Τα φώτα -και δικαίως- είναι στραμμένα το τελευταίο 12μηνο στις τεράστιες επιβαρύνσεις που αποτυπώθηκαν στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ωστόσο, οι λογαριασμοί ρεύματος κρύβουν δύο ακόμη παράγοντες που προκαλούν νέες επιβαρύνσεις και οδηγούν το τελικό ποσό του λογαριασμού προς τα πάνω. Ο πρώτος παράγοντας είναι ο αυξημένος ΤΑΠ -προϊόν της αύξησης των αντικειμενικών αξιών- και ο δεύτερος παράγοντας είναι η αύξηση της… επιφάνειας του ακινήτου μετά την τακτοποίηση των αδήλωτων τετραγωνικών από εκατομμύρια ιδιοκτήτες.
Καθώς οι δήμοι ανά την χώρα διορθώνουν τα τετραγωνικά μετά την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, «φουσκώνει» και ο λογαριασμός των δημοτικών τελών και ο λογαριασμός του ΤΑΠ ενώ είναι εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη οι περιπτώσεις ιδιοκτητών που εξακολουθούν να πληρώνουν αναδρομικά. Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και για τις περιπτώσεις τακτοποιήσεων αδήλωτων τετραγωνικών που έγιναν πριν από μερικούς μήνες, τα δημοτικά τέλη και ο ΤΑΠ αναζητούνται αναδρομικά από το 2020.
Στις περιοχές με πολύ μεγάλη αύξηση στην αντικειμενική αξία των ακινήτων, η επιβάρυνση είναι σημαντική και ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες ευρώ τον χρόνο. Σε περιοχή του Χαλανδρίου, η τιμή ζώνης αυξήθηκε από τα 1200 ευρώ στα 2000 ευρώ. Έτσι, προκύπτει η εξής σύγκριση:
Για το 2021, ακίνητο 15ετίας 120 τετραγωνικών στην συγκεκριμένη περιοχή, επιβαρύνθηκε για ολόκληρη τη χρονιά με 35,28 ευρώ.
Για το 2022, επειδή η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 2000 ευρώ, και το συνολικό ετήσιο ΤΑΠ θα αυξηθεί στα 58,8 ευρώ. Δηλαδή, θα προκύψει επιβάρυνση 23,6 ευρώ τον χρόνο μόνο από την αναπροσαρμογή του ΤΑΠ.
Πολύ μεγάλες αυξήσεις στο ΤΑΠ (της τάξεως των αρκετών δεκάδων ευρώ ανάλογα με την περίπτωση) θα αποτυπωθούν στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των περιοχών όπου έχει γίνει μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης. Τέτοιες περιοχές είναι το Ηράκλειο, ο Άγιος Δημήτριος, το Μοσχάτο, το 3ο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων, ο Άγιος Δημήτριος, η Δάφνη και το Παλαιό Φάληρο.
Αυτές οι επιβαρύνσεις που μπορεί να φαίνονται… μικρές αφορούν σε ακίνητα που δεν έχει αυξηθεί στα χαρτιά η επιφάνειά τους. Αν προκύπτει και αύξηση επιφάνειας, τότε η πρόσθετη επιβάρυνση είναι πολύ μεγαλύτερη. Διότι εκτός από τον ΤΑΠ (που αυξάνεται και ανά τετραγωνικό λόγω αντικειμενικών αξιών και συνολικά λόγω μεγαλύτερης επιφάνειας) επιβαρύνονται και τα δημοτικά τέλη. Υπάρχουν ακίνητα μεσαίας και μεγάλης επιφάνειας, που έχουν φτάσει να πληρώνουν στους δήμους ακόμη και πάνω από 50 ευρώ ανά μήνα ειδικά αν υπάρχει εκκρεμότητα και με αναδρομικά.
Πηγή moneyreview.gr