας στις οδικές επιβατικές μεταφορές στο 100%, όπως άλλωστε ισχύει και για τα αεροπλάνα, τους επιβάτες των οποίων διακινούμε σε εκδρομές σε όλη τη χώρα μετά την αποβίβασή τους από αυτά.
Επίσης υπενθυμίζει στην κυβέρνηση την δέσμευση της περί απελευθέρωσης των υπεραστικών γραμμών της χώρας, όπου εκεί ο ταξιδιώτης- καταναλωτής θα δει πραγματικά σημαντικό όφελος και στο κόστος του ταξιδιού και στην ποιότητά του. Άλλωστε η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη όπου οι υπεραστικές γραμμές δεν έχουν απελευθερωθεί. Μην ξεχνάμε ότι η βελτίωση των εσωτερικών μεταφορών είναι η βάση για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Αναφορικά με την πορεία της φετινής σεζόν ο πρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ εκτιμά ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Τουρισμού για άνοιγμα συγκεκριμένων αγορών προς τη χώρα μας είναι σε θέση να κινητοποιήσουν σε κάποιο βαθμό τον τουρισμό μας. Σίγουρα ο αριθμός των κρατήσεων αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά χαμηλός έως ανύπαρκτος, όμως σταδιακά μόλις οι προϋποθέσεις που θα μπορεί κάποιος να ταξιδεύει οριστικοποιηθούν οι πρώτοι ξένοι τουρίστες θα μας επισκεφθούν, όχι νωρίτερα από τα τέλη Μάϊου.
Όμως για τον ίδιο έχει ιδιαίτερη σημασία τώρα να προβληθεί ως ισχυρό μήνυμα στο διεθνές κοινό ότι η χώρα αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό με επαρκές ποσοστό εμβολιασμένου πληθυσμού –μεταξύ αυτών και των επαγγελματιών στον τουρισμό- με δυνατότητα απομόνωσης στα χιλιάδες νησιά και τους ηπειρωτικούς προορισμούς, με ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα και παροχές ευεξίας και ανανέωσης.
Αυτό το προφίλ της χώρα μας ταιριάζει όπως αναφέρει ο κ. Μαρίνης και με τις αλλαγές που έχουν επέλθει λόγω του κορωνοϊού, στη συμπεριφορά των τουριστών. Οι ξένοι και εγχώριοι επισκέπτες επιζητούν πλέον περισσότερη απομόνωση, πιο εξατομικευμένες υπηρεσίες και πιο ασφαλείς προορισμούς.
Ουσιαστικά ζητούν ποιοτική, προσωποποιημένη πληροφόρηση και εξυπηρέτηση ώστε να αισθάνονται ασφαλείς στον προορισμό που έχουν επιλέξει και εμπλουτισμό του ταξιδιού τους με νέες εμπειρίες υγείας και ευεξίας, γαστρονομίας και οινογνωσίας, πολιτιστικών δράσεων, εναλλακτικού και πράσινου τουρισμού. Και όλα αυτά σε ανταγωνιστικές τιμές, κάτι που τα ελληνικά τουριστικά γραφεία είναι σε θέση να προσφέρουν στους εγχώριους και αλλοδαπούς πελάτες τους με επιτυχία. Άρα ενδεχομένως να μιλάμε για εγκατάλειψη του παλαιού μοντέλου μαζικότητας στον τουρισμό και την ανάδειξη της προσωποποιημένης αντιμετώπισης, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΕΠΟΕΤ.
Πηγή: euro2day.gr