Ειδήσεις

Τα φαβορί και οι εκπλήξεις στην κούρσα διαδοχής για τον νέο πρόεδρο και τον νέο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Μέχρι τέλος Ιουλίου, εφόσον είναι χρονικά εφικτό, προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την επιλογή ηγεσίας στη Δικαιοσύνη, αφού η Βουλή θα κλείσει στα τέλη του μήνα για τις θερινές διακοπές συνεπώς μέχρι τότε, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι ακροάσεις των υποψηφίων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις με την αποχώρηση, στις 30 Ιουνίου, δυο ανώτατων δικαστικών λειτουργών, της Μαρίας Γεωργίου από την προεδρία του Αρείου Πάγου και του Ισίδωρου Ντογιάκου από τη θέση του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ουσιαστικά εκκινεί η διαδικασία.

Οι διπλές εκλογές, που οδήγησαν στον σχηματισμό κυβέρνησης στα τέλη Ιουνίου, εκ των πραγμάτων έφεραν πίσω την επιλογή νέας ηγεσίας, δεδομένου ότι κάτι τέτοιο απαιτεί την λειτουργία της Βουλής, όπου οι προτεινόμενοι για επικεφαλής θα πρέπει να περάσουν απο ακρόαση και εν συνεχεία τη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα αποφασίσει τελικά μετά από εισηγηση του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη. Μέχρι τότε καθήκοντα προεδρεύοντα στον Αρειο Πάγο θα ασκεί ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος, Νίκος Πιπιλίγκας και καθήκοντα εισαγγελέα θα ασκεί η αρχαιότερη αντεισαγγελέας του Ανωτάτου δικαστηρίου, Αριστέα Θεοδόση.

Πότε θα γίνει
Πάντως παρότι οι πληροφορίες κατατείνουν σε επιλογή έως το τέλος Ιουλίου , η χρονική κατανομή της διαδικασίας δεν είναι ακόμα απολύτως σαφής. Σίγουρα πάντως δεδομένου ότι η Βουλή θα είναι ανοιχτή έως τέλος Ιουλίου και απαιτείται οι υποψήφιοι να περάσουν από ακρόαση από τη διάσκεψη των προέδρων , ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τότε, απαιτεί να κινηθούν τα πράγματα αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις. Άλλως νέος πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα επιλεγεί τέλος Αυγούστου. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί τίποτα ούτε σε επίπεδο ονομάτων αλλά το dikastiko.gr είναι σε θέση να γνωρίζει τα ονόματα που ενδεχομένως θα συζητηθούν ως πιθανές επιλογές στην κούρσα της ηγεσίας.

Ονόματα
Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των προσώπων που θα αξιολογηθούν ως υποψήφιοι για την προεδρία του Αρείου Πάγου είναι οι αντιπρόεδροι Γιώργος Χριστοδούλου και Νίκος Πιπιλίγκας. Εκ των φαβορί πάντως φέρεται η Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα, η οποία ως εφέτης είχε διενεργήσει με τη συνάδελφό της Μαρία Δημητροπούλου την ανάκριση για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, που αποτέλεσε και τη βάση. Πρόσφατα ως αρχαιότερη αρεοπαγίτης είχε προεδρεύσει του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών με κατηγορούμενους τους Ν. Παππά και Χρ. Καλογρίτσα.

Εκ των ονομάτων πάντως που παίζουν εξαιρετικά δυνατά είναι η Μαρία Λεπενιώτη, η οποία είχε διευθύνει με σιδηρά πειθαρχία τη δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής σε πρώτο βαθμό και θεωρείται από τις ανερχόμενες δυνάμεις στη Δικαιοσύνη.

Για την θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συζητούνται τα ονόματα των αντεισαγγελέων Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, Μαριάννας Ψαρουδάκη και Βιργινίας Σακελλαροπούλου.

Ισχυρή όμως θεωρείται η περίπτωση να επιλεγεί η έμπειρη αντεισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη, η οποία ήταν στην έδρα της δίκης του Άκη Τσοχατζόπουλου, ενώ ήταν αυτή που πρότεινε την παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά, σε δίκη με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος για την υπόθεση των καταγγελιών του Χρήστου Καλογρίτσα. Η έμπειρη αντεισαγγελέας όμως έχει και ιδιαίτερη ευαισθησία στο προσφυγικό ζήτημα, ενώ με εγκύκλιό της το 2020 ζητούσε από τους κατωτέρους της αυξημένη επαγρύπνηση στα ασυνόδευτα παιδιά.

Φεύγουν
Την ίδια χρονική στιγμή, αποχωρούν και άλλοι δικαστές, λόγω συμπλήρωσης του ορίου συνταξιοδότησης, τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όσο και από τον Άρειο Πάγο. Συνολικά συνταξιοδοτούνται 30 ανώτατοι και ανώτεροι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί. Αντίθετα, από το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν συνταξιοδοτείται κανένας δικαστής.

Ποιοι φεύγουν
Ειδικότερα, από το ΣτΕ συνταξιοδοτούνται 3 αντιπρόεδροι, οι οποίοι είναι: Γεώργιος Τσιμέκας, Ευθύμιος Αντωνόπουλος και Παναγιώτα Καρλή και 2 σύμβουλοι Επικρατείας, που είναι οι Θεόδωρος Αραβάνης και Ιφιγένεια Αργυράκη.

Από τον Άρειο Πάγο αποχωρούν 3 αντιπρόεδροι, οι οποίοι είναι: Μαρία Βασδέκη, Ζαμπέττα Στράτα και Μαριάvθη Παγoυτέλη.

Επίσης, αποχωρούν 13 αρεοπαγίτες, οι οποίοι είναι: Βασιλική Ηλιoπoύλoυ, Αvθή Γκάμαρη, Μαρία Κoυβίδoυ, Όλγα Σχετάκη-Μπovάτoυ, Γεώργιoς Κόκκoρης, Βασίλειoς Μαχαίρας, Αικατερίvη Βλάχoυ, Ευδoξία Κιoυπτσίδoυ- Στρατoυδάκη, Δημητρία Στρoύζα- Ξέvoυ ή Κoκoλέτση, Καvέλλα Τζαβέλλα-Δημαρά, Τριαvταφυλλιά Πατρώvα, Μαρί Δεργαζαριάv και Μαρία Χασιρτζόγλoυ.

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποχωρούν 7 αντεισαγγελείς οι οποίοι είναι: Δημήτριoς Παπαγεωργίoυ, Ελέvη Μετσoβίτoυ-Φλoυρή, Δημήτρης Ασπρογέρακας, Μαρία Μαλλoύχoυ, Αδαμαvτία Οικovόμoυ, Παvαγιώτης Παvαγιωτόπoυλoς και Περικλής Δράκος.

Ποιοι έρχονται
Την αντίθετη διαδρομή κάνουν 28 δικαστικοί λειτουργοί που φτάνουν στο Αρειο Πάγο. Συγκεκριμένα το ΑΔΣ επέλεξε 21 προέδρους Εφετών που προήχθησαν σε αρεοπαγίτες και 7 Εισαγγελείς Εφετών που προάγονται στο βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Μεταξύ των επιλογών του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου βρίσκονται ο Παναγιώτης Λυμπερόπουλος, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕνΔΕ, η Μαρία Γκανέ, νυν προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών και ο Χρήστος Μπαρδάκης, επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας.

Πηγή capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου