Ολοκληρώνεται στις αρχές της εβδομάδας η διόρθωση των γραπτών των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και η πρώτη “αυλαία” πέφτει με την ανακοίνωση των βαθμών, την Παρασκευή 9 Ιουλίου.
Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά, στην εξίσωση των αποτελεσμάτων μπαίνει -εκτός από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και τις προτιμήσεις τους στο Μηχανογραφικό- ο παράγοντας Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Το βαθμολογικό όριο, δηλαδή, που επιτρέπει ή μη την εισαγωγή σε σχολές, ανά Επιστημονικό Πεδίο. Ο μέσος όρος των επιδόσεων όλων των υποψηφίων, σε κάθε επιστημονικό πεδίο, θα ανακοινωθεί αφού ολοκληρωθεί η βαθμολογία όλων των μαθημάτων.
Στις εκτιμήσεις για την τάση των βάσεων ο παράγοντας αυτός φαίνεται να είναι καθοριστικός και όπως όλα δείχνουν θα φέρει ανοδικές τάσεις στις περισσότερες Σχολές.
1η “ταχύτητα”: Οι χαμηλόβαθμες σχολές
Η Ελάχιστη Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) εκτιμάται ότι θα ανεβάσει τις βάσεις στις σχολές χαμηλής ζήτησης. Όμως, αυτή η άνοδος θα είναι μικρή.
Στις χαμηλόβαθμες σχολές οι υποψήφιοι θα δουν μικρή αύξηση μορίων, αλλά σίγουρα δεν θα δουν εισακτέους με μέσο όρο βαθμολογίας 3 ή 4 (στην 20βαθμη κλίμακα), καθώς η ΕΒΕ θα λειτουργήσει ως “κόφτης” για αυτές τις βαθμολογίες.
2η “ταχύτητα”: Οι υψηλόβαθμες σχολές
Περιζήτητες σχολές, όπως είναι οι δημοφιλείς Νομικές, Ιατρικές και Πολυτεχνικές, εκτιμάται ότι θα πάρουν την “ανηφόρα”. Σε αυτές δεν αποκλείεται να δούμε απότομη άνοδο των βάσεων. Αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί οι βάσεις σε σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων όπως της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα “εκτοξευθούν”. Η Ιατρική αναμένεται να ανακτήσει τα μόρια που έχασε πέρσι και να σκαρφαλώσει στα 19.000 μόρια.
Στο Πεδίο των Ανθρωπιστικών Επιστημών οι βάσεις αναμένεται να ανέβουν πάνω από τα 10.000 μόρια, ενώ στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικές Επιστήμες), εκτιμάται ότι οι βάσεις θα διαμορφωθούν σε πάνω από 8.000 μόρια με τα Πολυτεχνεία να κρατούν σταθερά τα σκήπτρα και να παραμένουν οι σχολές με τον μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για την εισαγωγή.
Στο ίδιο επίπεδο των 8.000 μορίων εκτιμάται ότι θα βρεθούν και οι σχολές του 4ου Επιστημονικού Πεδίου (Οικονομίας και Πληροφορικής).
3η “ταχύτητα”: Οι μεσαίες σχολές
Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση των σχολών της λεγόμενης μεσαίας ζήτησης. Εκεί προβλέπεται να υπάρξει σταθερότητα στις βάσεις και αυξομειώσεις που θα εξαρτηθούν από τις προτιμήσεις που θα δηλώσουν οι υποψήφιοι στα Μηχανογραφικά Δελτία.
Σημειώνεται ότι φέτος οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν και δεύτερο – παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους στα Δημόσια ΙΕΚ.
Τέλος, για πρώτη φορά οι υποψήφιοι θα πληροφορηθούν τις βαθμολογίες τους και στο κινητό τους τηλέφωνο, με sms που θα τους στείλει η αρμόδια κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας.
Πηγή thetoc.gr