Με το μότο «Επενδύστε στο Νότιο Αιγαίο. Μια θάλασσα ευκαιριών» και την συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε χτες στο ξενοδοχείο Ρόδος Παλάς, ημερίδα με θέμα την προσέλκυση επενδύσεων κυρίως από τις ΗΠΑ με την συνδρομή των ομογενών γερουσιαστών και της πρεσβείας της Αμερικής στην Αθήνα.
Το Συνέδριο – Business Conference πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 13ης Συνεδρίασης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ) και σ’ αυτό συμμετείχαν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα κ. Τζέφρι Πάιατ, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης (λόγω ασθένειας του υπουργού κ. Άδωνι Γεωργιάδη), ο γ.γ. Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΔΕΕ, γερουσιαστής των ΗΠΑ, κ. Λεωνίδας Ραπτάκης, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ.κ. Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης και Ιωάννης Παππάς, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο γ.γ. της ΕΣΕΕ κ. Νίκος Μπόνης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Στέφανος Δράκος και Κώστας Ταρασλιάς, η πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου κα Χρυσή Βιτσιλάκη, ο δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς, η σύμβουλος του Επιμελητηρίου και υπεύθυνη του έργου AEGEAN CUISINE κ Μαριτάνα Αλακιώτου κ.ά.
Οι επαφές και οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Αθήνα με τους συνέδρους να επισκέπτονται την Δευτέρα το ακριτικό Καστελλόριζο, και μετά τη Ρόδο, ενώ θα μεταβούν και σε άλλα νησιά όπως η Σύμη.
Βασικός στόχος της συνάντησης ήταν να διερευνηθεί η προοπτική συνεργασίας σε όλους τους τομείς με τις ΗΠΑ και σημείο αιχμής τα νησιά.
Στην ημερίδα συμμετείχαν πολλοί ομογενείς εκλεγμένοι στα δικά τους κοινοβούλια, Eλληνο-αμερικανοί γερουσιαστές από διάφορες πολιτείες, ενώ δεν κατέστη δυνατό να έρθουν ομογενείς από την Αυστραλία και τον Καναδά. Ενθαρρυντικό αποτελεί το γεγονός πως 43 εκπρόσωποι της Ομογένειας, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, μετέχουν σε κορυφαία πολιτικά όργανα, τόσο στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στα τοπικά κοινοβούλια.
Σημειώνεται ότι το θέμα των επενδύσεων στο Νότιο Αιγαίο από την Αμερική έχει αποτελέσει και στο παρελθόν αντικείμενο συνεργασίας του κ. Χατζημάρκου με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα.
Η βιομηχανική επένδυση στο ναυπηγείο του Νεωρίου της Σύρου και η τουριστική επένδυση στην έκταση του γκολφ Αφάντου της Ρόδου, παραμένουν στόχοι που η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, παρακολουθεί πολύ στενά και με μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, καθώς όπως διαπιστώθηκε από την συζήτηση, οι επενδύσεις αυτές βρίσκονται πολύ ψηλά στο ενδιαφέρον του Πρέσβη των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός Πρέσβης έχει εξάλλου κατ’ επανάληψη επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει Αμερικανοί επενδυτές για τον εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων Σύρου και για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού στην περιοχή μας.
ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ
Όλες οι ομιλίες έγιναν στην αγγλική γλώσσα πλην δύο εξαιρέσεων των κ.κ. Χρυσουλάκη και Νικηταρά που μίλησαν στα ελληνικά. Τις εργασίες άνοιξε ο κ. Γ. Χατζημάρκος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχει περιθώριο για επενδύσεις στο Νότιο Αιγαίο και στα νησιά καθώς οι συνθήκες πλέον και το οικονομικό περιβάλλον μπορούν να ανοίξουν νέες προοπτικές.
Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Αμερικανού Πρέσβη κ. Τζέφρι Πάιατ ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων την ‘άριστη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ αλλά και την σημαντική γεωγραφική θέση των νησιών μας’. Είπε ακόμη ότι υπάρχει μεγάλη προοπτική αύξησης του τουριστικού ρεύματος από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα και ότι οι Aμερικανοί διαμένουν περισσότερο, ξοδεύουν πολλά και τους αρέσει να ταξιδεύουν στα νησιά’. Υπογράμμισε ακόμη την άριστη συνεργασία με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος έχει την διάθεση να προωθήσει επενδυτικά σχέδια στην χώρα. Όπως είπε, δεν είναι τυχαίο που ήδη το σχέδιο του εμβολιασμού προχωράει πολύ καλά σε όλη την Ελλάδα, ενώ κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες, επενδύουν στην χώρα σε πολλούς τομείς –και ετοιμάζονται κι άλλες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ‘τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα, από την στιγμή που έχουν απλοποιηθεί οι διαδικασίες και γίνονται πολλές προσπάθειες για να εξαλειφθεί η υπερβολική γραφειοκρατία ώστε να διευκολυνθούν όσοι ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους στη χώρα μας και να επενδύσουν σε όλους τους τομείς’. Μίλησε ακόμη για τα μεγάλα πρότζεκτ που γίνονται σε μικρά νησιά με αντικείμενο την ενέργεια και τόνισε πως ‘μετά τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων η Ελλάδα είναι σε θέση να επανεκκινήσει την οικονομία της. Θέλουμε να φέρουμε πίσω τους Ελληνες που έφυγαν από την χώρα λόγω της κρίσης των μνημονίων. Γι αυτό και δουλεύουμε πάνω σε πρότζεκτ όπως οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και η μείωση φόρων’. Τέλος υπογράμμισε πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα δώσει πολλές λύσεις για να γίνουν πιο εύκολα οι επενδύσεις από όποιον επιθυμεί.
Στην ομιλία του ο κ. Γ. Χρυσουλάκης, τόνισε χαρακτηριστικά: ‘Η Ελλάδα αλλάζει, η Ελλάδα μετασχηματίζεται και από αυτή την προσπάθεια δεν θα μπορούσε να λείψει η ελληνική ομογένεια. Η ομογένεια που έχει διαχρονικά στηρίξει έμπρακτα τη χώρα μας όποτε χρειάστηκε.
Η ομογένεια που από ανιδιοτελή αγάπη θέλησε πολλές φορές κατά το παρελθόν να επενδύσει στην πατρίδα, αλλά έβρισκε απέναντί της ένα πολυδαίδαλο νομικό πλαίσιο, γραφειοκρατία και εμπόδια. Η ομογένεια, επιφανείς εκπρόσωποι της οποίας βρίσκονται ανάμεσά μας σε αυτή την αίθουσα. Από εσάς, αγαπητοί εκπρόσωποι της ομογένειας, θα ήθελα να ζητήσω να ενώσετε τη δική σας φωνή μαζί με τη δική μας για να διαδοθεί στο εξωτερικό ότι τώρα είναι η στιγμή για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα. Επειδή τώρα έχει ανοίξει ο μεγαλύτερος επενδυτικός κύκλος στην ιστορία της χώρας και οι ευκαιρίες που προσφέρονται είναι αμέτρητες. Επειδή τώρα οι επενδυτές δεν θα βρουν απέναντί τους τις γραφειοκρατικές στρεβλώσεις του παρελθόντος, αλλά θα έχουν σύμμαχο την πιο φιλοεπενδυτική κυβέρνηση που έχει υπάρξει ποτέ. Επειδή τώρα είναι η στιγμή να οικοδομήσουμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε’.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των προσκεκλημένων ενώ ενδιαφέρον είχαν οι ερωτήσεις Αμερικανών για το πώς θα κινηθούν και από πού θα αντλήσουν πληροφορίες για να προχωρήσουν βήμα προς βήμα για επενδύσεις.
Ο γερουσιαστής από την Καλιφόρνια Ανδρέας Μπόργιας τόνισε πάντως πως η δική του Πολιτεία είναι γνωστή για το Silicon Valley: ‘Μπορούμε να φέρουμε αυτό το πρότζεκτ στη Ρόδο, αρκεί να μας διευκολύνετε στην επένδυση’, είπε μεταξύ άλλων.
Οι Eλληνοαμερικανοί αλλά και οι εκλεγμένοι από πολλές χώρες με ελληνική καταγωγή, βλέπουν μπροστά τους την κατάλληλη ώρα για να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν αφού υπάρχει πολιτική σταθερότητα και καλό περιβάλλον. Απομένει να βρούμε τη φόρμουλα και τις διευκολύνσεις για να μπορούν να κινηθούν τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που θα δώσουν μια εντελώς διαφορετική ώθηση στην ανάπτυξη’ δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ κ. Ραπτάκης.