Ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή επέβαλε χθες το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου στον διευθυντή Δικτύων της ΔΕΥΑΡ και στον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Αποχέτευσης της ΔΕΥΑΡ τα έτη 2014 – 2017, που κρίθηκαν ένοχοι για υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατά συναυτουργία με το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου.
Ο Εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε στο δικαστήριο στην αγόρευση του να κριθούν αθώοι.
Πρωτοδίκως τους είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 18 μηνών με 3ετή αναστολή.
Αθώοι κρίθηκαν στην ίδια υπόθεση από τον πρώτο βαθμό ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Παλαιολόγου, που δεν είχε σχέση με θέματα αρμοδιότητας της ΔΕΥΑ Ρόδου κι ο πρόεδρος της Δ.Κ. Λάρδου της ίδιας περιόδου.
Κατηγορήθηκαν ως υπαίτιοι του ό,τι στην Λάρδο από 26-11-2014 έως 14-6-2017, με πρόθεση, προκάλεσαν υποβάθμιση του περιβάλλοντος με πράξεις ή παραλείψεις οι οποίες είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία, στην ποιότητα ζωής, στην υγεία των κατοίκων και στις αισθητικές αξίες.
Ειδικότερα, κατηγορήθηκαν για το ό,τι στον ανωτέρω τόπο και χρόνο, ο πρώτος κατηγορούμενος ως αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Ρόδου, ο δεύτερος κατηγορούμενος ως διευθυντής Δικτύων της ΔΕΥΑΡ, ο τρίτος κατηγορούμενος ως πρόεδρος της Δ.Κ. Λάρδου και ο τέταρτος κατηγορούμενος ως προϊστάμενος της Υπηρεσίας Αποχέτευσης της ΔΕΥΑΡ, δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος στη Δημοτική Κοινότητα Λάρδου Ρόδου, αν και όφειλαν λόγω των παραπάνω ιδιοτήτων τους, και συγκεκριμένα δεν προέβησαν στην άρση των παράνομων συνδέσεων (σωληνών) ακαθάρτων που υπήρχαν στο δίκτυο ομβρίων υδάτων του οικισμού της Λάρδου, και μάλιστα σε κεντρικό σημείο στην είσοδο του οικισμού, με επακόλουθο να διοχετεύονται λύματα από τις οικίες του οικισμού στα φρεάτια ομβρίων υδάτων του Δήμου που τελικά σύγκλιναν στον κεντρικό αγωγό ομβρίων που εκβάλλει στον Μεριδιάτη ποταμό, ούτε προέβησαν σε διαδικασίες κατασκευής του αντίστοιχου Βιολογικού Καθαρισμού για την οριστική επίλυση του περιβαλλοντικού αυτού προβλήματος, ενώ δεν προέβησαν έστω προσωρινά ούτε σε ενέργειες απομάκρυνσης της εστίας μόλυνσης που υπήρχε πλησίον του οικισμού, με άμεση συνέπεια τη δημιουργία ανυπόφορης και ιδιαίτερα επιβλαβούς για την υγεία κατάστασης.
Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι καθόλο το χρονικό διάστημα από 26-11-2014 έως 14-6-2017 εντός της κοίτης του ποταμού Μεριδιάτη υπήρχαν λιμνάζοντα και δύσοσμα υγρά απόβλητα, προερχόμενα από σωλήνες που βρίσκονταν στα τοιχώματα των πρανών του ποταμού, στέρεα απόβλητα (απορρίμματα, πλαστικά μπουκάλια, σακούλες κ.τ,λ.) εντός της κοίτης και στον οικισμό εν γένει υπήρχε έντονη δυσοσμία, τοπική ρύπανση και δημιουργήθηκε σοβαρή εστία μόλυνσης. Αποτέλεσμα των ως άνω παραλείψεων των κατηγορουμένων, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, ήταν η σοβαρότατη ρύπανση που προκλήθηκε στην ως άνω περιοχή, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος και η αισθητική αλλοίωσή του σε συνδυασμό με τις έντονες οσμές που αναδύονταν στην περιοχή και στην δημιουργία ανθυγιεινών συνθηκών που προκάλεσαν αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και στην υγεία των κατοίκων της στους ζωντανούς οργανισμούς και γενικά στην οικολογική ισορροπία, καθιστώντας το περιβάλλον εντελώς ακατάλληλο για τις επιθυμητές χρήσεις του.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης τους παρέστη ο δικηγόρος κ Ακης Δημητριάδης.