Ειδήσεις

Επιστολή δημάρχου Λέρου στον Υπουργό Υγείας για τα προβλήματα στο Νοσοκομείο του νησιού

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή απέστειλε ο Δήμαρχος Λέρου Μ. Κόλιας, σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο – Κ.Υ. Λέρου.

Αναλυτικότερα, στην εν λόγω επιστολή ο κ. Κόλιας αναφέρει τα ακόλουθα:

“Σε συνέχεια παλαιότερων εγγράφων θα θέλαμε για άλλη μια φορά να σας εκφράσουμε τη διαμαρτυρία και τα παράπονα μας, για τις τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στο ιστορικό Νοσοκομείο της Λέρου. Και λέμε ιστορικό, γιατί χτίστηκε την εποχή του Μεσοπολέμου κι εκ τότε διατηρείται με ελάχιστες συντηρήσεις, αφού δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για την ανακατασκευή του.

Τα προβλήματα που μαστίζουν το Νοσοκομείο μας είναι πολλά, με επικρατέστερο την έλλειψη ιατρών, τόσο ειδικευόμενων όσο και αγροτικών. Βασικές ειδικότητες, δεν έχουν αντικαταστάτη, με αποτέλεσμα σε περίπτωση απουσίας των γιατρών οι ζωές όλων μας να είναι σε αβεβαιότητα. Κάτι αντίστοιχο πρόκειται να συμβεί σε λίγες ημέρες, αφού από 18 Ιουνίου έως 12 Ιουλίου θα απουσιάζει ο ένας και μοναδικός γυναικολόγος, ενώ από 9 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου ο επίσης μοναδικός αναισθησιολόγος.

Πολλές εγκυμονούσες ήδη βρίσκονται προ αδιεξόδου και είναι πολύ αγχωμένες για την πορεία της κατάσταση τους, σε περίπτωση που προκύψει πρόωρος τοκετός ή ακόμη και προγραμματισμένος αφού θα αναγκαστούν να φύγουν από το νησί για να γεννήσουν κάπου αλλού μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα.

Επίσης, ενώ υπάρχουν στο Υπουργείο φάκελοι για το διορισμό επιμελητών Χειρουργικής και Ορθοπεδικής, δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη κανείς εκ των δυο. Το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό που πληροί τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, λόγω της αβεβαιότητας του παραιτείται, με στόχο την πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ νέες προσλήψεις δεν γίνονται. Στο μικροβιολογικό εργαστήριο, πέραν του ότι υπάρχει ανεπάρκεια προσωπικού για να καλύψει όλες τις βάρδιες, δεν υπάρχουν αντιδραστήρια και αναλώσιμα υλικά, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τα αγοράζουν οι ίδιοι οι ασθενείς.

Ως προς τις κτιριακές εγκαταστάσεις και τον ιατρικό εξοπλισμό, η μεγάλη μείωση του προϋπολογισμού δεν επιτρέπει την κάλυψη πάγιων αναγκών. Σοβάδες πέφτουν, κλινικές πλημμυρίζουν, τα κτίρια είναι υπό κατάρρευση, με κίνδυνο της ζωής και ασφάλειας των εργαζομένων και των νοσηλευόμενων. Τα πλυντήρια και τα στεγνωτήρια, λόγω της βαριάς και πολυετούς χρήσης τους, πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα.

Σε άθλια κατάσταση είναι επίσης και τα οχήματα λόγω της παλαιότητας τους. Επίσης, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές χρειάζονται αναβάθμιση για να μπορούν να είναι αποδοτικοί και αποτελεσματικοί. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η μεγάλη δυσκολία διενέργειας των διαγωνισμών, αφού λόγω της οικονομικής δυσπραγίας οι προμηθευτές αρνούνται να καταθέσουν προσφορές, με αποτέλεσμα οι διαγωνισμοί να κλείνουν σε πολύ υψηλές τιμές τις οποίες τελικά δεν εγκρίνει ο επίτροπος. Πολύ σημαντική κρίνεται ακόμη, η αποπεράτωση των εργασιών αναστήλωσης στις κτιριακές εγκαταστάσεις του τμήματος Οξέων περιστατικών και τοποθέτηση τουλάχιστον ενός επιπλέον ψυχιάτρου, αφού το εν λόγω τμήμα καλύπτει τις ψυχιατρικές ανάγκες όλης της Δωδεκανήσου.

Το νοσοκομείο της Λέρου εξυπηρετεί και τα γειτονικά νησιά της Πάτμου, των Λειψών, του Αγαθονησίου, των Αρκιών. Ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι ανάγκες διπλασιάζονται όχι μόνο λόγω των τουριστών αλλά και λόγω της αύξησης των παράτυπων μεταναστών.

Είναι τραγικό στον 21ο αιώνα που διανύουμε να τίθεται καθημερινά σε αβεβαιότητα η ίδια μας η ζωή. Όχι μόνο από την έλλειψη ιατρών, αλλά κι από φόβο μήπως η ίδια η εργασία μας «πέσει και μας πλακώσει».

Ιατροί, προσωπικό, ασθενείς και πολίτες της Λέρου, όλοι μαζί ενωμένοι ζητάμε την άμεση ανταπόκριση και βοήθεια σας στα προβλήματα του νοσοκομείου μας, εξασφαλίζοντας σε όλους ένα ασφαλέστερο αύριο.

Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Λέρου

Κόλιας Μιχαήλ

Συνημμένα:

1. Πίνακας με λεπτομερή καταγραφή των προβλημάτων του νοσοκομείου μας.

