Ειδήσεις

Σχέδιο μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά

Συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία σε ελληνικά νησιά, καθώς χθες πέρασαν τον θαλάσσιο δίαυλο 119 άτομα, 62 στη Λέσβο και 57 στη Χίο. Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης σημείωσε χθες (στον ΣΚΑΪ) πως οι ροές εισόδου μεταναστών και προσφύγων είναι εξαιρετικά μειωμένες, ενώ το Σαββατοκύριακο που πέρασε οι αφίξεις ήταν μηδενικές. «Πριν από τη συμφωνία στην Ε.Ε., οι αφίξεις κατά μέσον όρο έφθαναν τις 1.500», σημείωσε ο κ. Κυρίτσης.

Παρ’ όλα αυτά το σύνολο των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται σε οργανωμένες δομές και χώρους κράτησης στα νησιά είναι 9.634 (από τους 57.034 σε όλη την επικράτεια), όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία του κυβερνητικού συντονιστικού, η χωρητικότητά τους δεν ξεπερνά τις 7.450 θέσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στη Χίο, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 2.750 πρόσφυγες και μετανάστες και η χωρητικότητα των δομών είναι 1.100 θέσεις.

Προχθές αργά το απόγευμα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χίου: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον δήμαρχο για το σχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την άμεση ανακούφιση του νησιού από το προσφυγικό πρόβλημα. Συγκεκριμένα, το σχέδιο αφορά την άμεση μετεγκατάσταση 300-400 ατόμων από το νησί, οι οποίοι πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ ο δήμαρχος ζήτησε την υιοθέτηση ενός πλάνου για τη σταδιακή και σταθερή απομάκρυνση και των υπολοίπων προσφύγων». Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπάρχει κυβερνητικό σχέδιο ευρύτερης μεταφοράς περίπου 1.000 ατόμων από τα νησιά του Αιγαίου στην ηπειρωτική χώρα, σε μία προσπάθεια να εκτονωθούν οι συνθήκες που δημιουργούν εντάσεις και επεισόδια στους χώρους κράτησης.

Διαμαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών καταγράφονται και στην ηπειρωτική Ελλάδα. Χθες το πρωί εκδηλώθηκαν έντονες διαμαρτυρίες προσφύγων που διαμένουν στη δομή της Νέας Καβάλας Κιλκίς, με βασικό αίτημα καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Από τις 6.30 π.μ. ομάδα περίπου 50 προσφύγων, κυρίως γυναίκες και παιδιά, κατευθύνθηκε από το κέντρο φιλοξενίας στον περιβάλλοντα χώρο αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Γύρω στις 8 π.μ. 200 άτομα κινήθηκαν προς τον οικισμό της Νέας Καβάλας, όπου εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο.

Το πρώτο επτάμηνο του 2016, 3.691 άτομα έχουν γυρίσει στην πατρίδα τους, στο πλαίσιο του προγράμματος υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών και επανένταξης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ). Μόνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 982 υπήκοοι τρίτων χωρών επέστρεψαν μέσω του προγράμματος. Το μεγαλύτερο μέρος κατευθύνθηκε στο Αφγανιστάν, ενώ ακολουθούν Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν, Γεωργία, Μαρόκο, Μπανγκλαντές, Αίγυπτος, Μολδαβία και Ινδία.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου