Σε συμβολική κατάληψη του αστυνομικού σταθμού και του λιμενικού σταθμού Σύμης προχώρησαν χθες το πρωί αστυνομικοί και λιμενικοί της Δωδεκανήσου, διαμαρτυρούμενοι για την υποστελέχωση των υπηρεσιών τους, που ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν να αντιμετωπίσουν κύματα παράνομων μεταναστών σε όλα σχεδόν τα νησιά του νομού.
Η γενική αίσθηση μεταξύ των υποψιασμένων ένστολων είναι ότι η απαξίωση του λιμενικού και της αστυνομίας στην περιοχή μας είναι σκόπιμη προκειμένου να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία, ως έσχατη λύση στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, που έχει προσλάβει τρομακτικές διαστάσεις, η δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής.
Δεν εξηγείται εξάλλου το γεγονός ότι ο Έβρος και τα σύνορα σ’ ολόκληρη τη χώρα είναι «αστακός» και την ίδια στιγμή τα μέτρα φύλαξης στα ακριτικά νησιά της Δωδεκανήσου να είναι υποδεέστερα.
Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αστυνομικών και λιμενικών παραβρέθηκαν οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών και στη διάρκειά της εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των αστυνομικών και λιμενικών, «η πολιτεία παρουσιάστηκε απροετοίμαστη, μετατοπίζοντας το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης από τον Έβρο στα νησιά μας τα οποία δεν είναι ούτε στο ελάχιστο προετοιμασμένα για να αντιμετωπίσουν την έξαρση του φαινομένου».
Ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων κ. Μανώλης Ανδρουλάκης, δήλωσε χθες στη «δημοκρατική» τα εξής:
«Εμείς κάνουμε γι ακόμη μια φορά την προσπάθειά μας να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στα Δωδεκάνησα. Για το σκοπό αυτό καλούμε όλους τους φορείς το Σάββατο να βρίσκονται στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου για να χαράξουμε μια κοινή στρατηγική και να απαιτήσουμε την επίλυση των θεμάτων που μας απασχολούν εδώ και χρόνια, όπως είναι η παράνομη μετανάστευση, η υποστελέχωση των υπηρεσιών και γενικότερα η λειτουργία του».
Θυμίζουμε ότι το Σάββατο, 5 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων στο Εμπορικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στην Ρόδο με θέμα «Μετατόπιση της παράνομης μετανάστευσης στα νησιά μας – αντίκτυπος στην Τοπική Κοινωνία – Υποστελέχωση υπηρεσιών Αστυνομίας – Λιμενικού.»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος του νομού Δωδεκανήσου κ. Ευστάθιος Σαμαράς σημείωσε σε δηλώσεις του στο «Βήμα» ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των υπηρεσιών του Λιμενικού στο νοτιοανατολικό Αιγαίο είναι η υποστελέχωση που φτάνει το 40% της οργανικής δύναμης. Ενδεικτικά, όπως είπε, στο Λιμενικό Σταθμό στο Καστελόριζο αν και θα έπρεπε να υπηρετούν 23 άτομα εν τούτοις είναι μόνο επτά.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι μετά την θωράκιση των συνόρων στον Έβρο αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των μεταναστών που συλλαμβάνονται κατά την απόπειρά τους να εισέλθουν παράνομα στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και αυτό θα πρέπει να το διαχειριστούν οι ήδη υποστελεχωμένες υπηρεσίες.
Παράλληλα καταγγέλλει ότι όλο το βάρος της διαχείρισης έχει πέσει στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού και δεν ασχολείται κανείς άλλος φορέας για την φροντίδα, σίτιση, διατροφή των μεταναστών. Μάλιστα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, αρμόδιοι ενημερώνονται για τη σύλληψη μεταναστών μέσα από ρεπορτάζ Μέσων Ενημέρωσης.
Ο πρόεδρος των λιμενικών στα Δωδεκάνησα τόνισε επιπλέον ότι λειτουργούν με οργανόγραμμα που είχε διαμορφωθεί το 2003 εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων και έκτοτε ο όγκος δραστηριοτήτων έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί σε μια περιοχή που αποτελεί προορισμό για χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.
Όπως λέει, οι συνάδελφοί του, την ίδια στιγμή, που κάνουν περιπολίες και εντοπίζουν μετανάστες, πρέπει να ασχολούνται με την ασφάλεια ελλήνων και ξένων τουριστών, να βρίσκονται στο λιμάνι κατά τις αφίξεις και αναχωρήσεις πλοίων, να κάνουν ελέγχους για παρεμπόριο, ναρκωτικά, λαθραία τσιγάρα, για σκάφη αναψυχής, για θαλάσσια σπορ κ.α.
Εντύπωση επιπροσθέτως, όπως τόνισε, του προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η Ρόδος βρίσκεται σε σημαντική απόσταση από τα τουρκικά παράλια οι διακινητές επιλέγουν να μεταφέρουν εκεί μετανάστες κυρίως από την Συρία ρισκάροντας τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους κατά τη μεταφορά. Σημείωσε ακόμη πως ανάμεσα στους μετανάστες βρίσκονται γιατροί και δικηγόροι.