Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου
Δε θα λειτουργήσει κανένα μεγάλο ξενοδοχείο, ούτε και σοβαρή τουριστική επιχείρηση πρόκειται να εκκινήσει τον Ιούλιο εάν δεν τους δοθεί πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία οικονομικής ρευστότητας. Κι αν αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση επαίρεται για τη δημοφιλία της και τις επευφημίες που δέχεται από παντού, έχει ιστορικά αποδειχθεί ότι το «ωσαννά» δεν μπόρεσε ποτέ να αναιρέσει την εντολή «σταύρωσον αυτόν».
Οι μεγάλοι ξενοδόχοι έχουν αποφανθεί πως είναι αδύνατο από μόνοι τους να αντιμετωπίσουν την κρίση αυτή. Δεν έχουν λεφτά να προσλάβουν όλο το προσωπικό, να ετοιμάσουν τις μονάδες τους, να κάνουν προμήθειες και να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εκείνοι που έχουν τα λεφτά, δε ρισκάρουν να τα χάσουν και το δηλώνουν ανοικτά.
Το περίφημο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) είναι κλειστό για τις μεγάλες επιχειρήσεις (λόγω του όρου de minimis των 200.000 ευρώ). Ετσι, όσες επιχειρήσεις είχαν επενδύσει τον προηγούμενο χρόνο με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μένουν εκτός ΤΕΠΙΧ. Βέβαια, από το Ταμείο εγκρίθηκαν ένα σωρό μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, όμως αυτό για την τουριστική βιομηχανία δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Ακόμα και αν υποστηριχθούν όλα τα ξενοδοχεία π.χ. της Νάξου, το «συνάλλαγμα» που φέρνουν στη χώρα δεν είναι τόσο όσο μίας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας της Ρόδου ή της Κω, ή της Κρήτης. Κακά τα ψέματα, η τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες των τεσσάρων κεντρικών τουριστικών προορισμών της χώρας. Ολες οι κλίνες της Σίφνου δεν είναι όσες οι κλίνες ενός μόνο από τα ξενοδοχεία της Νότιας Ρόδου.
Η επανεκκίνηση του
τουρισμού μπορεί να
γίνει μόνο από τους
μεγάλους ξενοδόχους
και πράκτορες
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ξενοδόχος που να γνωρίζει το τι ακριβώς θα κάνει την 1η Ιουλίου. Ακόμα και ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Grecotel κ. Αντώνης Σταμνάς είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι «από τα 30 ξενοδοχεία του ομίλου έχουμε αποφασίσει, σε αυτή τη φάση να ανοίξουν μόνο τα έξι. Οσα, δηλαδή βρίσκονται κοντά στην Αθήνα. Εχουμε αποφασίσει να πάρουμε μικρό ρίσκο, διότι ακόμα δεν γνωρίζουμε το ποσοστό πληρότητας που θα μπορέσουν να καλύψουν οι tour operators». Τη δήλωση αυτή είχε κάνει στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε οργανώσει ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και που για πρώτη φορά στην ιστορία, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι οι εκπρόσωποι από όλους τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς και αντάλλαξαν απόψεις.
Επίσης, αυτή τη στιγμή οι Tour Operators πιέζουν τους ξενοδόχους για ν’ ανοίξουν τις πύλες τους την 1η Ιουλίου, εν όψει των κρατήσεων που θα γίνουν ή για την ικανοποίηση εκείνων που ήδη υπάρχουν στα συστήματά τους από την αρχή του χρόνου.
Διακριτικά πιέζει τους ξενοδόχους και η Κυβέρνηση, υποσχόμενη χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και κίνητρα για τους μισθούς και την ασφάλιση των εργαζομένων. Όμως, οι υποσχέσεις και τα εργαλεία είτε δεν ωφελούν, είτε δεν αγγίζουν κανέναν από τους μεγάλους επιχειρηματίες της φιλοξενίας και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους:
α) Τα «εργασιακά κίνητρα» έχουν μικρό βάθος χρόνου. Αυτό σημαίνει πως ένας ξενοδοχειακός όμιλος μεσαίου μεγέθους, π.χ. στη Ρόδο, που έχει 400 άτομα προσωπικό, θα πρέπει να τους προσλάβει όλους και σε δυο μήνες που θα λήξουν τα κίνητρα να τους απολύσει όλους. Υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει tour operator σήμερα που να εγγυάται οποιαδήποτε είδους πληρότητα στα ξενοδοχεία. Ποιος διευθυντής ξενοδοχείου μπορεί σήμερα να πάρει μια τέτοια απόφαση;
β) Λόγω της εξαιρετικά καλής, από τη σκοπιά της πληρότητας, περυσινής τουριστικής περιόδου και των ακόμα καλύτερων οιωνών για τη φετινή, όλοι οι ξενοδόχοι προχώρησαν σε επεκτάσεις και επενδύσεις. Ολοι αξιοποίησαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και αυτό σημαίνει ότι ουδείς απ’ αυτούς δικαιούται πρόσβαση στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (λόγω του όρου de minimis ως 200.000 ευρώ). Επιπρόσθετα, επειδή όλοι επένδυσαν και η σεζόν δεν ξεκίνησε, όλοι οι ξενοδόχοι είναι χρεωμένοι και έχουν υψηλές απλήρωτες υποχρεώσεις. Εξαιτίας αυτών των υποχρεώσεων, δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις (ενημερότητες κλπ) για οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο ή τραπεζικό δανεισμό.
