Βαρύς είναι ο μέχρι σήμερα λογαριασμός από την επιβολή των capital controls. Κατάρρευση του μεταποιητικού κλάδου, επιδείνωση όλων των οικονομικών δεικτών, απώλεια τζίρου στο εμπόριο που ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις το 70% και δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον των επιχειρήσεων, της βιομηχανίας, της κατανάλωσης και της απασχόλησης σκιαγραφούν το τοπίο.
Ένα τοπίο στο οποίο δεν έχει κάτσει ακόμη η σκόνη αφού, όπως υποστηρίζει και το ΙΟΒΕ, “η πραγματική επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί σήμερα, καθώς είναι ένα φαινόμενο που ακόμα εξελίσσεται”.
Πρόκειται για θέση που υποστηρίζουν και παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι παράλληλα εκτιμούν ότι αρκετές χιλιάδες επιχειρήσεις που άντεξαν τα πέντε προηγούμενα πέτρινα χρόνια, θα οδηγηθούν, εξαιτίας του περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων και στην κατάρρευση που προκάλεσε αυτή στην οικονομία, σε λουκέτο.
Ήδη, η κατακόρυφη πτώση στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω των τραπεζικών περιορισμών, έχει επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, με την πτώση των πωλήσεων να κυμαίνεται από 30% ως 80%, ανάλογα με τον κλάδο.
Τη ραγδαία επιδείνωση στην οικονομική δραστηριότητα, λόγω των τραπεζικών περιορισμών και της πολιτικής αστάθειας ήρθαν να επιβεβαιώσουν χθες δύο διαφορετικές έρευνες, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΙΟΒΕ αλλά και ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της Markit. Όπως δήλωσε και ο Phil Smith, οικονομολόγος της Markit, που καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI: “H αυξημένη αβεβαιότητα που περιβάλλει το μέλλον της Ελλάδας είχε σοβαρό αντίκτυπο στα επίπεδα ζήτησης, συμβάλλοντας στη δριμεία συρρίκνωση του συνόλου τόσο των νέων εργασιών όσο και των εξαγωγών, ενώ μένει να δούμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την αποκατάστασή τους. Παρότι ο μεταποιητικός κλάδος αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής της Ελλάδας, το τεράστιο μέγεθος της ύφεσης μόνο ανησυχητικά σημάδια μπορεί να στείλει για την υγεία της οικονομίας γενικότερα.»
Χάθηκαν 3,8 δισ. ευρώ από το εμπόριο
Με βάση την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, -σ.σ. η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 21 με 27 Ιουλίου- 3 στις 10 επιχειρήσεις “είδαν” τις δύο πρώτες εβδομάδες απ’ όταν επιβλήθηκαν τα capital controls τον τζίρο τους να υποχωρεί πάνω από 70%, ενώ συνολικά για τις επιχειρήσεις η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά 48%.
Άμεση συνέπεια ήταν η συρρίκνωση της κατανάλωσης κατά 50% ή κατά 3,8 δισ. ευρώ κατά το διάστημα αυτό. Μέρος αυτής της υποχώρησης μπορεί να αποδοθεί και στο γεγονός ότι μόνο 1 στις 2 χρησιμοποιεί e-banking για τις συναλλαγές της με πελάτες και προμηθευτές, ενώ 7 στις 10 δεν διαθέτουν συσκευές EFT/POS προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες.
Ακόμη και έτσι όμως, η ουσία είναι ότι η ζημιά ήταν μεγάλη όχι μόνο για τους εμπόρους αλλά και για το ελληνικό δημόσιο, αφού σύμφωνα με μια μετριοπαθή εκτίμηση, το Ινστιτούτο υπολογίζει ότι από αυτή τη μείωση το ελληνικό δημόσιο έχασε 570 εκατ. ευρώ από έμμεσους φόρους. Και ακόμη απ’ ότι φαίνεται δεν έχουμε δει τίποτα, αφού όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, κάτι που επισημαίνεται και στην έρευνά της ΓΣΕΒΕΕ, με δεδομένη την ήδη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις, οι συνέπειες για το επόμενο εξάμηνο ίσως είναι πιο οδυνηρές από αυτές που εμφανίστηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων.
Δριμεία συρρίκνωση της παραγωγής στην Ελλάδα
Ο κατήφορος στην οικονομική δραστηριότητα δεν περιορίσθηκε μόνο στο εμπόριο και στους μικρομεσαίους που τα τελευταία χρόνια της κρίσης αποτελούν το μαλακό υπογάστριο της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη πιο σοκαριστικά είναι τα στοιχεία του δείκτη PMI. Τα στοιχεία της έρευνας του Ιουλίου υπέδειξαν δριμεία συρρίκνωση της παραγωγής στην Ελλάδα λόγω της πρωτοφανούς υποχώρησης των νέων παραγγελιών και των δυσκολιών αγοράς πρώτων υλών.
Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα -μέγεθος το οποίο δίνει τη γενική εικόνα των επιχειρησιακών συνθηκών- υποχώρησε στις 30,2 μονάδες, σημαντικά χαμηλότερα από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων και στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί σε όλη την ιστορία της έρευνας. Συρρίκνωση-ρεκόρ καταγράφηκε σε όλες περίπου τις μεταβλητές που εξετάζονται από την έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών, της απασχόλησης και των αποθεμάτων.
Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν εξίσου με ρυθμό-ρεκόρ. Η εντονότερη υποχώρηση της παραγωγής καταγράφηκε στον τομέα παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών, ενώ υπήρξε επίσης έντονη συρρίκνωση στην παραγωγή ενδιάμεσων και καταναλωτικών αγαθών. Η πρόσφατη μείωση της παραγωγής ήταν η έβδομη σε ισάριθμους συνεχείς μήνες.
Σημαντικές απώλειες και στον Δείκτη Οικονομικού Κλίματος
Σημαντικές ήταν οι απώλειες που κατέγραψε τον Ιούλιο και ο δείκτης Οικονομικού κλίματος ο οποίος υποχώρησε στις 81,3 μονάδες από 90,7 τον Ιούνιο, καταγράφοντας τη χαμηλότερη επίδοση από τον Οκτώβριο του 2012.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται αισθητά, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται.
Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα αλλά και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση εντείνονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται σημαντικά. Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινούνται πτωτικά, στις Κατασκευές, καταγράφεται επιδείνωση στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, αλλά και πιο δυσμενείς προβλέψεις σε όρους απασχόλησης, ενώ στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας, όπως και η πρόθεση για αποταμίευση, όλες επιδεινώνονται.
euro2day.gr