Την επιστημονική της άποψη σχετικά με τα κρούσματα ηπατίτιδας που ανησυχούν τον κόσμο, εκφράζει σήμερα με δηλώσεις της η παιδίατρος κυρία Ντίνα Μαχαιρίδη ενώ, όπως αναφέρει, είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Ελλάδα η ηπατίτιδα των παιδιών.
Όπως είπε χαρακτηριστικά:
«Οι ηπατίτιδες υπήρχαν επί πολλά χρόνια, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Οι γνωστές ηπατίτιδες είναι η Ηπατίτιδα Α, η Β, η C και η Ε. Ο τρόπος με τον οποίο μεταδίδονται οι ηπατίτιδες και οι συνέπειες, είναι τελείως διαφορετικές. Ας πάρουμε την Ηπατίτιδα Α που προσβάλλει τα παιδιά –κυρίως στους χώρους, όπου συγχρωτίζονται στα νηπιαγωγεία- είναι καλοήθης, περνάει, δημιουργεί ελάχιστα συμπτώματα και δεν δημιουργεί πρόβλημα μεταγενέστερα.
Εκτός του ό,τι υπάρχει το εμβόλιο για την Ηπατίτιδα Α που προστατεύει τα παιδιά, μπορεί να δημιουργήσει μια μικρή κακουχία, μια γαστρεντερική διαταραχή αλλά δεν δημιουργεί πρόβλημα στο συκώτι. Μεταδίδεται συνήθως με τα σταγονίδια –τις πρώτες μέρες- αλλά κυρίως από τα κόπρανα. Η πρόληψη για την ηπατίτιδα αυτή, είναι να μάθουμε στα παιδιά μας, μετά την χρήση τουαλέτας να πλένουν καλά τα χέρια τους γιατί τα μικρά παιδιά, βάζουν πολύ συχνά τα χεράκια τους στο στόμα.
Η Ηπατίτιδα Β, είναι διαφορετική. Είναι επικίνδυνη και θα πρέπει να προσέχουμε πάρα πολύ. Πρέπει να εμβολιαζόμαστε γι’ αυτή την ηπατίτιδα, διότι μπορεί να προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα, να δημιουργήσει κίρρωση στο ήπαρ ή μπορεί να γίνει και καρκίνος. Ο τρόπος που μεταδίδεται αυτή η ηπατίτιδα είναι αιματογενώς και συναντάται πιο συχνά σε άτομα ή χρήστες που χρησιμοποιούν πολλαπλώς τις ενέσεις. Σε περίπτωση που μία μητέρα έχει θετικό αντιγόνο υπάρχει η δυνατότητα να περάσει από τον πλακούντα και να νοσήσει και το νεογνό. Γι’ αυτό οι μητέρες πρέπει να ελέγχονται εάν έχουν ανοσία για την Ηπατίτιδα Β. Υπάρχει βέβαια και το εμβόλιο, το οποίο έχει καθιερωθεί γι’ αυτό και έχει μειωθεί πολύ.
Οι Ηπατίτιδες C και Ε έχουν τις ίδιες συνέπειες. Δηλαδή, προσβάλλουν το ήπαρ –με κίρρωση- και ενδεχομένως κακοήθεια.
• Για την νέα ηπατίτιδα, που προσβάλλει τα παιδιά κάτω των 16 ετών και κυρίως τις ηλικίες από 3 – 5 ετών.
Δεν γνωρίζουμε πολλά για την καινούργια ηπατίτιδα. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι ανά 10% των παιδιών που θα νοσήσουν από αυτή την ηπατίτιδα, μπορεί να καταλήξουν σε ηπατική ανεπάρκεια και θα πρέπει να κάνουν μεταμόσχευση ήπατος –γεγονός που δημιουργεί τεράστιο οικονομικό αλλά και συναισθηματικό πρόβλημα στους γονείς και στο παιδί, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα και θα πρέπει να στραφούν σε χώρες του εξωτερικού.
Από τον Γενάρη κι έπειτα, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρατηρήθηκαν σποραδικές περιπτώσεις με πάνω από 160 περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Ταυτόχρονα, έχουν διαπιστωθεί περιστατικά και σε άλλες χώρες, Καναδά, Ισραήλ, Αμερική κ.λπ. Σίγουρα θα έρθει και στην Ελλάδα αυτή η ηπατίτιδα (που οφείλεται από ό,τι φαίνεται στον αδενοϊό 41). Το θετικό όμως στοιχείο είναι ότι από αυτές τις ηπατίτιδες, δεν υπάρχει θνησιμότητα μέχρι τώρα –ακόμη και στο 10% των παιδιών που χρειάστηκαν μεταμόσχευση.
Είμαστε ακόμη στο στάδιο της μελέτης. Αυτή την περίοδο γίνεται προσπάθεια να δούμε κατά πόσον υπάρχει συνέργεια του αδενοϊού, με τον κορωνοϊό ή αν συντρέχουν κάποιοι άλλοι τοξικοί παράγοντες.
Αυτό που μελετάται τώρα, είναι η αλληλεπίδραση: δηλαδή εάν ο αδενοϊός καθίσταται πιο παθογόνος, μεταβάλλεται η ανοσοπαθολογία του με συνέπεια να έχουμε ηπατική βλάβη κι ενδεχομένως ηπατική ανεπάρκεια κ.λπ.
Τώρα μελετούν εάν υπάρχει συσχέτιση σε ένα παιδί που νόσησε από τον Covid ή το εμβόλιο για το κορωνοϊό. Είναι όμως πολύ απίθανο να έχει συσχέτιση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αφού αυτή η ηπατίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά μεταξύ 3 και 5 ετών τα οποία δεν έχουν κάνει εμβόλιο.
Επιπλέον, μελετάται εάν υπάρχει συσχέτιση και ταυτόχρονη λοίμωξη με αδενοϊό και κορωνοϊό. Αν υπάρχουν τοξίνες ή φάρμακα που μπορεί να τροποποιούν την δράση του αδενοϊού ή αν υπάρχει νέα παραλλαγή του αδενοϊού ο οποίος ενισχύεται από παραλλαγή του κορωνοϊού. Όλα αυτά όμως είναι ακόμη θεωρίες και υπό μελέτη.
• Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς:
Ο αδενοϊός είναι ένας κοινός ιός όπως ο αναπνευστικός κ.λπ. που προκαλεί συνήθως κοινότυπες ιογενείς λοιμώξεις. Τι εννοούμε με αυτό: έναν ελάχιστο πυρετό, ένα συνάχι, πιθανόν κάποιες γαστρεντερικές διαταραχές και περνούν χωρίς να υπάρξει κάποιο περαιτέρω πρόβλημα. Άρα, όταν ένα παιδί παρουσιάσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα πάθει ηπατική ανεπάρκεια ή ότι αυτές οι λοιμώξεις θα προκαλέσουν βλάβη στο ήπαρ.
Αυτά τα συμπτώματα τα οποία πρέπει να ευαισθητοποιήσουν και να θέσουν σε εγρήγορση μια μητέρα ώστε να επισκεφθεί άμεσα τον γιατρό είναι κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που μπορεί να τα δει εκείνη πρώτη: κατ’ αρχάς είναι ο ίκτερος. Συνεπώς, εάν οι γονείς δουν κιτρινίλα στο δέρμα ή στα μάτια, πόνο στην κοιλιά, γαστρεντερικές διαταραχές, πυρετό, κακουχία, εμέτους και ταυτόχρονα δουν αποχρωματισμό των κοπράνων (λευκό χρώμα) και αλλοίωση των ούρων (σκούρο χρώμα), θα πρέπει να απευθυνθούν στον γιατρό αφού είναι ενδείξεις για βλάβη στο ήπαρ.
Ο αδενοϊός, μέχρι τώρα, μάς προκαλούσε ελάχιστα προβλήματα. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών και τις πιθανές αιτίες που άλλαξαν όλη αυτή την διαδικασία και προκάλεσαν αυτό το σοβαρό νόσημα στα παιδιά».
Τέλος, να σημειωθεί πως μέχρι τώρα υπάρχει μια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται σε παιδιά που προσβάλλονται από ηπατίτιδες όπως η κορτιζόνη κ.λπ. Για την νέα ηπατίτιδα όλα γίνονται με φειδώ αφού όλα είναι ακόμη υπό μελέτη από τους επιστήμονες.
https://www.dimokratiki.gr/04-05-2022/oi-ipatitides-kai-oi-epiptoseis-poy-prokaloyntai-sta-paidia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.