Το ΔΣ της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δήμου Ρόδου, λαμβάνοντας υπόψη τα πολύ σοβαρά προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα σχολεία με το άνοιγμά τους, πραγματοποίησε την Τετάρτη 3-9 συνάντηση με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βασιλειάδη και κ. Παπαδομαρκάκη, όπου συζητήθηκαν τα παρακάτω:
Κενά εκπ/κών σε σχολικές μονάδες: Η κατάσταση στα σχολεία του νομού μας είναι εκρηκτική. Τα κενά στη Δευτεροβάθμια είναι περίπου 200 και αφορούν όλες σχεδόν τις ειδικότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε την έλλειψη 40 μαθηματικών, περίπου 40 φιλολόγων και 20 φυσικών. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και στην Πρωτοβάθμια όπου τα κενά ανέρχονται σε 176 δασκάλους, 37 νηπιαγωγούς καθώς παρατηρείται μεγάλη έλλειψη και σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων κυρίως Αγγλικών. Όπως διαπιστώνει κανείς με τα στοιχεία αυτά η λειτουργία των σχολείων είναι ανέφικτη! Στο αγωνιώδες ερώτημά μας για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία και οι δύο Διευθυντές μας δήλωσαν πώς έγιναν από μέρους τους όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των κενών και πώς όλοι βρίσκονται σε αναμονή για τους διορισμούς αναπληρωτών που εξήγγειλε το Υπουργείο Παιδείας. Πιθανότατα τη Δευτέρα, ανάλογα με τον αριθμό των αναπληρωτών που θα διοριστούν , να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα των κενών που θα δημιουργηθούν με το άνοιγμα των σχολείων. Παράλληλα υπήρξε δέσμευση του Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας για προσεκτική εφαρμογή της ανάθεσης μαθημάτων κυρίως στο Λύκειο, ιδιαίτερα τώρα με την εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων. Επίσης έγινε γνωστό το αίτημά μας για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για να σταματήσει όλο αυτό το καθεστώς ανασφάλειας που βιώνουμε κάθε χρόνο.
Συγχωνεύσεις- συμπτύξεις τμημάτων: Το φαινόμενο συγχωνεύσεων τμημάτων παρατηρήθηκε σε πολλές περιοχές που είχαμε τη σύμπτυξη τμημάτων με 27, 28 και 30 μαθητές προκειμένου να εξοικονομηθούν εκπαιδευτικοί. Το ΔΣ της Ένωσης δήλωσε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιαδήποτε συγχώνευση- σύμπτυξη τμήματος που θα υποβαθμίσει την εκπαιδευτική διαδικασία και θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας. Λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση προς το παρόν.
Ολοήμερα σχολεία: Η λειτουργία των ολοήμερων σχολείων βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα! Προβλέπεται η ύπαρξη δασκάλου μόνο γα τα κλασσικά σχολεία (που λειτουργούν μέχρι 1.15). Στα σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα (που λειτουργούν μέχρι 2.00) το ολοήμερο προβλέπεται να στελεχωθεί με τις ώρες που περισσεύουν από τους δασκάλους και τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Τονίζουμε ότι και πέρσι είχε επιχειρηθεί η ίδια τακτική και φυσικά απέτυχε. Ας μην ξεχνάμε πώς είχαμε το φαινόμενο τα ολοήμερα σχολεία να λειτουργήσουν αρκετό καιρό μετά το άνοιγμα των σχολείων ή να λειτουργούν δύο ή τρεις μέρες την εβδομάδα με αποτέλεσμα να ενταθεί η αβεβαιότητα εκατοντάδων εργαζόμενων γονιών, που δεν γνωρίζουν αν το σχολείο του παιδιού τους θα καλύψει τις ανάγκες τους.
2η Ξένη Γλώσσα: Τα τελευταία δύο χρόνια σε πολλά σχολεία δεν λειτούργησαν τμήματα δεύτερης ξένης γλώσσας (να θυμίσουμε ότι πέρσι είχαμε και σχολεία που δεν έκαναν καμία ξένη Γλώσσα!). Ενημερωθήκαμε ότι τα περισσότερα σχολεία θα έχουν ώρες Γαλλικών αλλά πολύ λίγα θα κάνουν Γερμανικά. Η διδασκαλία της 2ης ξένης Γλώσσας θα εξαρτηθεί από τους διορισμούς εκπ/κών των γερμανικών, αν και εφόσον γίνουν.
ΕΠΑΛ: Συζητήθηκε η στελέχωση των ΕΠΑΛ και η ομαλή λειτουργία τους, μετά από το περσινό χάος που δημιουργήθηκε από την κατάργηση ειδικοτήτων. Ενημερωθήκαμε ότι έχουν δημιουργηθεί καινούριες ειδικότητες και ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες να στελεχωθούν με εκπαιδευτικούς αναπληρωτές . Άρα και σ’ αυτή τη περίπτωση η ομαλή λειτουργία των ΕΠΑΛ δεν είναι διασφαλισμένη.
Ειδική Αγωγή: Εκφράσαμε την αγωνία μας για την λειτουργία του ευαίσθητου τομέα της ειδικής αγωγής. Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας μας διαβεβαίωσε πώς γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά στο Ειδικό Σχολείο, δεν μπορεί να εγγυηθεί όμως για τη λειτουργία των τμημάτων ένταξης στα δημοτικά σχολεία αλλά και της παράλληλης στήριξης.
Όπως διαπιστώνουμε η κατάσταση στην περιοχή μας δεν διαφέρει από τη δραματική κατάσταση που βιώνουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι και φέτος η σχολική χρονιά θα ξεκινήσει με πολλά προβλήματα που υποβαθμίζουν το ρόλο του δημόσιου σχολείου και επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας. Καλούμε όλους τους γονείς, μαθητές, εργαζόμενους σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα. Να κάνουν δική τους υπόθεση τη διασφάλιση της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας που θα διαμορφώσει τη νέα γενιά του τόπου μας. Καλούμε τους γονείς να συμμετέχουν ενεργά στους συλλόγους Γονέων των σχολείων τους και τα σωματεία να ενσωματώσουν στα αιτήματά τους τα αιτήματα των Ενώσεων Γονέων και της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας. Η Ένωση Γονέων του νησιού μας θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να μην γίνει καμιά υποχώρηση, κανένας συμβιβασμός στα δικαιώματα και το μέλλον των παιδιών μας.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Καραπάνου Ειρήνη
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Παπαδοπούλου Σπυριδούλα