Ο Περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος ενημέρωσε αναλυτικά όσα συνέβησαν στο νησί από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή
Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής, στη μνήμη των πεσόντων σμηναγών στην Κάρυστο και του εθελοντή Γεωργίου Χατζηνικόλα που έχασε την ζωή του στην Ρόδο, ξεκίνησε χτες η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου –μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου.
Ειδικά για τον Γεώργιο Χατζηνικόλα, ο κ. Χατζημάρκος είπε:
«Ο συμπολίτης μας, έδωσε την ζωή του και θέλω να ληφθεί μια απόφαση, ώστε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να φροντίσει τα παιδιά του μέχρι την ηλικία των 18 ετών».
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης ανέγνωσε την δήλωση ανεξαρτητοποίησης του κ. Κων/νου Σταβλά καθώς και την παραίτηση του ανεξάρτητου συμβούλου κ. Θωμά Σωτρίλλη –για λόγους ευθιξίας λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Βασίλης Υψηλάντης.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μανώλης Γλυνός τόνισε πως «δεν θέλω να οξύνω τον λόγο μου, επειδή η Ρόδος βιώνει δύσκολες στιγμές. Θα είναι θλιβερό το θέαμα να βλέπουν οι συμπολίτες μας, ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης να μαλώνουν…»
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟΣ
Αναφερόμενος με τις πυρκαγιές, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε τα εξής:
«18 Ιουλίου το βράδυ ξέσπασε η φωτιά στ Απόλλωνα. Στις 19 Ιουλίου, μας ενημέρωσαν τα εναέρια μέσα που σταθμεύουν εδώ, ενώ στις 20 Ιουλίου, μας δόθηκε η ενημέρωση ότι η φωτιά ήταν υπό έλεγχο. Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε ένα σερί μετώπων. Εάν έχασαν τον έλεγχο ή αν χτυπήθηκαν από άλλα μέτωπα –αυτά θα τα απαντήσουν οι ίδιοι. Ακολούθησαν πάρα πολύ δύσκολες μέρες. Συνολικά εκκενώθηκαν 12 οικισμοί και μέσω προειδοποίησης του 112. Ο Δήμαρχος ηγείται της επιχείρησης εκκένωσης.
Οι καταστάσεις αυτές, έχουν δύο επίπεδα κλίμακας. Εάν εκτείνεται μέσα στα όρια του δήμου –επικεφαλής είναι ο δήμαρχος, ειδάλλως είναι ο περιφερειάρχης. Ήμασταν μαζί από την αρχή με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χρ. Ευστρατίου στο μέτωπο και στ Απόλλωνα. Τις ημέρες εκείνες απουσίαζε από την Ρόδο, ο επικεφαλής του Δήμου Ρόδου κ. Νεκτάριος Φλοσκάκης. Αυτό, οδήγησε τον κ. Ευστρατίου να συγκαλέσει, ο ίδιος, το Συντονιστικό Όργανο –είχαμε και την ενημέρωση από τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής (Κων/ος Θεοφιλόπουλος). Έγινε ακόμη ένα Συντονιστικό ενώ ήρθαν ακόμη ένας αξιωματικός από την Σύρο που μοίρασαν τα μέτωπα μαζί με τους κ.κ. Κρασά, Παυλή και Βενιό. Μας ζητήθηκε να συνδράμουμε με μηχανήματα στα Λάερμα κι ένας μεγάλος αριθμός, πήγε για αντιπυρικές ζώνες με τις υποδείξεις των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος. Την επομένη ήρθε από την Αθήνα, ο Στρατηγός, κ. Αθανάσιος Μπαλάφας που ανέλαβε το επιχειρησιακό κι ένας Ταξίαρχος. Ήρθε στιγμή που τα μέτωπα ήταν 12. Εναέρια μέσα ήρθαν την επόμενη μέρα ενώ 4+1 σταθμεύουν στην Ρόδο (το ένα είναι το Σινούκ). Στις 19 του μηνός, ο αριθμός έφτασε τα 9 ενώ με την εξέλιξη της φωτιάς, ενισχύονταν οι δυνάμεις. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι δική μας δουλειά, καταλαβαίνω ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις.
Η δουλειά της ΠΝΑι ήταν τα μηχανήματα έργων (μπουλντόζες) να στηρίζουμε το έργο του πυροσβεστικού σώματος όπως ζητούν οι αξιωματικοί για να επιχειρήσουν. Όλες οι Τεχνικές μας Υπηρεσίες ήταν επί ποδός συνεχώς με ό,τι μηχανήματα ζητήθηκαν.
Επιπλέον, με τους εθελοντές (τις πιστοποιημένες εθελοντικές ομάδες στο νησί περίπου 200 άτομα) είχαμε μια καλή επικοινωνία. Σε αυτές τις ομάδες, έχουμε προσφέρει και προσφέρουμε όποια εξυπηρέτηση απαιτείται, νερό εκεί που επιχειρούν με βυτιοφόρα ιδιωτικά που αποζημιώνονται από την ΠΝΑι, καύσιμα, στο πεδίο που επιχειρούν και στα πυροσβεστικά οχήματα αν χρειαστεί
Αυτή την φορά η έκταση της κρίσης ήταν τόσο μεγάλη που προσθέσαμε και πρατήρια υγρών καυσίμων (με δαπάνη της ΠΝΑι) επί της Επαρχιακής Οδού Ρόδου – Λίνδου. Σε αυτούς προστέθηκαν και οι ιδιώτες εθελοντές επίσης με δαπάνες της ΠΝΑι.
Η πολύ κρίσιμη βραδιά, ήταν όταν χρειάστηκε να μετακινηθούν 25000 άνθρωποι μέσα από έναν δρόμο ο οποίος δεν ήταν πάντα ανοιχτός. Συμμετείχαμε με όλη μας την καρδιά, την αγάπη και την ενέργεια αλλά και τον προϋπολογισμό. Σε συνεργασία με τον Στρατό από την πρώτη στιγμή –κυρίως όμως ήταν ένα φορτίο που σήκωσαν τα τουριστικά λεωφορεία που ‘επιστρατεύτηκαν’ ιδιωτικά, ΡΟΔΑ, ΚΤΕΛ κ.λπ. –όλα με δαπάνη της ΠΝΑι.
Στη διαδικασία αυτή υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός που έπρεπε να φύγουν από τις ακτές –όπου παρενέβη το Υπ.Ναυτιλίας μαζί με επαγγελματικά, ιδιωτικά σκάφη συν του Λιμενικού και του 6ου ΕΤΕΘ (καταδρομείς), ήτοι 3700 άτομα μεταφέρθηκαν στην Κάλαθο ενώ κάποια σκάφη στο λιμάνι της Ρόδου. Για τα καύσιμα όλης αυτής της επιχείρησης, η δαπάνη ήταν της ΠΝΑι.
Από εκεί και πέρα, χρησιμοποιήθηκαν 39 δημόσιοι χώροι, για να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι, ακολούθησε ιατρική φροντίδα, σίτιση ενώ ένας τεράστιος αριθμός εθελοντών πρόσφερε πολλές υπηρεσίες. Από την επόμενη μέρα, ο αριθμός άρχισε να μειώνεται διότι κάποιοι τουριστικοί οργανισμοί βρήκαν κλίνες αλλού.
Αυτή ήταν η πιο δύσκολη φάση αυτού του 9ήμερου λόγω της μετακίνησης και των συνθηκών που επικράτησαν.
Είναι εξαιρετικό ότι όλο αυτό έγινε με δύο ελαφρά συμβάντα χωρίς βαριά περιστατικά χωρίς απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Αυτό βγήκε και προς τα έξω, σαν εικόνα και αποτέλεσε μια μεγάλη επιτυχία.
Στις 26 – 27 Ιουλίου ήταν η μέρα που ελέγχθηκαν, πλέον, τα μέτωπα».
«Θέλω να πω ότι αυτό που έζησε η Ρόδος ήταν κάτι αδιανόητα μεγάλο και επικίνδυνο. Δήλωσα ότι θα είμαι ο πρώτος που θα ανοίξω τον… ‘χορό της συγγνώμης’ όταν θα είναι ξεκάθαρο για ποιο πράγμα ζητάει ο καθένας συγγνώμη. Από όλα όσα σας περιέγραψα μέχρι τώρα, η πλειοψηφία των ενεργειών της ΠΝΑι είναι ‘κατά συνείδηση’. Δηλαδή, ήμασταν μέσα σε αυτή τη μάχη γιατί θεωρούμε ότι ήταν καθήκον μας, ήταν μια ηθική υποχρέωση.
Και όπως σε όλη μας την πορεία, ποτέ δεν κλείσαμε μια πόρτα επειδή δεν είχαμε αρμοδιότητα. Κάναμε ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ.
Ακούω πάρα πολλά. Ο κόσμος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι μια πραγματικότητα… που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Κι αυτό γιατί, από εκεί κληθήκαμε να απαντήσουμε διάφορα. Είναι πολλά τα ψέματα που άκουσα στο τελευταίο διάστημα. Ένα από αυτά ήταν η καθυστέρηση κήρυξης του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: όπως εξελισσόταν το φαινόμενο ακολουθούσαν οι δικές μας προτάσεις (και όχι αποφάσεις). Για όποιον γνωρίζει, η κατάσταση γίνεται μετά από αίτημα του Δήμου από το Υπουργείο και όχι από την ΠΝΑι. Το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την ώρα που έπρεπε» και παρουσίασε αναλυτικότατα στοιχεία για τις δυνάμεις που ήρθαν στην Ρόδο για να συνδράμουν στις πυρκαγιές, αλλά και τον χάρτη με τις δυνάμεις που διαθέτει η περιοχή.
Αυτό που έκανε αίσθηση πάντως, ήταν όταν ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε πως: «Μέχρι αυτή την ώρα, επισήμως, η φωτιά είναι σε εξέλιξη (αφού το Πυροσβεστικό Σώμα ΔΕΝ έχει κάνει καμία επίσημη δήλωση – ανακοίνωση)…»
Αναφερόμενος στην Επόμενη Μέρα είπε τα εξής:
«Καταγραφή κάνουν οι Δήμοι, αυτοψίες κάνουν οι Περιφέρειες. Εμείς ανοίξαμε μια πλατφόρμα για να πάρουμε γρήγορα τις πληροφορίες. Στην τουριστική ζώνη τα συνεργεία μας δουλεύουν συνεχώς και καθημερινά ενώ γίνεται μια φύτευση –όπου υπάρχει δυνατότητα.
Το μέτρο της κυβέρνησης για την αναστολή καταβολής φόρων, οφειλών κ.ο.κ. έως 31 Ιανουαρίου 2024 είναι πολύ εύστοχο και ακολούθησε η ρύθμιση για τις ασφαλιστικές οφειλές (θα γίνουν σε δόσεις). Ταυτόχρονα έγιναν επαφές για νέο πακέτο μέτρων που θα συνεχιστούν και θα ανακοινωθούν.
Για τον Τουρισμό: ήταν πολλές χιλιάδες αυτοί οι οποίοι έφυγαν κι έχασαν πολλές ημέρες από τις διακοπές τους. Ζήτησα από τον πρωθυπουργό να τους προσφέρει ένα πακέτο διακοπών, το οποίο εξήγγειλε ο ίδιος ο Κ.Μητσοτάκης μέσα από βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο» και ενημέρωσε το Σώμα για τις πρωτοβουλίες της ΠΝΑι με τους φορείς για τον Τουρισμό.
«ΑΜΕΣΑ είναι έργα σε ρέματα, στα οποία η Δνση Τεχνικών Έργων τα έχει καταγράψει και τα έχει στείλει στο αρμόδιο Υπ.Περιβ/ντος ενώ, αντιδιαβρωτικά και ό,τι απαιτείται να γίνει στο δάσος –αφορά στην Δασική Υπηρεσία. Ξεκαθαρίζω ότι η ΠΝΑι ΔΕΝ έχει πάρει πόρους για δασοπροστασία.
Έχω ζητήσει να έρθει η Δνση Δασών στην Ρόδο για να ακολουθηθεί το μοντέλο της Εύβοιας.
Αν με ρωτήσετε σε προσωπικό επίπεδο. Δεν θέλω να γίνει μόνον μια αναδάσωση (που πρέπει) αλλά ένας επανασχεδιασμός και ανασυγκρότηση. Να φυτευτούν δηλαδή, άλλα φυτά (και όχι πεύκα) και να φτιάξουμε ευρύτατου πλάτους αντιπυρικές ζώνες».
-Ο κ. Φ.Ζαννετίδης είπε ότι η ΠΝΑι έχει ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών σε αγροτικές περιοχές, κτηνοτροφικές μονάδες και μελίσσια ενώ με έξοδα της ΠΝΑι διατίθενται ζωοτροφές.
-Ο καθηγητής κ. Ευθύμιος Λέκκας, προέβη σε μια εκτενή παρουσίαση – ανάλυση για το μέγεθος των καταστροφών στις δασικές περιοχές και, παράλληλα, την εκτίμηση πλημμυρικού κινδύνου στη νήσο Ρόδο. Επίσης ενημέρωσε το Σώμα για την ‘Κλιματική Κρίση’ που οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας που έχει κάνει απορρύθμιση των συστημάτων στα τελευταία πέντε χρόνια με πολλά φαινόμενα.
«Ο κύκλος αυτός των φαινομένων, επιταχύνεται συνέχεια» -όπως είπε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για πυρκαγιές αλλά και για πλημμυρικά φαινόμενα.
Όπως είπε, απαιτείται μια περιβαλλοντική αποτίμηση και να επαναπροσδιοριστούν όλα τα νέα δεδομένα: «Ο φόβος μας είναι ότι σε οποιοδήποτε έκτακτο φαινόμενο, θα έχουμε και γεωδυναμικά φαινόμενο…» -ανέφερε.
Ο περιφερειάρχης είπε ότι την Δευτέρα θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή όπου θα περιληφθεί η πρόταση της αποτίμησης των καταστροφών.
Στην δευτερολογία του, ο κ. Γ.Χατζημάρκος τόνισε τα εξής:
«Όλο αυτό τον καιρό, έχουμε κληθεί να απαντήσουμε σε διάφορα ερωτήματα για τα οποία έχουμε στοχοποιηθεί. Κάνουμε αυτή τη συζήτηση γιατί έχουμε να απαντήσουμε σε έναν απίστευτο όγκο και ορυμαγδό fake news –ψευδών πληροφοριών- που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Π.χ. αντιπυρικές ζώνες κάνουν μόνον οι δασικές υπηρεσίες. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ τη συνδρομή μας σε κάποιον φορέα –ως περιφερειακή αρχή και μάλιστα έχουμε συμβάλει σε πλείστες πρωτοβουλίες χωρίς να έχουμε αρμοδιότητα». Αναφέρθηκε επίσης. στο σενάριο με τις ανεμογεννήτριες που κάνει τον γύρο του διαδικτύου, ενώ η ΠΝΑι δεν έχει καμία σχέση με αυτό.
Είπε ακόμη ότι η ΠΝΑι θα αναλάβει να κατασκευάσει ειδικό πάρκο για την φύλαξη των ελαφιών που έχουν μείνει γιατί υπάρχει ο φόβος ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
-Πολύς λόγος έγινε για τις ‘αντιπυρικές ζώνες’ για τις οποίες απάντησε ο κ. Λέκκας που είπε ότι ακόμη και όσες ανοίχτηκαν, τις υπερκέρασε η φωτιά λόγω των ισχυρών ανέμων (!) και μάλιστα δεν αποτελεί, πανάκεια σε πυρκαγιές.
Επιπλέον, δόθηκαν απαντήσεις σχετικά με το νερό που δίνεται προς χρήση από το Φράγμα Γαδουρά, όπου ο κ. Ν.Λυμπερόπουλος (προϊστάμενος Δνσης Τενχικών Έργων Δσου) ξεκαθάρισε πως ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
Σημειώνεται πως ο κ. Μ.Γλυνός εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τους βανδαλισμούς που έγιναν στο κτήριο της Περιφέρειας κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των πολιτών, λέγοντας πως ήταν απαράδεκτα όσαν έγιναν.