Τα «προς πίσω» στην πορεία των κρατήσεων, οι περιορισμοί στα ταξίδια από χώρες-κλειδιά και η υποχρέωση των μοριακών tests, κατατείνουν στο γεγονός ότι το στοίχημα της φετινής τουριστικής περιόδου θα κριθεί στις super last minute κρατήσεις.
Οι εξελίξεις της πανδημίας και οι αποφάσεις των χωρών προορισμού των επισκεπτών είναι εκείνες που θα διαμορφώνουν το κλίμα το οποίο παραμένει εξαιρετικά ρευστό και ευμετάβλητο.
Την ίδια ώρα ξενοδοχεία, εξωξενοδοχειακές επιχειρήσεις και εποχικά καταστήματα εστίασης παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις ευελπιστώντας ότι ο Ιούνιος θα θυμίζει κάτι… από τα παλιά.
Πολλά ξενοδοχεία άνοιξαν με πελάτες μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού, προσλαμβάνοντας όμως το απαραίτητο προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία όλων των τμημάτων της μονάδας κάποια άλλα μετέφεραν την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας τους ενώ πολλές επιχειρήσεις εστίασης λειτουργούν κάνοντας εισπράξεις κάτω των 10 ευρώ.
«Οσοι άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους είναι ήρωες. Μπαίνουμε μέσα και το ξέραμε από την αρχή αλλά οι πρώτοι επισκέπτες δεν έπρεπε να βρουν κλειστά καταστήματα και μια Ρόδο να θυμίζει νεκρούπολη. Περιμένουμε και ελπίζουμε… Ωστόσο ίσως η κυβέρνηση θα έπρεπε να διευρύνει το μέτρο της αναστολής και για εμάς που προσλάβαμε προσωπικό αλλά δεν έχουμε δουλειά. Στην επιχείρησή μου απασχολώ 12 άτομα όμως τις περισσότερες μέρες οι πελάτες είναι λιγότεροι από το προσωπικό! Δεν θέλω να τους απολύσω διότι κι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να εργαστούν και από την άλλη πλευρά οι εισπράξεις δεν αρκούν για να καλύψουν την μισθοδοσία. Πρέπει μέχρι να αρχίσει η σεζόν να έχει μια ικανοποιητική ροή, να εξασφαλιστούν και οι εργαζόμενοι κι οι επιχειρήσεις…», λέει στη «δ» επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην Ιαλυσό και ο οποίος έχει ανοίξει το κατάστημά του με την άφιξη των πρώτων πτήσεων.
Η εικόνα είναι ίδια, σε κάθε τουριστική περιοχή της Ρόδου αλλά ακόμα και στην πόλη που αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Οι 30.000 επισκέπτες που έφτασαν στη Ρόδο μέχρι τις 31 Μαΐου, δεν έκαναν αισθητή την εμφάνισή τους στο νησί, παρότι είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός και οπωσδήποτε αναπτέρωσε τις ελπίδες για μια καλύτερη τουριστική περίοδο, τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες.
Οι αφίξεις τσάρτερ, δεν συνεπάγονται και… εκτόξευση επισκεπτών, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που μπορούν να κινήσουν την αγορά, που παραμένει «μουδιασμένη».
Τα καταστήματα δωδεκάμηνης λειτουργίας μπορεί να άνοιξαν νωρίτερα, όμως οι τζίροι παραμένουν καθηλωμένοι αφού χρήμα δεν κυκλοφορεί, ενώ άγνωστο παραμένει το μέλλον των εποχιακών επιχειρήσεων που δεν έχουν ανοίξει στο σύνολό τους.
Ενδεικτική της «μαύρης τρύπας» στην τοπική οικονομία, είναι η αλήθεια των αριθμών…
Τον Απρίλιο του 2019 είχαν αφιχθεί στη Ρόδο 102.715 τουρίστες, με πρώτους τους Γερμανούς και ακολουθούθησαν Βρετανοί, Γάλλοι, Ισραηλινοί και Φινλανδοί.
Τον Μάιο του 2019 είχαν έρθει με πτήσεις τσάρτερ συνολικά 285.231 τουρίστες, ενώ ένα χρόνο πριν τον Μάιο του 2018, είχαν έρθει 303.465 (!) με πρώτους τους Βρετανούς και ακολούθως τους Γερμανούς και οι Σουηδούς.
Τον Ιούνιο του 2019, η άνοδος συνεχίστηκε και οι αφίξεις ήταν αυξημένες κατά 2,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018, καθώς έφτασαν 410.182 ξένοι επισκέπτες με πρώτους τους Βρετανούς. Ακολούθησαν οι Γερμανοί, οι Σουηδοί, οι Πολωνοί και οι Ρώσοι.
Συνολικά στο πρώτο εξάμηνο του 2019 είχαν διακινηθεί μέσω του αεροδρομίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» 1.501.466 αλλοδαποί επισκέπτες έναντι 1.493.784 του πρώτου εξαμήνου του 2018.
Συνυπολογίζοντας και τους ταξιδιώτες εσωτερικού, στο πρώτο εξάμηνο του 2019 διακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου «ΔΙΑΓΟΡΑΣ» 1.860.159 ταξιδιώτες (εσωτερικού και εξωτερικού) έναντι 1.874.271 του πρώτου εξαμήνου του 2018, ενώ φέτος το άλλοτε πολύβουο διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου θυμίζει… κρανίου τόπο!
Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό, ότι η σεζόν ξεκινά με τεράστιες απώλειες ξένων επισκεπτών, και κανείς δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει μέχρι ποιο βαθμό θα αναπληρωθούν.
Ο κορωνοϊός τράβηξε απότομα χειρόφρενο στους αλματώδεις ρυθμούς με τους οποίους έτρεξε η τουριστική ανάπτυξη της Ρόδου την τελευταία 20ετία, επιπτώσεις που ακόμα δεν μπορούν να υπολογιστούν.
Δεν υπάρχει άλλο τέτοιο προηγούμενο καταγεγραμμένο στα ιστορικά της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας. Ένα μικρό νησί σαν τη Ρόδο να εμφανίζει τόσο μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, σε μόλις 20 χρόνια.
Αρκεί να σημειωθεί ότι το έτος 1997 η Ρόδος είχε υποδεχθεί 1.028.354 επισκέπτες, σε μια σεζόν που ξεκινούσε τον Μάρτιο και τελείωνε τον Οκτώβριο, ενώ στα τελευταία δυο χρόνια προ κορωνοϊού οι αφίξεις πλησίασαν τα 2,5 εκατομμύρια.
Οι ροές του 2020, σε μια εξαιρετικά αβέβαιη χρονιά που άλλοι προορισμοί δεν άνοιξαν καν, αποτελούν το εχέγγυο για μια καλύτερη χρονιά φέτος… Ωστόσο και η σεζόν του 2021 εξελίσσεται σε σταυρολεξο για γερούς λύτες.