Προβλήματα και ανάγκες Κρατικού Θεραπευτηρίου
– Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λέρου.
1. Μείωση προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα αυτός να μην επαρκεί για να καλύψει τις πάγιες και τρέχουσες ανάγκες του Νοσοκομείου, υπονομεύοντας την ατέρμονη παλινδρόμηση.

2. Στο Νοσοκομείο αυτή τη στιγμή υπηρετεί μόνο ένας αγροτικός γιατρός αντί των προβλεπόμενων έντεκα.

3. Στον Οργανισμό προβλέπονται εξήντα δύο θέσεις ειδικευόμενων γιατρών του κλάδου ΕΣΥ και υπηρετούν μόλις δεκαπέντε.

4. Ειδικευόμενοι γιατροί προβλέπονται δεκαεπτά και υπηρετούν μόνο εννέα, εκ των οποίων του ενός η σύμβαση λήγει στις 15 Ιουνίου 2015.

5. Χρειαζόμαστε επικουρικό Αναισθησιολόγο ιατρό, γιατί ο ένας και μοναδικός ιατρός που υπηρετεί, ήδη κατέθεσε αίτηση παραίτησης συνταξιοδότησης. Επίσης χρειαζόμαστε έναν Μαιευτήρα Γυναικολόγο επικουρικό ιατρό.

6. Βρίσκονται στο Υπουργείο οι φάκελοι για το διορισμό ενός ιατρού σε θέση επιμελητή Α Χειρουργικής και ενός σε θέση επιμελητή Β Ορθοπεδικής.

7. Το προσωπικό που έχει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, κάτω από καθεστώς αβεβαιότητας υποβάλλει παραιτήσεις από την υπηρεσία. Ως άμεσο αποτέλεσμα έχουμε μεγάλο αριθμό κενών οργανικών θέσεων, με συνέπεια να μην καλύπτονται οι βάρδιες. Προβλέπονται από τον Οργανισμό 395 θέσεις Νοσηλευτικό Προσωπικό, υπηρετούν 227, 262 θέσεις προσωπικού διοικητικής υπηρεσίας υπηρετούν 176, 77 θέσεις για λοιπό προσωπικό, υπηρετούν μόνο 32. Οι θέσεις οδηγών έχουν καταργηθεί από τον Οργανισμό του Νοσοκομείου και μετετάχθησαν στο ΕΚΑΒ, ενώ κατά τη μεταφορά των ασθενών δεν επιβαίνουν πλέον τραυματιοφορείς. Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες ανάγκες σε οδηγούς, όπως για τη μεταφορά φαγητού ασθενών, φαρμάκων και άλλες εντός κι εκτός των δομών, χωρίς να υπάρχει για όλα αυτά καμία πρόβλεψη.

8. Το Κ. Θ. – Γ. Ν. –Κ. Υ Λέρου, στεγάζει τις υπηρεσίες του σε κτηριακή υποδομή που η κατασκευή τους ανάγεται στην περίοδο του μεσοπολέμου και με ελλειπή συντήρηση για δεκαετίες. Είναι απαραίτητη η μόνωση των περισσότερων κτιρίων, όμως δεν υπάρχει πίστωση στους ανάλογους ΚΑΕ του προϋπολογισμού, για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης δαπάνης.

9. Η πλειοψηφία των οχημάτων της υπηρεσίας, έχουν προ ετών ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην δύνανται να περάσουν από έλεγχο ΚΤΕΟ, με κίνδυνο την προσωπική ασφάλειας των ασθενών και των εργαζομένων.

10. Τα πλυντήρια και στεγνωτήρια του θεραπευτηρίου χρειάζονται αντικατάσταση, λόγω της βαριάς και πολυετούς χρήσης τους (τουλάχιστον τριάντα ετών).

11. Σχεδόν όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της υπηρεσίας είναι παλαιάς τεχνολογίας, με προγράμματα word excel 2003, με συνέπεια την αναποτελεσματικότητα της καλής και εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας.

12. Οι διαγωνισμοί επαναλαμβάνονται συνεχώς (έως και οχτώ φορές), λόγω και της οικονομικής δυσπραγίας που μαστίζει την αγορά, με αποτέλεσμα τη σοβαρή έλλειψη παντός είδους υλικών (τρόφιμα, καύσιμα, υγειονομικό υλικό, είδη καθαριότητας κλπ). Το πρόβλημα επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι οι τιμές που δίνονται από τους προμηθευτές υπερβαίνουν τις τιμές Παρατηρητηρίου. Επιπλέον, όταν εξ ανάγκης και προκειμένου να λειτουργήσει το Κρατικό Θεραπευτήριο καλύπτοντας στοιχειωδώς τις ανάγκες του, κατακυρώνονται είδη μόνο με μια προσφορά, δημιουργείται μείζον πρόβλημα με την υπογραφή του χρηματικού εντάλματος από τον Επίτροπο του Ε. Σ.

13. Αποπεράτωση των εργασιών αναστήλωσης στις κτιριακές εγκαταστάσεις του τμήματος Οξέων περιστατικών και τοποθέτηση τουλάχιστον ενός επιπλέον ψυχιάτρου, αφού το εν λόγω τμήμα καλύπτει τις ψυχιατρικές ανάγκες όλης της Δωδεκανήσου.

14. Στο μικροβιολογικό εργαστήριο, πέραν του ότι υπάρχει ανεπάρκεια προσωπικού για να καλύψει όλες τις βάρδιες, δεν υπάρχουν αντιδραστήρια και αναλώσιμα υλικά, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να τα αγοράζουν οι ίδιοι οι ασθενείς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου