Ειδήσεις

Υλοποιείται η πρόταση της Περιφέρειας για το γύρισμα κινηματογραφικών παραγωγών

Την ικανοποίησή του εξέφρασε χτες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, για την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης της πρότασης για την δημιουργία θεσμικού πλαισίου που να επιτρέπει τα γυρίσματα διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα. Το σχέδιο νόμου έχει ήδη εισαχθεί στη Βουλή από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, χάρη στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ικανοποιείται ένα αίτημα δεκαετιών του ελληνικού κινηματογραφικού κόσμου και για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά θεσμικό πλαίσιο για κινηματογραφικές παραγωγές στη χώρα μας: «Πριν από 15 μήνες περίπου, ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να παρουσιάσουμε το πόσο μπορεί να ωφεληθεί η χώρα με το να προσελκύσει κινηματογραφικές παραγωγές στα νησιά μας. Εκπροσωπήσαμε τα νησιά μας σε κυβερνητικό επίπεδο και προσπαθήσαμε να πείσουμε όλους τους συναρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη (και στον κόσμο θα έλεγα) που δεν δίνουμε κανένα κίνητρο στις κινηματογραφικές παραγωγές. Επειδή μερικοί μπορεί να πουν ότι υπάρχει κάποια προνομιακή μεταχείριση ή κάτι άλλο, θα σας πω ότι δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη, η οποία να μην δίνει πολύ σοβαρά κίνητρα για κινηματογραφικές παραγωγές. Το χαμηλότερο, στις ανατολικές χώρες, είναι 20% του κόστους της κινηματογραφικής παραγωγής, ενώ φτάνει μέχρι και το 45% σε μεγάλες χώρες (Αγγλία, Γαλλία κ.λπ.) ενώ η Μάλτα έχει αναπτύξει μια τεράστια βιομηχανία κινηματογράφου, η οποία ουσιαστικά έχει επωφεληθεί από όλες αυτές τις παραγωγές, που βρήκαν ένα ‘τείχος’ στην Ελλάδα. Αυτοί που θέλουν να κάνουν γυρίσματα σε νησιωτικό περιβάλλον, προτιμούν την Ελλάδα. Όταν πηγαίνουν σε χώρες της βόρειας Αφρικής ή στην Κροατία, όπου πήγε τώρα το ‘Mamma Mia’ (δυστυχώς), είναι επειδή δεν βρήκαν φιλικό έδαφος στην Ελλάδα. Την Τρίτη που κατατέθηκε το νομοσχέδιο, ήμασταν στην Επιτροπή με τον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων με τον οποίο χειριζόμαστε την πρόταση για μια μεγάλη παραγωγή – επένδυση από την Αμερική, ενός βραβευμένου με 4 Όσκαρ σκηνοθέτη (Σ. Μπέρνσταϊν) στην προσπάθεια να προωθήσουμε την ιδέα αυτής της επένδυσης. Είμαι ευτυχής που μέχρι στιγμής, η υπόθεση εξελίσσεται θετικά για την παροχή κινήτρων και είναι ζήτημα ημερών να ψηφιστεί και να γίνει Νόμος. Αυτό αφορά όλη την χώρα, ενώ θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. Κρέτσο που χρεώθηκε την υπόθεση αυτή προσωπικά και την προώθησε. Μας μένει μόνο άλλη μία ρύθμιση φορολογικού χαρακτήρα, όπου πρέπει να πείσουμε τον υπουργό κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο να το περάσει. Επιτέλους, πρέπει να σταματήσουμε να… ‘κλωτσάμε’ τις ευκαιρίες. Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Είναι πάρα πολλά τα νησιά, που από αυτή την υπόθεση μπορούν να ωφεληθούν» τόνισε ο περιφερειάρχης.
Ο κ. Χατζημάρκος, επικαλέστηκε τις ‘παλιές καλές εποχές’, της δεκαετίας του ’70 που η Ρόδος αναδείχθηκε μέσω του κινηματογράφου, που στήριξε την ανάπτυξη του νησιού τόσο από τις παραγωγές της ‘Φίνος Φίλμς’ όσο και από διεθνείς χολιγουντιανές παραγωγές όπως ‘Τα κανόνια του Ναβαρόνε’, ‘Απόδραση στην Αθήνα’ κ.ά.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά πάνω στο θέμα, από τον γραμματέα του υπουργείου, Λευτέρη Κρέτσο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) θα σηκώσει το μεγάλο βάρος της εφαρμογής του νόμου, που μπορεί να κάνει την Ελλάδα υπολογίσιμο προορισμό ξένων παραγωγών -film friendly είναι ο όρος -, ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, τηλεταινιών, σίριαλ, κινουμένων σχεδίων κ.λ.π..
Οχι μόνο για τον ήλιο, τα νησιά και τα αρχαία μας, τέτοια έχει και η Κροατία και η Μάλτα, που λέει ο λόγος, εξ ου και μας παίρνουν τις ταινίες.
Η Ελλάδα προχωρά, λοιπόν, στο διαδεδομένο παγκοσμίως σύστημα του cash rebate (επιστροφή στον παραγωγό του 25% των «επιλέξιμων δαπανών» που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα μας μέχρι του ποσού των 5 εκατ. ευρώ), τα ποσοστά του οποίου ποικίλλουν (από 20-40% μπορεί και παραπάνω), αλλά τα αποτελέσματα είναι το ίδιο σπουδαία παντού, για κάθε οικονομία, από την τεράστια βρετανική μέχρι τη μικρή της Τενερίφης, που πρόσφατα απέκτησε πλατεία Συντάγματος, αφού ταινία της σειράς του Τζέισον Μπορν έστησε εκεί την «Αθήνα» της.
Σημαντικό ρόλο έχει να παίξει και το Film Commission του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, «μεσάζων» ανάμεσα σε ξένες παραγωγές και το ελληνικό κράτος. Αυτό όχι μόνο θα προπαγανδίσει τα νέα κίνητρα στην ξένη κινηματογραφική κοινότητα, όχι μόνο θα προβάλει τις ομορφιές και τις δυνατότητες της χώρας μας, όχι μόνο θα διασυνδέσει τους ξένους με τους αναγκαίους Ελληνες παραγωγούς, αλλά και θα λειάνει τις κακοτοπιές των δημόσιων υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το διάστημα 2018-2022 έχουν δεσμευτεί 450 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Από τον νέο νόμο επωφελούνται πάντως και οι ελληνικές ταινίες. Ο παραγωγός τους μπορεί να κάνει αίτηση να ενταχθεί στο cash rebate, φτάνει να μην έχει ήδη καλύψει το 50% του προϋπολογισμού του από κρατικές επιδοτήσεις (ΕΚΚ και ΕΡΤ).

Την Δευτέρα θα δώσει νερό το Φράγμα
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το Φράγμα του Γαδουρά, ο περιφερειάρχης διαβεβαίωσε τα εξής: «Το Φράγμα Γαδουρά είναι το μεγαλύτερο έργο που έγινε ποτέ στην ιστορία του τόπου. Το Φράγμα πέρασε την πολύ μεγάλη δικαστική ‘περιπέτεια’ σχεδόν 7 μήνες (με περισσότερο πολιτικά παρά οικονομικά κίνητρα) αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι πώς αυτό το μεγάλο έργο πρέπει να λειτουργήσει με τον κατάλληλο τρόπο. Πιστεύω ότι την προσεχή Δευτέρα θα είμαστε έτοιμοι να δώσουμε νερό. Αυτή την στιγμή, γίνονται οι τελευταίες προσαρμογές. Σκεφτείτε ότι πρόκειται για συνδυασμό τριών έργων: την λιμνοδεξαμενή, το διυλιστήριο και τον αγωγό μεταφοράς. Οι συνεργάτες μας έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία. Σε χημικό επίπεδο, γίνονται συνεχώς αναλύσεις. Ούτε το 2016, δεν δώσαμε ούτε ένα λίτρο από τα εκατομμύρια κυβικά νερού που έδωσε το Φράγμα στην ΔΕΥΑΡ, που να μην είναι ελεγμένο πολλαπλώς –σε ό,τι αφορά τις προδιαγραφές και την ποιότητά του. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε νερό. Αλλά θα δοθεί μόνον όταν όλα του τα χαρακτηριστικά είναι πολύ κάτω από οποιανδήποτε απαίτηση του Νόμου. Εμείς δεν ‘παίζουμε’ με τα θέματα δημόσιας υγείας, ποιότητας και ασφάλειας. Θα δώσουμε το νερό που πρέπει και θα είναι το καλύτερο. Πέρσι δώσαμε το καλύτερο νερό και παρ’ όλα αυτά υπήρξε μια τεράστια καμπάνια δυσφήμισης και παραπληροφόρησης ότι το νερό είναι επικίνδυνο από το Φράγμα. Αυτό δείχνει ότι μόνοι μας ‘βγάζουμε τα μάτια μας’ και τα μικροσυμφέροντα, οι μικροεγωισμοί, η ανοησία και η σκοπιμότητα (οικονομική και πολιτική) έρχεται και χτυπάει τα συμφέροντα του τόπου. Το έργο αυτό έχει σχεδιαστεί με έναν τρόπο που οδήγησε στο εξής αποτέλεσμα: να μπορεί να δώσει πόσιμο νερό, παραδομένο στην ΔΕΥΑΡ με ονομαστική τιμή 0,60 λεπτά του ευρώ το κυβικό. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια. Η τιμή περιλαμβάνει την μισθοδοσία, την λειτουργία του διυλιστηρίου, την συντήρησή του, τις βλάβες, τα ανταλλακτικά, τα χημικά και την μεταφορά του νερού και παράδοσή του στις δεξαμενές της ΔΕΥΑΡ. Αυτή είναι η σημερινή περιφερειακή αρχή. Το νερό δεν το κάναμε εμπόρευμα. Δεν τιμολογούμε κυβικό. Το έχουμε σεβαστεί ως δημόσιο αγαθό. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και προχωράμε».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου