«Για τον καθένα που βρίσκεται σε έναν χώρο με συνωστισμό, είτε είναι χώρος επαγγελματικός, θα πρέπει να υπάρχουν δικλείδες ασφάλειας για αυτόν, ότι δεν είναι φορέας του ιού, έτσι ώστε να μην είναι επικίνδυνη η παρουσία του για τους άλλους. Ο καθένας λοιπόν, επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα το αποδεικνύει, κάποιος με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, κάποιος άλλος με το αρνητικό rapid test. Εάν κάποιος δεν το κάνει, σίγουρα δεν θα είναι χωρίς συνέπειες, οι οποίες είναι αναγκαίες για να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας», με τον Θάνο Σιαφάκα, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς.
Οι ακριβείς όροι με τους οποίους θα λειτουργήσει αυτό θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συνθήκες όπως θα έχουν διαμορφωθεί προς το τέλος του καλοκαιριού. Σε σχέση με το ενδεχόμενο εμβολιασμού μικρότερων παιδιών, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σημείωσε πως δεν έχει αναφερθεί μελέτη για εμβολιασμό παιδιών άνω των 5 ετών και καμία χώρα δεν έχει προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, «άρα παραμένουμε στις ηλικιακές ομάδες για τις οποίες έχει ανοίξει ήδη η πλατφόρμα, των 12-14 και 15-17 ετών». Αναφέρθηκε επίσης στον αριθμό των εμβολιασμών στην χώρα, που είναι στο σύνολο του πληθυσμού 5.100.000 οι πλήρως εμβολιασμένοι, ποσοστό κοντά στο 60% με την αναγωγή στον ενήλικο πληθυσμό.
MyHealth app, ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος του πολίτη
«Εχθές παρουσιάσαμε ο κ. Πιερρακάκης, ο κ. Κικίλιας και εγώ στον Πρωθυπουργό, την εφαρμογή myHealth, η οποία λειτουργεί ήδη. Είναι ουσιαστικά το πρόπλασμα του ατομικού ιατρικού φακέλου, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται». Με την συγκεκριμένη εφαρμογή δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης του πολίτη σε κάθε συνταγογράφηση και παραπεμπτικό που τον αφορά και γίνεται στον ΑΜΚΑ του, από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι και σήμερα. «Μπορεί να μπει κανείς στην εφαρμογή από το gov.gr και να δει τις συνταγογραφήσεις που εκτελέστηκαν ή είναι σε εκκρεμότητα από το 2020 έως σήμερα. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα προστεθούν όλες οι ανάλογες πράξεις που έγιναν από το 2012 και μετά, γιατί από τότε ξεκίνησε η ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Θέλει μόνο μια προϋπόθεση για να μπει κανείς στην εφαρμογή και αυτή είναι να έχει εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση. Σε έναν μήνα από τώρα, θα δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη, εκτός από τις συνταγογραφήσεις και τα παραπεμπτικά, να έχει πρόσβαση και στις ιατρικές βεβαιώσεις που έχουν συμπεριληφθεί στην άυλη συνταγογράφηση».
Στους επόμενους μήνες θα προστεθούν και τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, πρόσθεσε ο κ. Γεωργαντάς, ανεξάρτητα αν γίνονται σε νοσοκομειακή μονάδα, σε κλινική, σε κέντρο υγείας όπως και το ιστορικό νοσηλειών.
«Είναι ο πρώτος όροφος του ατομικού ιατρικού φακέλου και θα αρχίσουν να προστίθενται όλα τα ιατρικά και υγειονομικά δεδομένα μας. Εκτός από το όφελος του να παρακολουθούμε οι ίδιοι τον φάκελό μας, ταυτόχρονα θα είναι με επιλογή μας, με την απόφασή μας, διαθέσιμος σε όποιον γιατρό επιθυμούμε να έχει το ιστορικό μας». Είναι σημαντικό ότι θα μπορεί κανείς να παρακολουθεί τι συνταγογράφηση γίνεται στον ΑΜΚΑ του, καθώς έχουν υπάρξει περιστατικά με συνταγογραφήσεις που δεν προορίζονταν για τον ασθενή που γράφτηκαν.
Για την φωτιά στην Βαρυμπόμπη
«Να εκφράσω την συμπαράστασή μου στους πολίτες που βιώνουν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση αυτή την στιγμή και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην πυροσβεστική, την αστυνομία και τους εθελοντές που δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα», είπε. Πρόσθεσε μάλιστα πως η συμπαράσταση δεν θα είναι μόνο λεκτική, «θα είναι και ουσιαστικά και υλική και θα τύχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι της προσοχής μας και της υποστήριξής μας».
«Μόλις τελειώσει αυτή η μάχη, θα έρθει η κριτική. Αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά σε συνθήκες ακραίου καύσωνα. Οι φωτιές στα περιαστικά δάση είναι εφιάλτης για τους πυροσβέστες, ενώ υπήρχαν ριπές ανέμων έως και 6 μποφόρ. Είχαμε 315 περιπτώσεις συνδρομής για απομάκρυνση και απεγκλωβισμό ατόμων, είχαμε το 112 το οποίο λειτούργησε, 520 πυροσβέστες, 9 ελικόπτερα, 7 αεροσκάφη. Εγώ μένω στο ότι καταφέραμε τους απεγκλωβισμούς και ευτυχώς δεν θρηνούμε ανθρώπινη απώλεια», τόνισε.
Σχετικά με την αντίδραση της πολιτείας στην διαχείριση της πυρκαγιάς, υπογράμμισε πως όλες οι επιχειρησιακές δυνατότητες έχουν συγκεκριμένα όρια. «Νομίζω ότι εδώ έγινε πολύ σωστή κατανομή των δυνάμεων και σωστός προγραμματισμός. Με πολλαπλό τρόπο προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Έναν συνολικό απολογισμό θα τον κάνουμε στις επόμενες ημέρες, τώρα όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εκεί».