Αύξηση και μάλιστα εκθετική καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις τουριστικές ροές της χώρας, γεγονός που αυξάνει παράλληλα και τις προσδοκίες για μια καλή χρονιά. Τις θετικές προβλέψεις βέβαια, συνεπικουρεί και η ανοδική πορεία της αμερικανικής αγοράς, μιας αγοράς με υψηλή μέση δαπάνη που κερδίζει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην εγχώρια τουριστική πίτα.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από ο αριθμός των Αμερικανών που επισκέφτηκε την χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του έτους παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 50% σε σχέση με την χρυσή χρονιά του 2019 ενώ κατά 75% έχουν αυξηθεί και οι πτήσεις που συνδέουν την χώρα μας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως ανέφεραν πρόσφατα οι επιτελείς του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελευθέριος Βενιζέλος», στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Aviation-Event, που διοργανώθηκε στην Αθήνα. Αντίστοιχη δυναμική εμφανίζει και η τουριστική κίνηση από τον Καναδά, την έτερη πηγή εισερχόμενων ταξιδιωτών υψηλής δαπάνης της χώρας.
Προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών
Μάλιστα η χώρα μας παρουσιάζει και μηνιαία, από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο την μεγαλύτερη ποσοστιαία αναπλήρωση των Αμερικανών τουριστών εν συγκρίσει με τους βασικούς ανταγωνιστές της, σύμφωνα με τα στοιχεία του Recovery Tracker. Για την ακρίβεια οι ενεργές αεροπορικές κρατήσεις τον Μάρτιο του 2022 υπολοίπονταν -22% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 στην χώρα μας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν -37,7% και -39,7% για την Ισπανία και την Ιταλία. Αντίστοιχα η υστέρηση των ενεργών αεροπορικών κρατήσεων από την αμερικανική αγορά τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019 περιορίστηκε στο -14,6% για την Ελλάδα, την ώρα που σε Ισπανία και Ιταλία ήταν σχεδόν διπλάσια (-32,6% και -33,5% αντίστοιχα). Ακόμα μικρότερη ήταν η υστέρηση ενεργών αεροπορικών κρατήσεων στην περίπτωση του Μαΐου όπου για την Ελλάδα περιορίστηκε στο -10% σε σχέση με τον Μάιο του 2019, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία παρέμεινε στο -29,9% και -28,3% αντίστοιχα.
Μεγάλη αύξηση των συνδέσεων
Στα παραπάνω αποτελέσματα συνέβαλε φυσικά και η αύξηση των συνδέσεων της χώρας μας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και η έναρξη των ήδη υπαρχόντων, νωρίτερα από το συνηθισμένο. Να θυμίσουμε ότι κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου τρεις αμερικανικές εταιρείες (American, Delta και United) συνδέουν την χώρα με αμερικανικές πόλεις, πέρα από το δρομολόγιο της Emirates που συνδέει καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται 9 πτήσεις ημερησίως και 63 εβδομαδιαία μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ. Νωρίτερα από ποτέ, ξεκίνησαν και τα δρομολόγιο της Air Canada, Αθήνα-Τορόντο και Αθήνα – Μόντρεαλ, συμβάλλοντας αισθητά στην ανάκαμψη της συνολικής επιβατικής κίνησης στο Ελευθέριος Βενιζέλος κατά 94% τον Ιούνιο και κατά 80% το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Η αμερικανική αγορά σε αριθμούς
Να θυμίσουμε ότι πέρυσι ταξίδεψαν στην Ελλάδα 396 χιλιάδες Αμερικανοί, δαπανώντας 596 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας 1,17 εκατ., με τις εισπράξεις από τη συγκεκριμένη αγορά να διαμορφώνονται σε 1,2 δισ. ευρώ περίπου, ποσό που αντιστοιχεί σε μερίδιο 6,7%.
Σύμφωνα δε με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, οι αφίξεις από τον Καναδά την περίοδο 2016-2019 σημείωσαν αύξηση κατά 110,1% (από 153 χιλ. το 2016 σε 321 χιλ. το 2019) και το μερίδιο της καναδικής αγοράς ανήλθε στο 1%. Η Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ) των Καναδών το 2019 έφτασε τα 1.067,9 ευρώ και κινήθηκε ακόμα υψηλότερα την πρώτη χρονιά της πανδημίας (2020) φτάνοντας τα 1.228,3 ευρώ.
Πηγή insider.gr