Την Κάλυμνο επισκέφθηκε ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού Κάλλιστος Διακογεωργίου, στο πλαίσιο των καθηκόντων που του ανέθεσε για τα Δωδεκάνησα, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος.
Ο κ. Διακογεωργίου, με την άφιξή του, συνοδευόμενος από τον Έπαρχο Καλύμνου Γιάννη Θεμέλαρο και την Πρόεδρο της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου Μαρία Βάλλα, επισκέφθηκε το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Παϊσιο, ο οποίος του ανέφερε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες του Βορείου συγκροτήματος Δωδεκανήσου, ενώ αναφέρθηκε και στο επισιτιστικό έργο της Μητροπόλεως, σε ότι αφορά στις άπορες οικογένειες, αλλά και στη συμπαράσταση ως προς αυτό, από ντόπιους Καλύμνιους και από αυτούς του εξωτερικού. Ο κ. Διακογεωργίου, εξήρε το έργο του Μητροπολίτη, αναφερόμενος στην ουσιαστική συμμετοχή της Περιφέρειας στο φιλανθρωπικό έργο, μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Ο εκπαιδευτικός κ. Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στο τεράστιο έργο που συντελείται, σε ότι αφορά στη συλλογή και καταγραφή των αποφάσεων της Δημογεροντίας της Καλύμνου, που ιστορικά αποτέλεσε, τη δημοκρατική διοίκηση του νησιού.
Στη συνέχεια, στο δημοτικό μέγαρο, σε συνάντηση εργασίας με το Δήμαρχο Γιάννη Γαλουζή, τον αντιδήμαρχο Μικέ Ρήγα και τον πρόεδρο Επιτροπής Πολιτισμού Γιάννη Διαμαντή, συζητήθηκε η συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, των καλοκαιρινών εκδηλώσεων, που για φέτος, θα αποκτήσουν διαφορετικό νόημα και χροιά, λόγω των πολυπληθών συλλόγων των αποδήμων, που θα βρίσκονται στο νησί, για το « Συναπάντημα των Απανταχού Καλυμνίων», αλλά και οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του ετήσιου, Αναρριχητικού Φεστιβάλ.
Ο κ. Διακογεωγίου, αφού άκουσε τους πολιτιστικούς στόχους του δήμου από το δήμαρχο, τονίζοντας ότι, ο πολιτισμός, αποτελεί ιδιαίτερο και δύσκολο κεφάλαιο, δήλωσε πως η συμβολή της Περιφέρειας θα είναι καθοριστική, δραστική και όχι θεωρητική.
Η επίσκεψη του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου στην Κάλυμνο, ολοκληρώθηκε με συνάντηση στο Επαρχείο, με όλους τους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους, το Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου, το Αναγνωστήριο «Αι Μούσαι» αλλά και συγγραφείς, ποιητές, καθηγητές χορού, μουσικής, γλύπτες, θεατρικές ομάδες, ζωγράφους , εικονογράφους, λαογράφους, εκπροσώπους του αρχαιολογικού μουσείου, τη φιλαρμονική, ιδιώτες οικημάτων με λαογραφικά και ναυτικά εκθέματα, πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό των Καλυμνίων, που ασχολούνται με τον πολιτισμό.
Όπως εξήγησε οκ. Διακογεωργίου, στόχος του Περιφερειάρχη, είναι, να αναδειχθεί και να διαδοθεί ο δωδεκανησιακός πολιτισμός, ένας πολιτισμός, που άντεξε και εξελίχθηκε ανά τους αιώνες, παρόλο που βίωσε κατακτητές. Γι’ αυτό και ο ίδιος, έχει ως αποστολή να επισκεφθεί όλα τα νησιά, όλα τα χωριά, όλες τις κατοικημένες βραχονησίδες της περιοχής μας, προκειμένου από κοντά να διαπιστώσει τι αξίζει να αναδειχθεί σε κάθε τόπο, ανάλογα με τον πολιτισμό του στο πέρασμα του χρόνου. «Όλοι είμαστε και παραμένουμε εθελοντές, με μεράκι και αγάπη στην πολιτιστική μας κληρονομιά, είτε αφορά τέχνη, επιστήμη, χορό, γεύσεις….» κατέληξε, για να δώσει το λόγο στους παρευρισκόμενους.
Ο καθηγητής βυζαντινής μουσικής κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου, ανέλυσε το υψηλότατο επίπεδο των Καλυμνίων Ιεροψαλτών, ίσως πρώτοι σε επίπεδο Δωδεκανήσου και στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά, με διακρίσεις. Αναφέρθηκε σε επιθυμητή οικονομική συμβολή εκ μέρους της Περιφέρειας, προκειμένου, με τη μορφή συλλόγου, η χορωδία να συμμετέχει σε πανεπιστημιακά φόρουμ.
Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Πόπη Μαύρου, είπε ότι θα πρέπει η Περιφέρεια να επιχορηγεί, αποδεδειγμένα ενεργά σωματεία. Επί του θέματος, ο κ. Διακογεωργίου, διευκρίνισε ότι, κάθε αίτημα από οποιοδήποτε σωματείο, θα πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως, από το καταστατικό του.
Ο πρόεδρος του Αναγνωστηρίου «Αι Μούσαι» κ. Παναγιώτης Γιαμαίος, ζήτησε στήριξη, στις πολλές και ποιοτικές εκδηλώσεις και δράσεις που προάγουν πολιτισμό.
