Περισσότερο από το 1/10 της ανταγωνιστικότητάς του έχασε ο ελληνικός τουρισμός εξαιτίας των πρόσθετων φορολογικών επιβαρύνσεων το τελευταίο δωδεκάμηνο.
Η εκτίμηση ανήκει στο Ινστιτούτο ΣΕΤΕ (SETE Intelligence) και περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στο πρώτο τεύχος της περιοδικής μελέτης «Ελληνικός Τουρισμός, Εξελίξεις-προοπτικές» που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Στη μελέτη επισημαίνεται, ταυτόχρονα, πως στο ίδιο διάστημα εξανεμίστηκε, ουσιαστικά, το 50% της ανταγωνιστικότητας που ανέκτησε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια η οποία επιτεύχθηκε, όπως αναφέρει, «από την αρχή εφαρμογής των μνημονίων με την πολύ επίπονη, κοινωνικά και οικονομικά, εσωτερική υποτίμηση».
Το φορολογικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και ανταγωνίστριες χώρες αποτέλεσε το αντικείμενο ειδικής μελέτης που εκπόνησε η TMS Α.Ε για λογαριασμό του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ. Η συγκριτική ανάλυση που πραγματοποιήθηκε συμπεριέλαβε την Ελλάδα, την Κύπρο, την Κροατία, την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία. Στη σχετική αξιολόγηση η Κύπρος κατατάχθηκε πρώτη ενώ η Ελλάδα τελευταία.
Στην ενότητα για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού η μελέτη επισημαίνει τη μείωση που καταγράφεται στη δαπάνη ανά ταξίδι η οποία διαμορφώθηκε στα 580 ευρώ το 2015έναντι 590 ευρώ το 2014 και 653 ευρώ το 2013.
Σημειώνεται, ωστόσο, η διαχρονική σταθερότητα της δαπάνης ανά διανυκτέρευση αλλά και το γεγονός ότι αυτή διαμορφώθηκε στα 74 Ευρώ το 2015, καταγράφοντας άνοδο 4,6% μετά την πτώση που σημείωσε το 2014.
Με αυτά τα δεδομένα οι συντάκτες της μελέτης αποφαίνονται ότι η σταθερή μείωση που καταγράφει τα τελευταία χρόνια η δαπάνη ανά ταξίδι (τα χρήματα που δαπανούν οι ξένοι που έρχονται στη χώρα μας σε κάθε ταξίδι τους) αποδίδεται στο γεγονός ότι μειώθηκε η διάρκεια παραμονής των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.
Προχωρώντας σε εκτιμήσεις για την εξέλιξη των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα χρόνια η μελέτη πιθανολογεί πως μέχρι το 2021 οι ξένοι επισκέπτες στη χώρα μας (συμπεριλαμβανομένων των επιβατών κρουαζιέρας) θα φθάσουν τα 34,8 εκατ. τουρίστες έναντι 26,1 εκατ. το 2015.
Στο ίδιο διάστημα η μελέτη εκτιμά ότι οι συνολικές διανυκτερεύσεις θα φτάσουν τα 250 εκ. το 2021 έναντι 188 εκ. το 2015.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση που περιλαμβάνεται στη μελέτη για την εξέλιξη της δαπάνης ανά ταξιδιώτη μέχρι το 2021 αλλά και η δαπάνη ανά διανυκτέρευση η οποία συνδέεται με τα αναμενόμενα έσοδα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η δαπάνη ανά ταξιδιώτη αναμένεται να διαμορφωθεί το 2021 στα επίπεδα των 563 ευρώ.
Εκτιμάται, δηλαδή, ότι θα εξακολουθήσει την πτωτική της πορεία και το 2021 θα κυμαίνεται 90 ευρώ χαμηλότερα από την επίδοση του 2013. Στον αντίποδα η δαπάνη ανά διανυκτέρευση εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από τα 75 ευρώ το 2015 σε 78 ευρώ το 2021.
Η αντανάκλαση όλων αυτών θα αποτυπωθεί στις τουριστικές εισπράξεις οι οποίες, σύμφωνα με τη μελέτη, αναμένεται να διαμορφωθούν στα 19,6 δισ. ευρώ το 2021 έναντι 14,1 δισ. ευρώ το 2016.
euro2day.gr