Έχει ειπωθεί από την Κυβέρνηση πως θα ξεκινήσει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που προβλέπει 80% εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τραπεζικό δανεισμό. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα καλό μέσο για την επανεκκίνηση των ξενοδοχείων, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Αν η καθυστέρηση περάσει την 20η Ιουνίου, το εργαλείο αυτό θα είναι άχρηστο.
Βέβαια, όλα αυτά λέγονται – γράφονται τη στιγμή που ακόμα και η Γερμανία, ως η μόνη μεγάλη αγορά που θα στηρίξει τον Ελληνικό τουρισμό, μέχρι χθες δεν είχε ανακοινώσει τι προτίθεται να κάνει με τον εξερχόμενο τουρισμό της. Από μόνο του αυτό το δεδομένο, μέχρι χθες, κρατούσε στον «αέρα» όλη τη σεζόν.
Κάνουν λόγο για 1 εκ.
Εβραίους τουρίστες
και άλλες θεωρίες
Είναι άραγε σωστό να προσποιούμαστε ότι όλα είναι καλά και να χρησιμοποιείται ο εφησυχασμός ως ναρκωτικό της κοινωνίας; ή μήπως είναι πρέπον να ειπωθεί η γυμνή αλήθεια ώστε να ασκηθεί πίεση για τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων;
Πριν λίγες ημέρες δηλώθηκε ότι «θα φέρουμε ένα εκατομμύριο επισκέπτες από το Ισραήλ». Βέβαια, εκείνο που δεν ειπώθηκε είναι πως για να γίνει αυτό χρειάζονται 30 πτήσεις Boeing 737 την ημέρα από το αεροδρόμο Μπεν Γκουριόν προς την Ελλάδα, κάθε μέρα, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Όμως η πραγματικότητα, όπως σήμερα έχει διαμορφωθεί, θέλει να υπάρχουν προγραμματισμένες από το Τελ Αβίβ προς τη Ρόδο πτήσεις μόνο κάθε Πέμπτη και Κυριακή, με σαφώς μικρότερα αεροσκάφη από 1η Ιουλίου και με μεγαλύτερα από την 15η Ιουλίου. Τα ποσοστά πληρότητας των αεροσκαφών είναι ακόμα απροσδιόριστα.
Από τις ειδήσεις που μεταδίδουν τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα της Ελλάδας λείπει ένα μεγάλο ποσοστό αλήθειας, όπως και σοβαρή έλλειψη γνώσης για το τι πραγματικά ισχύει στην ελληνική τουριστική βιομηχανία. Παραβλέπουν το γεγονός ότι π.χ δεν έχει μειωθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό και μεταδίδουν εικόνες από τα μικρά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, δείχνοντας ξέγνοιαστους επιχειρηματίες που πίνουν καφέ και δηλώνουν έτοιμοι να υποδεχθούν τους επισκέπτες. Μα, αυτοί οι επιχειρηματίες δεν αποτελούν παρά μόνο ένα μικρό γρανάζι του τουριστικού προϊόντος. Για να πάει ο Έλληνας διακοπές στη Σίφνο, θα πρέπει προηγουμένως να έχει δουλέψει και χωρίς μαζικό τουρισμό η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή, άρα ούτε και θέσεις εργασίας. Είναι μεγάλη η παραγωγική αλυσίδα που εξαρτάται από τα 30 εκατομμύρια τουριστών που έρχονται κάθε χρόνο στη χώρα.
Η αλήθεια πονά, μα μόνο αυτή θα δώσει το κίνητρο για τις κατάλληλες αποφάσεις και τη σωστή προετοιμασία για να υποστηριχθούν ουσιαστικά όλοι εκείνοι οι Ελληνες που φέτος δεν θα δουλέψουν. Αυτή είναι η μόνη ανάγκη
Κύριε Καλογήρου πιστεύω ότι είστε από τους λίγους που σέβεστε το επάγγελμα σας και τιμάτε την δημοσιογραφία. Συγχαρητήρια.