Το ιδρυτικό στέλεχος της Θεατρικής Ομάδας Καλύμνου κ. Κατερίνα Κλωνάρη, αναφέρθηκε σε στήριξη, για τη διάδοση και εξαγωγή του πολιτισμού, μέσα από ανταλλαγή παραστάσεων σε άλλα νησιά και ο πρόεδρος της ομάδας αντίστοιχα, αναφέρθηκε στο πρακτικό πλαίσιο (χώρους στέγασης πολιτισμού, τεχνική υποστήριξη κλπ) αλλά και παραγωγή πολιτισμού, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.
Για το Παραδοσιακό, Καλύμνικο Σπίτι που δημιούργησε, αλλά και το συγγραφικό της έργο που αφορά ως επί το πλείστον τη ναυτική ζωή και παράδοση, μίλησε η κ. Φανερωμένη Σκυλλά- Χαλκιδιού.
Ο διευθυντής της Δημοτικής Φιλαρμονικής, κ. Νικόλαος Μαμάκας, αναφερόμενος επίσης στο υψηλό μουσικό επίπεδο των μελών, αιτήθηκε την ενίσχυση σε μουσικά όργανα από την Περιφέρεια, μέσω του ΕΣΠΑ.
Η πρόεδρος του Καλλιτεχνικού Συλλόγου Καλύμνου κ. Μαρία Μίχα, τόνισε επίσης, την ανάγκη της εξαγωγής των τεχνών και γενικά των εικαστικών του νησιού.
Ο δημιουργός και ιδιοκτήτης του Μουσείου Λαογραφικών Εκθεμάτων κ. Μιχάλης Κυράννης, αφού αναφέρθηκε στη σπάνια συλλογή υλικού, συνηγόρησε στην ενίσχυση δράσεων του Αναγνωστηρίου.
Ο υπεύθυνος του Ναυτικού Εκθετηρίου κ. Γιάννης Χειλάς, ζήτησε την παρέμβαση της Περιφέρειας προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σε ότι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να αποκτηθεί νομιμότητα Μουσείου, αφού απεικονίζει τη Ναυτική παράδοση του νησιού και εξέδωσε βιβλίο με το γλωσσικό ιδίωμα των σφουγγαράδων.
Ο εκπρόσωπος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας κ. Καφετζής, αναφέρθηκε στη φθορά που έχουν υποστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βουβάλη και την πλήρη εγκατάλειψη, καθώς δεν έχει ούτε το επαρκές προσωπικό.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Αμφιπετράν Γιάννης Καράμαλης, μίλησε για τη δραστηριοποίηση της νεολαίας Βαθύ και για τις αξιόλογες παραδοσιακές εκδηλώσεις, που επίσης χρειάζονται υποστήριξη προκειμένου να βελτιωθούν.
Ο μουσικός Γιώργος Μπουφίδης, διευθυντής του Μουσικού Ωδείου Καλύμνου, αιτήθηκε στήριξη και για χειμερινές παραστάσεις.
Ο καθηγητής μουσικής Γιώργος Καραφύλλης, πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Χώρας, αναφέρθηκε στην εθελοντική προσφορά του για διδασκαλία σπάνιων μουσικών οργάνων (κανονάκι, σαντούρι κ.α.), αλλά και στην προθυμία των μαθητών.
Ο γλύπτης κ. Σακελλάρης Κουτούζης, έργα του οποίου εκτίθενται σε Ελλάδα, Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία και Κίνα, τόνισε την καλλιέργεια των Καλυμνίων, σε ότι αφορά στην τέχνη και τη σημασία που έχει η προτροπή και η συμπαράσταση των τοπικών φορέων.
Η πρόεδρος της Ένωσης Καλυμνίων Ρόδου Μαρία Βάλλα, πρότεινε, το σύνολο των συγγραφικών έργων της Καλύμνου – που είναι εξαιρετικά σημαντικό – να μπει στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, καθώς ως προς αυτό, ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με την Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα και η συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ως προς αυτό, θα είναι καθοριστική.
Ο Έπαρχος Καλύμνου κ. Γιάννης Θεμέλαρος, χαιρέτησε την παρουσία του κ. Κάλλιστου Διακογεωργίου στην Κάλυμνο, εξήρε την προσπάθεια και την ευαισθησία του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου για το τεράστιο κεφάλαιο του πολιτισμού και δήλωσε έτοιμος να λειτουργήσει ως ο συνδετικός κρίκος, μεταξύ των ντόπιων που προάγουν πολιτισμό και του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου, προκειμένου να προκύψουν ωφέλιμα αποτελέσματα.
Στη σύσκεψη στο Επαρχείο Καλύμνου, συμμετείχαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Κώστας Σταυλάς και Μιχάλης Μπούκης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Διαμαντής, οι οποίοι εξήραν τις όποιες προσπάθειες γίνονται για τον πολιτισμό.
Στη συνέχεια, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού , συνοδευόμενος από το Δήμαρχο Γιάννη Γαλουζή, επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βουβάλη και το Ναυτικό Εκθετήριο, προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη άποψη και να συμβάλει στην επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν. Ο ίδιος, τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων του νησιού, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, γι’ αυτό και στην επόμενη επίσκεψη στο νησί της Καλύμνου, θα συγκαλέσει σύσκεψη, με την παρουσία και των επικεφαλείς και των μελών των άλλων παρατάξεων του δήμου, κ.κ. Μαστροκούκο και Διακομιχάλη, διότι όπως είπε ο κ. Διακογεωργίου: «Η έννοια και η ουσία του πολιτισμού, είναι ενωτική και όχι διασπαστική, γι΄αυτό και η συμβολή όλων, είναι απαραίτητη, αφού είμαστε λαός, που παράγουμε και προάγουμε ατόφιο πολιτισμό από τα βάθη των αιώνων ».