Αποθάρρυνε τα ταξίδια στο εξωτερικό την ώρα κατά την οποία πολλοί Βρετανοί τα έχουν ήδη προγραμματίσει. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σε χθεσινή δήλωσή του, υπογράμμισε ότι οι πολίτες οφείλουν να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και σωφροσύνη στην επιλογή των ταξιδιωτικών προορισμών για το καλοκαίρι έτσι ώστε να μην επανακάμψει ο κορωνοϊός στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε λίγες εβδομάδες, άλλωστε, αναμένεται η δημοσιοποίηση της βρετανικής ταξιδιωτικής λίστας, που θα βασιστεί σε ένα σύστημα παρόμοιο με αυτό των φωτεινών σημάνσεων κυκλοφορίας, αφού τα κράτη θα καταταχθούν σε πράσινες, πορτοκαλιές και κόκκινες ζώνες, αναλόγως της επιδημιολογικής τους εικόνας. Κάθε κατηγορία θα χαρακτηρίζεται από διαφορετικά μέτρα και περιορισμούς που θα χρειαστεί να τηρήσουν οι Βρετανοί μετά την επιστροφή στην πατρίδα τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην «πράσινη λίστα» του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου δεν υπάρχει ανάγκη παραμονής σε καραντίνα μετά την επιστροφή, δεν περιλαμβάνεται κανένα από τα κράτη της Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή, ο Τζόνσον δεν απέκλεισε την κατάργηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και κυρίως της διατήρησης απόστασης ενός μέτρου μετά την 21η Ιουνίου.
Σε ρυθμούς «απόψυξης» μπαίνει σταδιακά η Ε.Ε., ξυπνώντας από την πανδημική νάρκη των δραστηριοτήτων. Στη Γαλλία άνοιξαν ξανά τις πόρτες και υποδέχθηκαν τους μαθητές τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ήρθη και η απαγόρευση εσωτερικών μετακινήσεων που ίσχυε ώς χθες. Ετσι οι Γάλλοι μπορούν, πλέον, να μετακινηθούν σε αποστάσεις μεγαλύτερες των δέκα χιλιομέτρων από την κατοικία τους. Εξακολουθεί, ωστόσο, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 μ.μ. μέχρι τις 6 π.μ. Περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων αναμένεται μετά τη 19η Μαΐου.
Η Γερμανία εμφανίζεται να τηρεί μία πιο μετριοπαθή στάση όσον αφορά την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, κάτι που δεν προβλέπεται να είναι εφικτό ούτε το φθινόπωρο. Το Οctoberfest, το μεγαλύτερο φεστιβάλ μπίρας σε όλο τον κόσμο, πόλος έλξης για χιλιάδες ντόπιους και ξένους, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε φέτος, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μάρκους Ζέντερ. Οπως εξήγησε στους δημοσιογράφους, η ακύρωση της εκδήλωσης για δεύτερη συνεχή χρονιά, κρίθηκε αναγκαία επειδή η διοργάνωση απαιτεί τεράστιες οικονομικές δεσμεύσεις, κάτι που επί του παρόντος είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, λόγω της αβεβαιότητας για την αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Το δράμα της πανδημίας συνεχίζεται ανεξέλεγκτο στην Ινδία, που χθες έγινε η τρίτη κατά σειράν χώρα με τα περισσότερα θύματα από COVID-19 στον κόσμο, έχοντας μετρήσει πάνω από 218.959 νεκρούς. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Σε πολύ σοβαρή κατάσταση βρίσκεται και το Νεπάλ, που αναγκάστηκε να επιστρέψει στην εργασία τους ιατρούς που είχαν συνταξιοδοτηθεί για να συνδράμουν την προσπάθεια των ενεργεία ειδικών.
Επίσης απαγόρευσε την εξαγωγή κυλίνδρων οξυγόνου, επίταξε τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσοκομεία μετατρέποντάς τα σε κλινικές COVID, ενώ στάδια και σχολεία θα χρησιμοποιηθούν ως κέντρα καραντίνας.
Πηγή : kathimerini.gr