Μετά από σερί νέων ρεκόρ σε επισκέψεις τουριστών στην ευρωπαϊκή αγορά, διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα, μετά την ανάκαμψη της Τουρκίας και χωρών της Βορείου Αφρικής.
Σε μειώσεις τιμών αναγκάζονται να προχωρήσουν ισπανικά ξενοδοχεία καθώς προορισμοί όπως η Τουρκία και η Βόρεια Αφρική ανέκαμψαν και βάζουν τέλος στο πενταετές σερί ανοδικής πορείας του τουρισμού της Ισπανίας.
Η Ισπανία ήταν πέρυσι ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός με 82 εκατομμύρια επισκέπτες, πίσω μόνο από τη Γαλλία. Τα ξενοδοχεία της χώρας έσπευσαν να το εκμεταλλευτούν ανεβάζοντας κατά μέσο όρο τις τιμές κατά 21,4% την περίοδο 2013-2017.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, σήμερα προορισμοί όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και η Τυνησία καταγράφουν μεγάλες αφίξεις στις κρατήσεις, ανακάμπτοντας από τη βουτιά που προκάλεσαν πραξικοπήματα και τρομοκρατικές επιθέσεις.
Ξενοδοχεία με μέσες τιμές στις Βαλεαρίδες υποφέρουν περισσότερο από αυτά υψηλότερων κατηγοριών, δηλώνει ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής αλυσίδας που μείωσε τις τιμές κατά 15% σε κάποιες περιπτώσεις.
Τα ξενοδοχεία της Ισπανίας καλούνται να αντιμετωπίσουν ανταγωνισμό από προσφορές τριάστερων μονάδων στην Τουρκία που είναι 73% φθηνότερες από αυτές στις Βαλεαρίδες Νήσους.
«Υπάρχουν πάρα πολλές προσφορές: οι πωλήσεις του Αυγούστου είναι κακές», δηλώνει εκπρόσωπος της αλυσίδας Melia.
Ολική επαναφορά της Τουρκίας, με 16 εκατ. τουρίστες
Προσελκύοντας 16 εκατομμύρια τουρίστες, αριθμός αυξημένος κατά περισσότερο από 30%, στο πρώτο εξάμηνο, η Τουρκία έχει επανέλθει δυναμικά στην τουριστική αγορά της Μεσογείου. Αυτό πιστοποιούν τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας.
Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, μόνο τον Ιούνιο, οι διεθνείς αφίξεις στην Τουρκία ανήλθαν σε 4,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 29%. Ένας συνδυασμός χαμηλών τιμών, υψηλού επιπέδου ξενοδοχειακών υπηρεσιών σε συνδυασμό με την επαναφορά της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στον προορισμό, οδήγησαν στην ισχυρή τουριστική ανάκαμψη της χώρας. Οι δύο μεγαλύτερες αγορές-πηγές τουρισμού, η Ρωσία και η Γερμανία, παρουσιάζουν υψηλή ανάπτυξη. Η Ρωσία διατήρησε τη θέση της ως κορυφαία αγορά, με περίπου 2,4 εκατομμύρια αφίξεις στο εξάμηνο, καταγράφοντας αλματώδη ανάπτυξη 40%. Μόνο τον Ιούνιο καταγράφηκαν σχεδόν 900.000 αφίξεις, αυξημένες κατά 29%. Αντίστοιχα, ο αριθμός των Γερμανών επισκεπτών αυξήθηκε κατά 25% σε 1,56 εκατομμύρια το πρώτο εξάμηνο, ενώ τον Ιούνιο επισκέφθηκαν την Τουρκία 452.000 Γερμανοί, αριθμός αυξημένος κατά 18%. Η διψήφια αυτή αύξηση αντανακλά τις προβλέψεις των Γερμανών ταξιδιωτικών πρακτόρων για ισχυρές κρατήσεις για τον προορισμό αυτό το καλοκαίρι. Άλλες ακόμη αγορές οι οποίες παρουσίασαν, επίσης, δυναμική ανάπτυξη είναι η Βρετανία, με τον αριθμό των Βρετανών επισκεπτών, για παράδειγμα, να «εκτοξεύεται» κατά 45% σε πάνω από 306.000 τον Ιούνιο και κατά 41% σε 858.000 κατά το πρώτο εξάμηνο. Μεταξύ των μικρότερων αγορών, ο αριθμός των επισκεπτών από την Πολωνία τριπλασιάστηκαν σε 105.000, ενώ εντυπωσιακή αύξηση κατά 42% παρουσίασε ο αριθμός των Ολλανδών επισκεπτών τον Ιούνιο. Εν τω μεταξύ, η τουρκο-γερμανική αεροπορική εταιρία Sun Express παρουσίασε το πρόγραμμά της για τον χειμώνα 2018/19, στο οποίο προστίθενται επιπλέον πτήσεις από τη Γερμανία στην Αττάλεια και τη Σμύρνη. Συνολικά, η αεροπορική εταιρία θα προσφέρει περισσότερες από ένα εκατομμύριο διαθέσιμες θέσεις από τη Γερμανία προς την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των 400.000 προς τη Σμύρνη. Επιπλέον, η Sun Express Γερμανίας έχει αυξήσει τη χωρητικότητά της από τη Γερμανία στην Αίγυπτο κατά 15%, σε 300.000 θέσεις, για την επικείμενη χειμερινή περίοδο, ενώ, παράλληλα, θα εκτελεί εβδομαδιαίο δρομολόγιο από τη Φρανκφούρτη και τη Λειψία στη Φουερτεβεντούρα.