Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη
Ο Γιάννης Ιατρίδης, αυθεντικός, ευθύς και ξεκάθαρος, στη συνέντευξή του στην «δημοκρατική», καταθέτει χωρίς περιστροφές την άποψή του για όσα συμβαίνουν σήμερα στο νησί. Βαθιά αυτοδιοικητικός, παρά το ό,τι επέλεξε – όπως λέει- να βάλει τελεία και παύλα στην εμπλοκή του με τα κοινά, κρίνει και επικρίνει τους σημερινούς άρχοντες για την εικόνα που παρουσιάζει η Ρόδος.
Τάσσεται αναφανδόν υπέρ της διάσπασης του ενιαίου Δήμου, καταλογίζει ευθύνες στη σημερινή δημοτική αρχή για απραξία αλλά βάζει στο στόχαστρο και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, απαντά στις φήμες που θέλουν την Μίκα Ιατρίδη να ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπενθυμίζει σε «όσους νομίζουν πως είναι κυρίαρχοι» ότι ο κόσμος είναι ο μεγάλος κριτής και όταν έρθει η ώρα, αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.
• Κύριε Ιατρίδη, ως πρώην δήμαρχος αλλά και ως πολίτης, πώς βλέπετε σήμερα την εικόνα της Ρόδου;
Τον Καλλικράτη δεν τον πίστεψα ποτέ, γι’ αυτό δεν τον υπηρέτησα και ούτε πρόκειται να τον υπηρετήσω. Ο Δήμος Ρόδου βρίσκεται, εδώ και έξι χρόνια, μέσα σε έναν κυκλώνα μετά την ενοποίηση των 10 Δήμων του νησιού και εκτιμώ ότι δύσκολα θα βρει τον βηματισμό του. Πρόκειται για μια διολίσθηση σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα η πορεία του νησιού να είναι φθίνουσα.
• Τα προβλήματα που εντοπίζετε οφείλονται στον θεσμό ή στα πρόσωπα που τον υπηρετούν;
Καταρχάς είναι θέμα θεσμών κατά δεύτερον όμως, τους θεσμούς τους υπηρετεί ο άνθρωπος. Ο άνθρωπος λοιπόν, πριν διεκδικήσει μία τέτοια θέση, είτε ως δημοτικός σύμβουλος, είτε ως δήμαρχος, είτε ως περιφερειάρχης πρέπει να γνωρίζει ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο κι αν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό. Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μπει σε λήθαργο, δεν προωθεί τα μεγάλα θέματα, δεν διεκδικεί, με αποτέλεσμα να έχουν εξισωθεί τα προβλήματα του κεντρικού κράτους με αυτά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία έχει πραγματικά μπει στην «κατάψυξη».
• Τι θα έβγαζε την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την «κατάψυξη»; Η διάσπαση του ενιαίου Δήμου;
Ναι, βέβαια, μόνη λύση για βρει το νησί τον βηματισμό του είναι η διάσπαση του ενιαίου Δήμου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Προσωπικά από την αρχή είχα ταχθεί υπέρ της μητροπολιτικής διοίκησης, θέμα που είχα θέσει σε όλα τα συνέδρια, ακόμα πριν από το 2000. Η μητροπολιτική διοίκηση θα ήταν το ιδανικό σχήμα, για ένα τόσο μεγάλο νησί. Η Ρόδος πρέπει να «σπάσει» σε 3-4 Δήμους για να μπορέσει να βρει τον βηματισμό της, σε διαφορετική περίπτωση θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στον κυκλώνα που είναι σήμερα, θα πελαγοδρομεί.
• Σε μία τέτοια περίπτωση, θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε ξανά με τα κοινά;
Εγώ έβαλα τελεία και παύλα. Πιστεύω ότι 20 χρόνια ήταν πάρα πολλά. Υπηρέτησα με πραγματικό μεράκι, πολλή αγάπη και πάθος την Τοπική Αυτοδιοίκηση κι αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος. Μακάρι αυτά που κατάφερα να δημιουργήσω στον πρώην Δήμο Καλλιθέας να μπορέσουν να τα συντηρήσουν. Ο κόσμος θέλει να επιστρέψω, έρχονται με βρίσκουν και μου ζητούν να ασχοληθώ ξανά αλλά, όπως είπα και πριν, έβαλα τελεία και παύλα.
• Εχετε βάλει τελεία και παύλα, όπως λέτε, στην ενασχόλησή σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή γενικά στην ενασχόλησή σας με την ενεργό πολιτική;
Γενικά. Εχω βάλει τελεία και παύλα στην ενασχόλησή μου με τα κοινά.
