Η μεγάλη μάχη μέσα σε σκληρές συνθήκες από πυροσβέστες, εθελοντές και κατοίκους των περιοχών που έπληξε η πυρκαγιά, συνεχίζεται για τέταρτη μέρα σήμερα.
Η Ρόδος για άλλη μια φορά πληρώνει με τραγικό τρόπο τις μεγάλες ελλείψεις στους τομείς της δασοπυρόσβεσης και πυροπροστασίας, με ευθύνη και της σημερινής κυβέρνησης.
Παρά τις συχνές πυρκαγιές στο νησί που έκαψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους τα τελευταία χρόνια και τις διαπιστώσεις για τις ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία, υπερίσχυσε διαχρονικά απ’όλες τις κυβερνήσεις η λογική του «κόστους-οφέλους», με τίμημα άλλα 10.000 στρέμματα καμένης γης.
Με αυτό το καταστροφικό για το λαό κριτήριο, προτάσσονται τα έργα από κυβερνήσεις και τοπικές αρχές. Είναι αποκαλυπτικό της κυβερνητικής υποκρισίας για τα περί «προστασίας του περιβάλλοντος» το γεγονός ότι ενώ τα Δασαρχεία όλης της χώρας ζήτησαν φέτος για έργα αντιπυρικής θωράκισης 17,7 εκατομμύρια ευρώ, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ! Πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια.
Την ίδια στιγμή αντί να ενισχύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε προσωπικό και μέσα εναέρια και επίγεια, εκτοξεύουν τις δαπάνες για τη μίσθωση εναέριων μέσων, από 17.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019, έφτασαν κλιμακωτά στα 40.800.000 ευρώ για το 2021.
Ο Ροδιακός λαός δεν πρέπει να ανεχθεί άλλο αυτή την κατάσταση και να μείνει εκτεθειμένος πάλι στην επόμενη καταστροφή είτε από πυρκαγιές είτε από πλημμύρες. Η εξάλειψη των αιτιών που μπορούν να τις προκαλέσουν χρειάζεται τη δική του παρέμβαση με διεκδίκηση μέτρων προστασίας της ζωής και της περιουσίας του.
Με ευθύνη της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπηρεσιών να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο 100% όλοι όσοι έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Αντιπυρική προστασία , με προτεραιότητα στην πρόληψη και στην έγκαιρη, επίγεια πρόσβαση στο σημείο των περιστατικών, αντί να κυριαρχούν σήμερα «η αναμονή της πυρκαγιάς» και η αντιμετώπισή της είτε από τον αέρα είτε από τον δρόμο.
Να υλοποιηθούν άμεσα δασοτεχνικά έργα, καθαρισμοί, συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και βελτίωση υποδομών, διαχείριση των υδάτων, δίκτυα υδατοδεξαμενών – πυροσβεστικών κρουνών και αντιπυρικές μελέτες.
Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι που δίνουν δασικές περιοχές για εκμετάλλευση σε κατασκευαστικές και τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι και μονοπώλια της λεγόμενης «πράσινης Ενέργειας» με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά να ξεφυτρώνουν ασταμάτητα, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας.
Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα.
Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.