Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Ο μειωμένος χρόνος που έχετε στη διάθεσή σας, για να φτιάξετε πλούσια και θρεπτικά γεύματα, αλλά και οι ανεπάρκεια πολλών τροφών σε βιταμίνες, λόγω του τρόπου επεξεργασίας τους, στερεί από τον οργανισμό σας, βασικά θρεπτικά συστατικά.
Ένα γεύμα θεωρείται πλήρες όταν περιέχει τρόφιμα από τις τρεις βασικές ομάδες τροφίμων (λαχανικά, αμυλούχα τρόφιμα, πρωτεϊνούχα τρόφιμα), καθώς κατ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνετε την πρόσληψη περισσότερων μικροθρεπτικών στοιχείων, μεγαλύτερο κορεσμό και πιο ομαλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Κάποια συστατικά όπως ο σίδηρος και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες (A, D, E, K) αλληλεπιδρούν με άλλα συστατικά των τροφίμων και, για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να τα συνδυάζετε κατάλληλα.
Μην ξεχνάτε ότι η διατροφή σας δεν αποτελείται από μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά αλλά από τρόφιμα τα οποία σχεδόν πάντα περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να εστιάσετε περισσότερο στην συνολική εικόνα της διατροφής σας και στην πληρότητα αυτής, παρά σε μεμονωμένους συνδυασμούς τροφίμων
Εδώ, σας προτείνω βασικούς διατροφικούς συνδυασμούς, ώστε να λαμβάνετε στο έπακρο τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνετε σε κάθε γεύμα.
• Σίδηρος & Βιταμίνη C – Τροφικοί Συνδυασμοί: Σπανακόρυζο με λεμόνι, μπιζέλι γιαχνί, κρέας με πράσινη σαλάτα
• Βιταμίνη Κ & Υγιή Λίπη – Τροφικοί Συνδυασμοί: Ελαιόλαδο και ξηροί καρποί στη σαλάτα
• Φολικό οξύ & Βιταμίνη Β12 – Τροφικοί Συνδυασμοί: Θαλασσινά και σπαράγγια, Ομελέτα/αυγά με σπανάκι και μπρόκολο
• Ασβέστιο & Βιταμίνη D – Τροφικοί Συνδυασμοί: Τόνος με σαλάτα, Σολομός με σπανάκι, Ομελέτα με τυρί και μπρόκολο
• Ψευδάργυρος & Θείο – Τροφικοί Συνδυασμοί: Στρείδια με σκόρδο, Σαλάτα με όσπρια, καλαμπόκι και φρέσκο κρεμμυδάκι
ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!