Τα νέα αναπτυξιακά έργα και ο covid-free προορισμός με τα πεντακάθαρα νερά.
Είναι ένα low profile νησί των Δωδεκανήσων που δεν έχει αλλοιωθεί, προς το παρόν, από την επέλαση του μαζικού τουρισμού και χαρακτηρίζεται για το υπέρμετρο φυσικό του κάλλος και την έντονη αλιευτική δραστηριότητα. Ο λόγος για τη Λέρο, η οποία μπαίνει δυναμικά στον τουριστικό χάρτη και προσκαλεί επισκέπτες από όλο τον κόσμο να περάσουν τις φετινές διακοπές στο όμορφο νησί με άνεση, ασφάλεια και ηρεμία και να απολάυσουν τα πεντακάθαρα νερά της και τις νόστιμες γαστριμαργικές προτάσεις της.
Μάλιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα «τρέχουν» αρκετά projects αναβάθμισης των υποδομών του νησιού, γεγονός που κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι τα επόμενα χρόνια θα μετατραπεί σε must τουριστικό προορισμό. Η συμμετοχή στο «Αιγαίο Project» και οι στρατηγικές επενδύσεις στο κομμάτι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, αποτελούν σημαντικά «όπλα» στη «φαρέτρα» της τοπικής αυτοδιοίκησης που αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νέας ταυτότητας με στόχο την προσέλκυση ολοένα και περισσότερων τουριστών, εγχώριων και μη.
Σε μια προσπάθεια να αποτιμήσει την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά και τις προοπτικές που παρουσιάζει η Λέρος, εφόσον αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων και τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών έργων στη Λέρο και τη νησιωτική Ελλάδα, ο Δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας άνοιξε τα χαρτιά του στο ecopress.gr και μίλησε για την επόμενη μέρα.
Εστιάζοντας στο «Αιγαίο Project» ο κ. Κόλιας ανέφερε πως ο Δήμος έχει αναλάβει ουσιαστικό ρόλο σε όλες τις φάσεις του έργου, με στόχο τη λειτουργία των πάρκων το συντομότερο δυνατόν για το συμφέρον των κατοίκων της Λέρου. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα έργο εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε βραχονησίδες του Αιγαίου, ύψους 1,5 δις ευρώ, που φέρνει τη Λέρο στο επίκεντρο των εξελίξεων των μεγάλων ενεργειακών έργων ΑΠΕ και των ηλεκτρικών διασυνδέσεων.
Ο Δήμαρχος Λέρου διευκρίνισε ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έχει υπογραφεί μισθωτήριο συμβόλαιο με την εταιρία του έργου, παραχώρησης εκτάσεων σε κατοικημένες και μη, νησίδες, με στόχο το οικονομικό ανταποδοτικό αναπτυξιακό όφελος του Δήμου Λέρου, τη διασύνδεση των νησιών, και κυρίως την αυτάρκεια του νησιού σε ενέργεια, γεγονός το οποίο θεωρεί ότι θα δώσει λύση στις συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης που υπάρχουν συχνά- πυκνά.
Το «Αιγαίο Project», όπως έχει ανακοινωθεί από την εταιρία του έργου, που είναι ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος Eunice Energy Group, μέσω της θυγατρικής εταιρίας του «Κυκλαδικά Μελτέμια», αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Κόλια, ώριμη και ενταγμένη στα ενεργειακά έργα ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος επένδυση, κατέχει άδεια παραγωγής και μετά από πρόσφατη απορριπτική υπηρεσιακή απόφαση γενικού διευθυντή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενσωματώνει τις αναγκαίες τεχνικές, νομικές και περιβαλλοντικές πρόνοιες για την οριστική περιβαλλοντική αδειοδότηση και υλοποίηση του.
«Γνωρίζουμε όλοι ότι οι μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ είναι χρονοβόρες ως προς την αδειοδότηση τους και δημιουργούν συνήθως αντιπαραθέσεις κυρίως από αυτούς που θίγονται» τόνισε ο Δήμαρχος Λέρου, ζητώντας παράλληλα η ενημέρωση των πολιτών να γίνεται από γνώστες της λειτουργιάς των ΑΠΕ. Σε ότι αφορά τον έλεγχο και την παρακολούθηση της περιβαλλοντικής διάστασης της επένδυσης και της προστασίας της βιοποικιλότητας, σε όλες τις φάσεις του έργου αναγνώρισε ότι η αυτοδιοίκηση Α’ και Β΄ βαθμού διαθέτει τα θεσμικά εργαλεία ελέγχου και παρακολούθησης των συγκεκριμένων επενδύσεων.
Ο Δήμαρχος Λέρου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα προβλήματα που δημιουργούνται σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν με την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη Λέρο.
«Παρόλο που απορροφήσαμε εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ, χρειάστηκαν περίπου δέκα συναπτά έτη, αφού οι γραφειοκρατικές διαδικασίες συντέλεσαν στη διαιώνιση του προβλήματος, ενώ όσον αφορά στην κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΥ, δημιουργήθηκαν νέα προβλήματα, διότι τη στιγμή που ο Δήμος Λέρου ήταν έτοιμος να δημοπρατήσει το έργο, άλλαξε το θεσμικό πλαίσιο με την ίδρυση των νέων ΦΟΔΣΑ Α.Ε., οι οποίοι πλέον καλούνται να αναλάβουν τη δημοπράτηση των εν λόγω έργων και εν γένει τη διαχείριση των απορριμμάτων σε μερικές περιφέρειες, όπως είναι και αυτή του Νοτίου Αιγαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για τον ίδιο δεν νοείται αλλαγή δίχως τη δημιουργία ενός σταθερού θεσμικού πλαισίου προκειμένου η αυτοδιοίκηση να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές προκλήσεις.
«Πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα περαιτέρω μέτρα στήριξης των νησιωτικών Δήμων, προκειμένου τα νησιά μας να καταστούν ως πόλος έλξης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τις επιχειρήσεις, με την απαραίτητη προϋπόθεση να μην μείνουμε στα λόγια αλλά να δοθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να μπορούν να δημοπρατηθούν σύγχρονες υποδομές» κατέληξε ο κ. Κόλιας.
Πηγή fortunegreece.com