Ανακοίνωση της Κοινότητας Παραδεισίου:
Στις 6-3-2023 κατά την συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Παραδεισίου ένα από τα θέματα ήταν η κατάσταση που επικρατεί έξω και γύρω από το αεροδρόμιο με τα παρανόμως σταθμευμένα αυτοκίνητα. Η απόφαση που λήφθηκε ομόφωνα ήταν να συγκληθεί άμεσα σύσκεψη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Διεύθυνση Συγκοινωνιών με τη συμμετοχή του Δήμου Ρόδου – Διεύθυνση Συγκοινωνιών, τη Διεύθυνση Τροχαίας Ρόδου, με τη Διοίκηση της διαχειρίστριας εταιρείας του αεροδρομίου Fraport και του Συμβουλίου μας, για ναν δοθεί λύση στο τεράστιο πρόβλημα εξεύρεσης χώρου στάθμευσης οχημάτων πέριξ του αεροδρομίου.
Στις 19-4-2023 στην εφημερίδα «Ροδιακή», ένας συμπατριώτης μας, ο κος Ιάκωβος Κολαΐνής φαίνεται πως βρήκε την λύση του προβλήματος και δημοσίευσε:
«Την άμεση αξιοποίηση με κατεπείγουσες διαδικασίες, τμήματος των τεράστιων εκτάσεων (εμβαδόν 1.700 στρεμμάτων) που υπάρχουν στην περιοχή «Βάρη», προτείνει ως τη μοναδική λύση για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και του οξύτατου ζητήματος στάθμευσης που υπάρχει πλέον χειμώνα – καλοκαίρι εντός κι εκτός του αερολιμένα «Διαγόρας» Ρόδου.
Βάρη Παραδεισίου. Σταθμός Γεωργικής Έρευνας.
Μεγάλο τμήμα του αγροκτήματος που ανήκε σε Παραδεισιώτες απαλλοτριώθηκε αναγκαστικά κατά την ιταλική κατοχή για να υπάρχει μια απόσταση ασφαλείας από την εξοχική κατοικία του τότε Ιταλού διοικητή των Δωδεκανήσων Mario Lago. Κατά την απελευθέρωση από το ιταλικό δημόσιο που ανήκε η έκταση, περιήλθε στο ελληνικό και δόθηκε στο υπουργείο Γεωργίας όπου και λειτούργησε ως σταθμός γεωργικής έρευνας περίπου μέχρι το 1995. Το τμήμα του κτήματος που δεν έχει χαρακτηριστεί δασικό υπολογίζεται γύρω στα 220 στρέμματα . Η άρδευσή του γινόταν από δύο αντλιοστάσια (τα τελευταία χρόνια) ενώ στο παρελθόν από δύο ανεμόμυλους και τα δεκάδες λαγούμια (υδρομαστοί) που υπάρχουν στην περιοχή με ένα δαιδαλώδες δίκτυο από αυλάκια, σωληνώσεις και δεξαμενές. Στο δασικό κομμάτι του κτήματος υπάρχει πιθανόν η πλουσιότερη χλωρίδα σε όλο το νησί, γι’ αυτό και το βουνό του Παραδεισίου ονομάζεται Παράδεισος (οι Ιταλοί το ονόμαζαν Monte Paradiso) και δεν άλλαξαν το όνομά του όπως κάνανε με το χωριό (Villanova).
Για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί, υπεύθυνο είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μόνο, που το έχουν αφήσει στο έλεος του καθενός και έχουν εξαφανίσει τον αγροτικό εξοπλισμό που υπήρχε, τρακτέρ με όλα τα παρελκόμενα τους, αντλίες, σωληνώσεις εκατοντάδων μέτρων, εξοπλισμός εργαστηρίου, αποτελέσματα χρόνιων ερευνών κ.ά.
Χρόνια τώρα οι τελευταίες Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές παρακαλούνε για την παραχώρηση του χώρου αντί να τους ζητάμε ευθύνες για την κατάντια του.
Το Παραδείσι ασφυκτιά και αργοπεθαίνει ανάμεσα στα συρματοπλέγματα του αεροδρομίου και στο βουνό, μέσα στον οικισμό δεν υπάρχουν δημόσιοι χώροι για αναπτυχθεί το βιοτικό επίπεδο και η κοινωνική ζωή των κατοίκων είναι υποβαθμισμένη σε σχέση με άλλες περιοχές. Όλο το νησί αναπτύσσεται τουριστικά και εμείς μια ζωή είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε με τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία του αεροδρομίου. Εκτός την μόλυνση, την ηχορύπανση, το ραντάρ που είναι εγκατεστημένο στο βουνό, τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει ένας τεράστιος χώρος στάθμευσης, στην είσοδο του οικισμού, έξω από τα σπίτια μας, έξω από το κοιμητήριο (πολλές φορές η νεκροφόρα δεν μπορεί να προσεγγίσει την είσοδο του). Το θέμα της στάθμευσης είναι πρόβλημα που πρέπει να το δούνε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με την διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου Fraport στους υπάρχοντες χώρους και σε αυτούς που έχουν απαλλοτριωθεί και δεν έχουν αξιοποιηθεί . Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί σπιθαμή του κτήματος της Βάρης για τη εξυπηρέτηση του αεροδρομίου. Είναι ένας υπέροχος χώρος πρασίνου, ένας πνεύμονας ζωής για εμάς, η μοναδική ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τους κατοίκους του Παραδεισίου.
Ο χώρος αυτός δικαιωματικά ανήκει στο Παραδείσι και στους Παραδεισιώτες.
Αυτό δεν το έχει λάβει υπόψη της ούτε η παρούσα Δημοτική Αρχή, που παρόλο που έχουμε κατ΄ επανάληψη αιτηθεί να ενημερωθούμε για τους σκοπούς και τα σχέδια του αιτήματος παραχώρησης που έχει καταθέσει ο Δήμος Ρόδου στο Υπουργείο, δε μας έχει ενημερώσει.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανταποκρίθηκε σε ανάλογο αίτημά μας και μας ενημέρωσε προσωπικά ο Περιφερειάρχης, κος Χατζημάρκος Γεώργιος.
Δε θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήταν κατευθυνόμενη η παραπάνω δημοσίευση ή για να αλιεύσει αντιδράσεις, αλλά θα μας βρουν απέναντί τους αν αποφασίσουν χωρίς να λάβουν υπόψη τις ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων του χωριού μας.
Ο Πρόεδρος
της Κοινότητας Παραδεισίου
Κυριάκος Μαλιωτάκης