Σε Αθήνα και Πάτρα θα κατασκευαστούν τα πρώτα αποτεφρωτήρια νεκρών μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που έφερε το υπουργείο Εσωτερικών.
Σύμφωνα με τη εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου στην Αθήνα, το οικόπεδο όπου θα κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο είναι στον Ελαιώνα και πρόκειται για μια έκταση περίπου 10στρεμμάτων που βρίσκεται σχεδόν δίπλα στο υπό κατασκευή τζαμί ενώ υπάρχει είσοδος από τη λεωφόρο Αθηνών. Σύμφωνα δε με την αρμόδια αντιδήμαρχο Αθηναίων Νέλλη Παπαχελά, ο δήμος έχει ήδη κάνει την οικομομικοτεχνική μελέτη και περιμένει, πλέον, μια αλλαγή στις χρήσεις γης στην περιοχή από το υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς για να λειτουργήσει το αποτεφρωτήριο, θα πρέπει να ενταχθεέι ως «κοινωφελή χρήση», κάτι το οποίο δεν προβλέπεται στον Ελαιώνα. Η απόσβεση της επένδυσης όπως δηλώνει η κ. Παπαχελά θα έχει γίνει σε δυο χρόνια, αφού ετησίως περίπου 1.000 Έλληνες μεταφέρονται στη Βουλγαρία, προκειμένου να αποτεφρωθούν, με κόστος σχεδόν 3.000 ευρώ. Στην Αθήνα το κόστος θα ανέρχεται σε 500 ευρώ.
Επίσης στις αρχές του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στην Πάτρα όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Πατρέων Παύλος Στάμος.
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, «εμείς προχωράμε κανονικά, γι’ αυτό και ολοκληρώνεται η τροποποίηση του σχεδίου πόλης», αφού όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος, «είναι απαραίτητη για την κατασκευή του κέντρου». Επίσης, ο Παύλος Στάμος ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η λειτουργία του κέντρου αποτέφρωσης νεκρών εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει ίσως και μέσα στο 2018».
Σχετικά με τη λειτουργία του κέντρου, ο Παύλος Στάμος είπε ότι θα είναι με ευθύνη του δήμου, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε σκοπό να εμπλέξουμε ιδιώτες».
Όσον αφορά στις αντιδράσεις για τη λειτουργία του κέντρου από κατοίκους του νότιου διαμερίσματος της Πάτρας, ο Παύλος Στάμος είπε ότι «οι αντιρρήσεις έχουν μειωθεί», ενώ όπως σημείωσε, «πριν ξεκινήσει η κατασκευή του κέντρου, θα υπάρξουν συναντήσεις της δημοτικής αρχής με τους κατοίκους».
Το κέντρο αποτέφρωσης νεκρών θα κατασκευαστεί σε έκταση 10 στρεμμάτων μέσα σε δημοτικό οικόπεδο στο βιοτεχνικό πάρκο, που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Γλαύκου.
Με βάση τη μελέτη που έχει γίνει, το κόστος κατασκευής του έργου φθάνει περίπου τα 2,2 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με το δήμο, προβλέπεται να υπάρχει πράσινη ζώνη τουλάχιστον 15 μέτρων, ώστε να μην υπάρχει καμία όχληση για τους κατοίκους.
Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τον δήμο, «δεν θα υπάρχει καμία ιδιαίτερη καμινάδα, αφού στο κέντρο θα λειτουργούν κλίβανοι που έχουν ειδική καύση».
news247.gr/