«Δεν βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας. Βρισκόμαστε στην αρχή της ‘ειρηνικότερης’ συμβίωσης με τον κορωνοϊό».
Αυτό δηλώνει κατηγορηματικά σήμερα στην ‘δημοκρατική’ ο κ. Θεόδωρος Ι. Βασιλακόπουλος -Καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, ξεκαθαρίζοντας πως μετά την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, υπάρχουν και μερικά θετικά στοιχεία που αφήνει πίσω της.
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις, λέει ότι συνεχίζονται αλλά δεν αναμένουμε πλέον κάποιο στέλεχος του ιού που να είναι τόσο επικίνδυνο, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος ότι είμαστε σε μια φάση που σιγά σιγά τα ‘κακά’ της πανδημίας θα φεύγουν και θα αρχίσουμε να βλέπουμε και τα ‘καλά’…
Για την περίπτωση της Σανγκάης, αναφέρει ότι η Κίνα είχε ακολουθήσει την πολιτική των ‘μηδενικών κρουσμάτων’ εδώ και δύο χρόνια αλλά με τεράστιο ποσοστό ανεμβολίαστων σε ηλικίες άνω των 60 και άνω των 80 ετών και με λιγότερο αποτελεσματικά εμβόλια.
• Κύριε Βασιλακόπουλε, να ξεκινήσουμε από τις τελευταίες εξελίξεις. Πολλοί λένε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά παρακολουθούμε ότι συνεχίζονται η μετάδοση και τα κρούσματα. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Δεν βρισκόμαστε στο τέλος της πανδημίας. Βρισκόμαστε στην αρχή της ‘ειρηνικότερης’ συμβίωσης με τον κορωνοϊό. Το επιδημικό κύμα που προκάλεσε η μετάλλαξη Όμικρον βρίσκεται σε αποδρομή –τόσο σε άλλες χώρες όσο και στην Ελλάδα. Βλέπουμε ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μας είναι σταθερά κάτω από 200 εκεί που ήμασταν στις 450 περίπου και ως εκ τούτου είμαστε σε αποκλιμάκωση. Βεβαίως, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί. Ακόμη κι όταν λυθεί όμως τελείως, ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί εντελώς. Το πιθανότερο είναι πως ο ιός ‘έχει έρθει για να μείνει’ που σημαίνει πως όλοι μας πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε μαζί του –με το μικρότερο κόστος σε απώλειες ζωών αλλά και διατάραξης της καθημερινότητάς μας.
• Άρα λοιπόν πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί. Μπορεί να περιορίζονται τα αυστηρά μέτρα, δεν ανησυχούμε για ενδεχόμενα νέα λοκντάουν, αλλά οφείλουμε να εφαρμόζουμε έστω τα βασικά όπως η χρήση μάσκας σε χώρους με συνωστισμό κ.λπ.
Ακριβώς. Ωστόσο, το ό,τι περιορίζονται τα αυστηρά μέτρα δεν αποτελεί μια αμιγώς υγειονομική απόφαση (δηλαδή δεν είναι μια απόφαση που γίνεται μόνο με υγειονομικά κριτήρια). Πρέπει να λειτουργήσει η Οικονομία, πρέπει ο Τουρισμός μας να είναι ανταγωνιστικός με άλλες χώρες που διεκδικούν το ίδιο τουριστικό προϊόν με την Ελλάδα κι έχουν αποσύρει όλα τα μέτρα τα οποία είχαν λάβει κ.λπ.
Ως εκ τούτου, πρόκειται για μια συνολική απόφαση που δεν έχει να κάνει με απόλυτα υγειονομικά κριτήρια. Για παράδειγμα, εάν σε εσωτερικούς χώρους δεν επιδεικνύουμε πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού, δεν σημαίνει ότι ο ανεμβολίαστος δεν έχει πολύ υψηλότερη πιθανότητα να είναι φορέας του κορωνοϊού, να νοσεί και να μεταδίδει τη νόσο. Απλώς τα κριτήρια που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ήταν περισσότερο οικονομικά και τουριστικά.
• Εμείς λοιπόν πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αλλά να ελέγχουμε και τον εαυτό μας. Υπάρχουν και άνθρωποι που ενώ είναι εμβολιασμένοι δεν κάνουν ούτε ένα ράπιντ τεστ για πολύ καιρό και ξαφνικά, διαπιστώνουν ότι νοσούν…
Θα σας έλεγα ότι αυτό είναι το καλό σενάριο! Να έχει εμβολιαστεί κάποιος και να μην ελέγχει τον εαυτό του. Υπάρχουν και άνθρωποι που ούτε έχουν εμβολιαστεί, ούτε ελέγχονται!
• Κατά τα άλλα, η επιστημονική κοινότητα ασχολείται πλέον με την μετά-covid εποχή ύστερα από δύο χρόνια που κράτησε η πανδημία;
Κοιτάξτε, όπως είπα, θα μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό. Σύντομα, θα αποκτήσουμε πιο αποτελεσματικά εμβόλια, προσαρμοσμένα στις αλλαγές και τις μεταλλάξεις του ιού –πιθανόν να αποκτήσουμε και εμβόλια με την μορφή σπρέι που θα εμποδίζουν την μετάδοση και όχι την σοβαρή νόσηση.
