Ειδήσεις

Τιμητική διάκριση στον Ηλία Τομάζο

Σήμερα το μεσημέρι το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου τίμησε τον ομογενή καθηγητή Ηλία Τομαζο για την προσφορά του στον Ελληνισμό και στην διατήρηση της ελληνικής γλώσσας.
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς ανέφερε τα εξής:
Ο Ηλίας Τομάζος, το τιμώμενο πρόσωπο σήμερα, είναι ιδιαίτερα γνωστός όχι μόνο εδώ στην πατρίδα του, τη Ρόδο, αλλά και σ΄ όλη την Ελλάδα, ακόμα δε περισσότερο στην ομογένεια της Αμερικής. Και πώς όχι, όταν η δράση του είναι τόσο εμφανής και ταυτόχρονα ουσιαστική;
Ροδίτης από τη Σορωνή, ζει μόνιμα στις ΗΠΑ και διδάσκει την ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ. Αυτό από μόνο του θα ήταν επαρκής λόγος για να σημειώσει κανείς την προσφορά του για την επίτευξη του ευγενούς σκοπού του: τη διάδοση του ελληνικού πνεύματος και τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου στην ομογένεια. Αλλά η πανεπιστημιακή του ιδιότητα είναι για εκείνον ένα μόνο σκαλοπάτι για την επίτευξη του σκοπού αυτού.
Σημαντικός συντελεστής στην ίδρυση, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου, της ομογενειακής οργάνωσης «Παιδεία» και επικεφαλής της με την ιδιότητα του συμβούλου προσωπικού, δίνει τη δική του απάντηση στην ανησυχία πολλών Ελλήνων του Κοννέκτικατ ότι βαθμιαία η ελληνική γλώσσα και κουλτούρα ξεθωριάζει, ακόμα και για τους Έλληνες δεύτερης γενιάς που ζουν εκεί.
Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της «Παιδείας» στο διαδίκτυο:
«Στόχος της οργάνωσής μας είναι η προαγωγή του ελληνικού πνεύματος στον χώρο του πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ. Η οργάνωσή μας παρέχει στα μέλη της ένα μοναδικό ελληνικό περιβάλλον που σπάνια συναντιέται σε άλλα πανεπιστήμια. Το κέντρο μας, το «Μακεδονία», στεγάζει μαθήματα Ελληνικής Γλώσσας (νέας, αρχαίας και βυζαντινής), ιστορίας, χορών, κουζίνας και άλλων παραμέτρων της ελληνικής κουλτούρας. Για όσους έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, παρέχουμε επίσης προγράμματα εκτός ΗΠΑ, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο και, από το φθινόπωρο του 2006, στην Ακαδημία Αθηνών. Οι απαιτήσεις τους είναι κυρίως γενικής πανεπιστημιακής παιδείας, αλλά στη Θεσσαλονίκη και στη Ρόδο υπάρχουν και πιο εξειδικευμένα μαθήματα: στη Θεσσαλονίκη πάνω στην ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα και τις διεθνείς σχέσεις και στη Ρόδο πάνω στην υδροβιολογία.»
Με πρωτοβουλία της οργάνωσης «Παιδεία» – και πάντα με πρωτεργάτη τον ακούραστο Ηλία Τομάζο – δημιουργήθηκαν και άλλες έδρες νεοελληνικών σπουδών σε διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως της Βιρτζίνια.
Να σημειωθεί εδώ ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά ταξίδια στη Ρόδο εκατοντάδες Αμερικανοί φοιτητές, ως επί το πλείστον ελληνόπουλα τρίτης ή τέταρτης γενιάς, που παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενώ σημαντική ώθηση στην υπόθεση αυτή έδωσε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στη Ρόδο, που στεγάζεται στην Παλιά Πόλη. Ένα Κέντρο που τη λειτουργία του εμπνεύστηκε ο Ηλίας Τομάζος και που εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2013, προκειμένου να φιλοξενεί φοιτητές από 28 συνολικά αμερικανικά πανεπιστήμια με έδρα νεοελληνικών σπουδών.
Υπάρχουν όμως και άλλες δραστηριότητες που σφράγισαν την παρουσία του ελληνικού στοιχείου στις ΗΠΑ και που οφείλονται είτε στην «Παιδεία» είτε στον Ηλία Τομάζο:
Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Μπρίστολ των ΗΠΑ, πόλη που έχει αδελφοποιηθεί με την Κοζάνη λόγω του έντονου ελληνικού και δη μακεδονικού στοιχείου εκεί, έγινε επί προεδρίας του Ηλία Τομάζου στην εκεί ελληνική παροικία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «(η εκκλησία)… βοήθησε στο να ενωθεί ουσιαστικά η ελληνική κοινότητα. Πριν την εκκλησία αυτή, δεν γνωρίζαμε ο ένας τον άλλο και τα παιδιά μας ήταν ανεξοικείωτα με τη θρησκεία μας». Στη συνέχεια, με δικές του ενέργειες, χτίστηκε το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών μέσα στο campus του Πανεπιστημίου του Κοννέκτικατ.
Και η άλλη, ίσως αυτή που έγραψε την πιο λαμπρή σελίδα ουσιαστικής προσφοράς στο μέγιστο θέμα της ελληνικής παιδείας στην ομογένεια, είναι η κατασκευή στο campus του πανεπιστημίου ενός υπαίθριου θεάτρου πάνω στα πρότυπα των αρχαίων ελληνικών θεάτρων. Πρόκειται για απομίμηση του διάσημου θεάτρου της Επιδαύρου, που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά των αυθεντικών – ορχήστρα, διώροφη σκηνή με αντίστοιχες κιονοστοιχίες, κερκίδες κ.λπ.
Μέσα από αυτό το έργο αναφαίνεται η προσωπικότητα του Ηλία Τομάζου, που γοητεύει και εμπνέει τους φοιτητές του και τους ομογενείς του Κοννέκτικατ, αφού όλο το εγχείρημα της κατασκευής του θεάτρου έγινε με εθελοντική εργασία. Σύμφωνα με τα δικά του λόγια, όταν ανέλυε το κόστος του έργου: «… πήραμε τιμές από διάφορους εργολάβους και οι προσφορές κυμάνθηκαν από 9 μέχρι 15 εκατομμύρια δολάρια, διότι είναι δύσκολο έργο», για να συμπληρώσει σχετικά με το τελικό κόστος του έργου: «δεν θα το πιστέψετε, κάτω από ένα εκατομμύριο, διότι μπήκε εθελοντική εργασία και μας έδωσαν δωρεάν υλικά άνθρωποι που πιστεύουν στην Ελληνική Παιδεία και στα Ελληνικά Γράμματα». Και φυσικά μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους δεν είναι μόνον Έλληνες.
Η σημασία των δράσεων της «Παιδείας» και της ψυχής της, που είναι ο Ηλίας Τομάζος, απεικονίζεται εύγλωττα από το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια υπήρχε στο Κοννέκτικατ ένα μόνο γυμνάσιο όπου διδασκόταν η ελληνική γλώσσα, ενώ σήμερα είναι πάνω από 15.
Και πραγματικά όλα αυτά δείχνουν τα αποθέματα και τη δύναμη ψυχής που κρύβεται πίσω από αυτό το ήπιο πρόσωπο, ένα πρόσωπο που επιβεβαιώνει τον στίχο του Ελύτη «Με τι πέτρες, τι αίμα και τι σίδερο και τι φωτιά είμαστε καμωμένοι, ενώ φαινόμαστε από σκέτο σύννεφο». Γιατί πίσω από την ηπιότητα, από το «σύννεφο» του ποιητή, αποκαλύπτεται η δύναμη και η αποτελεσματικότητα, η αποφασιστικότητα και το πείσμα. Και όσοι έχουν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά, μιλούν γι΄ αυτόν με τα καλύτερα λόγια, εξαιρώντας τον χαρακτήρα του, την ακεραιότητά του και την αγνή αγάπη του για την πατρίδα, τη Σορωνή, τη Ρόδο και την Ελλάδα γενικότερα.
Η προσφορά του Ηλία Τομάζου είναι ανεκτίμητη και η τιμή που του απονέμει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να προσφέρει η Ρόδος σε αυτόν τον χαλκέντερο πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού ανά την υφήλιο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου