Ο συνταξιούχος Γιώργος Χατζηφωτιάδης είχε σταθεί στην ουρά σε τρεις τράπεζες, στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή, ελπίζοντας να κάνει ανάληψη της σύνταξης της συζύγου του. Μάταια.
Οταν στην τέταρτη τράπεζα του είπαν ότι δεν μπορούσε να πάρει τα 120 ευρώ, δεν άντεξε. Κατέρρευσε κλαίγοντας γιατί δεν μπορούσε να βλέπει την χώρα του σε αυτή την κατάσταση. Η φωτογραφία του έκανε το γύρο του κόσμου αποτυπώνοντας το δράμα εκατομμυρίων Ελλήνων.
Ο 77χρονος εξομολογήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων «νιώθω καταπονημένος περισσότερο από ότι για τα δικά μου, προσωπικά προβλήματα».
Εξιστορώντας πώς είχε πάει από τράπεζα σε τράπεζα, σε μία απελπισμένη προσπάθεια να πάρει χρήματα από τη σύνταξη της συζύγου του, λέει ότι όταν στην τέταρτη τράπεζα «μου είπαν ότι δεν μπορώ να πάρω τα χρήματα, απλά κατέρρευσα».
Εξιστορώντας πώς είχε φύγει από τράπεζα σε τράπεζα σε μια μάταιη προσπάθεια να πάρει τη σύνταξη της συζύγου του, ο Χατζηφωτιάδης είπε όταν του είπαν στην τέταρτη τράπεζα «πως δεν μπορούσα να πάρω τα χρήματα, απλά κατέρρευσα».
Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, όπως και πολλοί Έλληνες στη βόρεια Ελλάδα είχε περάσει πολλά χρόνια στη Γερμανία, όπου δούλεψε πολύ σκληρά σε ένα ανθρακωρυχείο και αργότερα ένα χυτήριο.
«Βλέπω συμπολίτες μου να παρακαλάνε για λίγα λεπτά του ευρώ για να αγοράσουν ψωμί. Βλέπω περισσότερες αυτοκτονίες. Είμαι ευαίσθητος άνθρωπος. Δεν αντέχω να βλέπω τη χώρα μου σε αυτή την κατάσταση», λέει.
Η Ευρώπη και η Ελλάδα έχουν κάνει λάθη, συμπληρώνει ο συνταξιούχος. «Πρέπει να βρούμε μία λύση», τονίζει. Ο ίδιος νιώθει ότι μπορεί να κάνει ελάχιστα για να αλλάξει την κατάσταση. Δεν είναι καν σίγουρος αν θα καταφέρει να ψηφίσει την Κυριακή, σε ένα εκλογικό κέντρο 80 χλμ. από το σπίτι του. «Δεν έχω χρήματα για να πάω εκεί. Εκτός αν με πάνε τα παιδιά μου με το αυτοκίνητό τους», καταλήγει.