Ειδήσεις

Πρότυπη μονάδα αποθεραπείας καρκινοπαθών στην Κρητηνία

Με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών, θα ξεκινήσει στην Κρητηνία η κατασκευή της πρότυπης μονάδας αποθεραπείας καρκινοπαθών, μετεγχειρητικού σταδίου, καθώς, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής», δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι εργασίες από την Αρχαιολογία.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, οι εργασίες για την κατασκευή της μονάδας, επρόκειτο να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο μήνα, όμως αυτό είναι ανέφικτο με δεδομένο ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την διαδικασία των τομών στο παραλιακό μέτωπο της Κρητηνίας.
Ηδη, οι επενδυτές – από το Ισραήλ και την Αμερική- κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στη Ρόδο, προκειμένου να δουν από κοντά την πορεία των εργασιών, έχουν ενημερωθεί για την καθυστέρηση και περιμένουν την έγκριση της Αρχαιολογίας, προκειμένου να ξεκινήσουν την ανέγερση της μονάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί αρχαία στην περιοχή, που σημαίνει ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις η Αρχαιολογική Υπηρεσία ολοκληρώσει το έργο της, που στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα απαιτηθούν ακόμα δύο μήνες. Να σημειωθεί ότι η Αρχαιολογία, ξεκίνησε τις εργασίες της στην Κρητηνία, πριν από περίπου τέσσερις μήνες.
Εφόσον, και στην συνέχεια δεν προκύψουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τις τομές στο έδαφος, τότε αμέσως θα δοθεί και από τη συγκεκριμένη Υπηρεσία το «πράσινο φως» για να ξεκινήσει η επένδυση.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», η επένδυση προβλέπει την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας, στην παραλιακή περιοχή «Αμαρτος» της Κρητηνίας. Στη μονάδα θα διαμένουν ασθενείς που βρίσκονται στο μετεγχειρητικό στάδιο της θεραπείας σοβαρών προβλημάτων υγείας.
Η σύλληψη της ιδέας έγινε από έναν Ισραηλινό, επώνυμο γιατρό, ο οποίος, όπως έγινε γνωστό, σχεδίαζε για αρκετό καιρό το όλο εγχείρημα. Η επιλογή της τοποθεσίας προέκυψε τυχαία και αποδίδεται σε θαλάσσιους αγώνες με φουσκωτά σκάφη. Το σκάφος πέρασε ανοικτά από τη θαλάσσια περιοχή της Κρητηνίας και αμέσως κέρδισε το ενδιαφέρον του γιατρού.
Η μονάδα θα απλωθεί σε έκταση 50 στρεμμάτων και θα ακολουθεί όλα τα πρότυπα ενεργειακής αυτονομίας. Γενικά, όλα όσα θα συνοδεύουν τη συγκεκριμένη επένδυση θα είναι πρωτοποριακής εφαρμογής και αναμένεται να προκαλέσουν το ενδιαφέρον τόσο του επιστημονικού, όσο και του τεχνικού κόσμου.
Παράλληλα με τη μονάδα, θα κατασκευαστεί μικρή μαρίνα για την φιλοξενία 150 σκαφών αναψυχής.
Κρητηνία, Εμπωνας, Σιάννα, Μονόλιθος, Μαντρικό τελούν σε αναμονή της έναρξης των εργασιών, καθώς η πρωτοποριακή επένδυση, θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην ευρύτερη περιοχή.
Ο αρχικός σχεδιασμός περιελάμβανε έναρξη των εργασιών τον Σεπτέμβριο του 2017 και ολοκλήρωση το καλοκαίρι του 2018, ωστόσο πλέον όλα εξαρτώνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς όλα είναι έτοιμα και απομένει μόνον η έγκρισή της για να ξεκινήσει η κατασκευή της μονάδας.
Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου και που συντάχθηκε για λογαριασμό της «ΑΜΑΡΤΟΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ Α.Ε.» το οικόπεδο βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή Άμαρτος Κρητηνίας, και είναι συνολικής έκτασης κατά τίτλο 48.160 μ2. Βρίσκεται εντός προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000, η οποία φιλοξενεί φυσικούς τύπους οικοτόπων και είδη που είναι σημαντικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το ξενοδοχειακό συγκρότημα κλασικού τύπου, 5*, περιλαμβάνει 2 κυρίως κτιριακές ενότητες το κεντρικό κτήριο (τριώροφο με υπόγειο – χώροι υποδοχής, εστίαση, δωμάτια, αίθουσες, βοηθητικοί χώροι κλπ.) και τις 9 πτέρυγες των δωματίων (135 δωμάτια συνολικά). 1. ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ (κτήριο Α) Στο κεντρικό τριώροφο κτήριο περιλαμβάνονται χώροι υποδοχής, σαλόνια, μπαρ εστιατόριο, καταστήματα, κέντρο αζωογόνησης, τουαλέτες, γραφεία διοίκησης κλπ.
Α’ – Β’ Όροφος 35 δωμάτια πελατών, αίθουσες συναντήσεων και συγκρότημα κοινόχρηστων τουαλετών Υπόγειο Συνεδριακό κέντρο, γενικές αποθήκες, Η/Μ εγκαταστάσεις, γυμναστήριο με αποδυτήρια, τουαλέτες, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων κλπ.
ΠΤΕΡΥΓΕΣ ΔΩΜΑΤΙΩΝ Τα κτήρια Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η, Ο, Ι, Κ που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο θα γίνουν εσώσκαφα και αποτελούνται από μικρές πτέρυγες δωματίων όπου χωροθετούνται δίκλινα δωμάτια, τρίκλινα και σουίτες, ορισμένα εκ των οποίων Θα έχουν μπροστά τους πισίνες αποκλειστικής χρήσης ως εξής: • 4 σουίτες, με ατομικές πισίνες ξεχωριστά για κάθε σουίτα • 2 σουίτες, χωρίς ατομικές πισίνες • 64 δίκλινα δωμάτια με ατομικές πισίνες • 18 δίκλινα δωμάτια χωρίς πισίνες • 11 τρίκλινα δωμάτια με πισίνες.
Στον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος θα κατασκευαστούν χώροι άθλησης και αναψυχής, με γήπεδο τένις, εξωτερικά καθιστικά, διαδρομές περιπάτου, αμφιθέατρα και παιδότοπος, μία πισίνα μεγάλη διαμορφωμένη σε δύο επίπεδα, σε συνδυασμό με μία μεγάλη παιδική πισίνα. Επίσης Σνακ μπαρ πισίνας μαζί με μπαρ και καθίσματα εντός της πισίνας και Παιδικός σταθμός. Εσωτερικοί δρόμοι και μονοπάτια -πεζόδρομοι συνδέουν τις χρήσεις μεταξύ τους.

Η μονάδα θα υδροδοτηθεί από το δίκτυο της κοινότητας Κρητηνίας του Δήμου Ρόδου επαρκώς (βεβαίωση της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. με αρ. πρωτ. 10462/20-09-2016). Λόγω έλλειψης κεντρικού αποχετευτικού δικτύου, προβλέπεται η κατασκευή ιδιωτικής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, με επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υγρών, προς άρδευση χώρων πρασίνου της μονάδας. Συμβατότητα υφιστάμενης μονάδας, με ισχύοντα Χωροταξικό Σχεδιασμό.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • GK    30.08.2017 08:10

    Μπορεί να χτιστεί ολόληρο ξενοδοχείο μέσα σε περιοχή Natura 2000;

Σχολιασμός άρθρου