Επιπλέον, πρέπει να δούμε πώς θα εκμεταλλευτούμε τα οφέλη από την πανδημία. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, υπήρξαν και οφέλη. Στην Ελλάδα, υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες εντατικής θεραπείας κι εκεί που ήμασταν πάρα πολύ πίσω από τις ευρωπαϊκές χώρες, έχουμε βρεθεί πλέον στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό είναι μια τεράστια παρακαταθήκη για το Σύστημα Υγείας της χώρας μας που εκ των υστέρων, θα διαθέτει κλίνες εντατικής θεραπείας για τους Έλληνες πολίτες. Είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να συνεχιστεί αυτό, και στην μετά-κορωνοϊό εποχή ώστε να στελεχωθούν πλήρως με προσωπικό που να είναι καλά εκπαιδευμένο στις ειδικές συνθήκες και στις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται για την εντατική θεραπεία. Είμαστε σε μια φάση που σιγά σιγά τα ‘κακά’ της πανδημίας θα φεύγουν και θα αρχίσουμε να βλέπουμε και τα ‘καλά’…
• Να σας ρωτήσω για την περίπτωση της Σανγκάης. Τι έγινε εκεί τελικά; Οι εικόνες που είδαμε, μας σόκαραν.
Η Κίνα είχε ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική από τα άλλα κράτη. Είχε ακολουθήσει την πολιτική των ‘μηδενικών κρουσμάτων’. Στα προηγούμενα στελέχη του κορωνοϊού που ήταν λιγότερο μεταδοτικά, αυτά τα σκληρά λοκντάουν, απέτυχαν. Η Κίνα εμβολίασε, μεν, το 88% του πληθυσμού της, αλλά τα εμβόλια που είχε ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από τα δυτικά εμβόλια, ενώ το 20% των ανθρώπων άνω των 60 ετών και 50% των ανθρώπων άνω των 80 ετών (επίσης τεράστια ποσοστά) είναι πλήρως ανεμβολίαστοι. Άρα, οι Κινέζοι προσπαθούν με την παλιά μεθοδολογία του αυστηρότατου λοκντάουν, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, διότι ξέρουν πως αν αρχίσει να ξεφεύγει ο ιός και μεταδοθεί, πάρα πολλοί άνθρωποι –κυρίως άνω των 60 ετών- θα είναι πολύ επιρρεπείς στο να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές ή να χάσουν την ζωή τους. Οι Κινέζοι, μας εντυπωσίασαν όταν έφτιαξαν ένα νοσοκομείο μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, στην πόλη Γου Χαν αλλά, ταυτόχρονα, δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας για να αυξήσουν τις υγειονομικές τους υποδομές. Γι’ αυτό και δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση όπως πριν από δύο χρόνια. Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι οι εικόνες που είδαμε στα δίκτυα, δεν συνάδουν με τον δυτικό πολιτισμό, ούτε με τον τρόπο με τον οποίο έχουμε συνηθίσει να ζούμε εμείς. Και ως εκ τούτου, είμαι κάθετα αντίθετος με αυτές τις εικόνες. Δεν τις δικαιολογώ στο παραμικρό.
• Περιμένουμε κι άλλες μεταλλάξεις του ιού; Να ανησυχούμε;
Μεταλλάξεις γίνονται συνέχεια! Το αν θα βγει ένα νέο στέλεχος που θα έχει τέτοια χαρακτηριστικά που θα επικρατήσει των άλλων, δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε τώρα. Όσο περνάει ο χρόνος, αυξάνεται ο αριθμός του πληθυσμού που είναι εμβολιασμένο ή έχει νοσήσει –άρα υπάρχει μικρότερη έκταση της πανδημίας. Συνεπώς όσο μειώνεται η μετάδοση, μειώνεται και η πιθανότητα να συνεχιστούν πολλές μεταλλάξεις. Δεν αποκλείεται να έχουμε νέο στέλεχος, ίσως πιο μεταδοτικό –γιατί ο ιός θέλει να συντηρηθεί στην ζωή και αυτό μπορεί να το πετύχει μόνον αυξάνοντας την μεταδοτικότητά του- αλλά δεν θα βρίσκει πολλούς ανθρώπους να κολλήσουν. Εάν θα γίνει πιο μεταδοτικός ο ιδός, θα είναι λιγότερο βαρύς. Συνεπώς δεν θα έχουμε μια μετάλλαξη με τόσο καταστροφικό στέλεχος.
• Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στην Ελλάδα έχουν κάνει εμβόλιο έως και 3η δόση. Τι συνιστάτε για την 4η δόση;
Ας κάνουν καλύτερα την 3η δόση, όσοι πρέπει! Κι αυτό το λέω γιατί από τους 7.600.000 που έχουν κάνει τις δύο δόσεις μόνον οι 5.600.000 έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις. Που σημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη περίπου 2.000.000 άνθρωποι που πρέπει να κάνουν την 3η δόση. Είμαι υπέρ της 4ης δόσης –κυρίως εάν έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την 3η δόση- και μάλιστα να χορηγείται όχι μόνο στους άνω των 60 ετών, αλλά και στους άνω των 50 ετών ή εθελοντικά –σε όποιον θέλει.
https://www.dimokratiki.gr/04-05-2022/oloi-mas-prepei-na-mathoyme-na-symvionoyme-me-ton-koronoio/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.