• Λόγω απογοήτευσης;
Όχι, ποτέ δεν απογοητεύτηκα. Υπηρέτησα την Αυτοδιοίκηση με πάθος, έδωσα σκληρούς αγώνες πολλές φορές. Δεν ήταν ούτε για εμάς στρωμένος με ροδοπέταλα ο δρόμος, όμως διεκδικήσαμε, οραματιστήκαμε, δημιουργήσαμε και πιστεύω ότι κάναμε μεγάλη υπέρβαση. Πολλές φορές η υπέρβαση, μας δημιούργησε προβλήματα, αλλά την κάναμε με μεράκι και αγάπη, κι αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Η προσπάθεια τόσο η δική μου – γιατί όλα ξεκινούν από τον επικεφαλής -όσο και των συνεργατών μου ήταν μεγάλη και νομίζω ότι κανείς σήμερα δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. Η Καλλιθέα, το αποχετευτικό, τα σχολεία, το Παλαί ντε Σπορ, οι παρεμβάσεις στον εθνικό δρόμο-που δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα- η κάλυψη ύδρευσης όλου του Δήμου χωρίς προβλήματα, τα δεκάδες μηχανήματα, η πλήρης οργάνωση στο Δήμο, είναι παρεμβάσεις που απαίτησαν χρόνο και αγώνα, δεν είναι μια απλή υπόθεση. Η διαφορά του χθες με το σήμερα, είναι τεράστια.
• Πώς θα χαρακτηρίζατε σήμερα την εικόνα του πρώην Δήμου Καλλιθέας;
Απογοητευτική. Πλήρως. Και δεν μιλώ για έργα. Μιλώ για απλά πράγματα όπως είναι το νερό και η καθαριότητα. Ο Δήμος Καλλιθέας είναι ένα απέραντο σκουπιδαριό. Οι κάδοι είναι ξεχειλισμένοι, τα σκουπίδια είναι στους δρόμους, δεν υπάρχει άνθρωπος να καθαρίσει, να σκουπίσει. Δεν υπάρχει νερό. Εδώ, μιλάμε για τα αυτονόητα. Όταν εγώ υλοποίησα το έργο του αποχετευτικού ύψους 21 εκατ. ευρώ, οι δημότες το θεώρησαν αυτονόητο. Εκανα την Καλλιθέα, για την οποία ο κόσμος σήμερα με εκθειάζει.
Ο κόσμος περιμένει να κάνεις την υπέρβαση για την υστεροφημία σου. Η καθημερινότητα όμως είναι αυτή που δίνει το πλεονέκτημα στον εν ενεργεία δήμαρχο να διεκδικήσει την επόμενη τετραετία. Όταν δεν μπορείς να διαχειριστείς τα ζητήματα της καθημερινότητας, πώς θα κάνεις μεγάλα έργα; Απλά τα πράγματα κ. Φώτη.
• Για τον Δήμο Ρόδου είναι χαμένη υπόθεση η καθημερινότητα;
Ναι, πιστεύω ότι είναι χαμένη υπόθεση. Ξέρετε, η καθαριότητα είναι μείζονος σημασίας θέμα και ειδικά σε μια τουριστική περιοχή. Η Ρόδος έχει υποστεί την μεγαλύτερη δυσφήμιση από την κατάσταση που επικρατεί με τα σκουπίδια. Εκτιμώ ότι για να μπορέσει να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, απαιτείται τεράστια προσπάθεια. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μετρά η πρόβλεψη και όχι η θεραπεία. Όταν δεν μπορείς να έχεις απορριμματοφόρα, όταν δεν μπορείς να συντηρήσεις τον υπάρχοντα στόλο, όταν δεν μπορείς να πάρεις κάδους απορριμμάτων, όταν δεν έχεις προσωπικό, όταν δεν μπορείς να βγάλεις μία σκούπα για να σκουπίσεις τους δρόμους, τι να συζητάμε… Βέβαια, θα πρέπει να πω ότι ευθύνη φέρει και η Περιφέρεια η οποία έχει στην αρμοδιότητά της το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου. Δεν μπορεί να βγαίνει Δεκαπενταύγουστο για καθαρίσει, δεν μπορεί να μην κάνει μια οριζόντιο και μια κάθετη σήμανση στους δρόμους όταν ξέρει ότι έρχονται χιλιάδες επισκέπτες στη Ρόδο που θα ενοικιάσουν αυτοκίνητο ή μηχανάκι. Ελεος δηλαδή! Όλα αυτά, είναι ζητήματα πρόβλεψης.
• Αν θεωρείτε την καθημερινότητα, χαμένη υπόθεση, μας λέτε ότι «παγιδεύτηκε» ουσιαστικά η δημοτική αρχή.
Όταν ξεκίνησε την διαδικασία για την ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη, έπρεπε να έχει κάνει μια έρευνα για να δει τι έγινε στους άλλους Δήμους. Όταν προχωράς σε μία προκήρυξη ενός τόσο μεγάλου έργου, είναι λογικό να προσελκύσεις μεγάλες εταιρείες και οι μεγάλες εταιρείες έχουν και μεγάλα συμφέροντα. Αρα, πρέπει να έχεις παράλληλα ένα plan b. Διαφορετικά θα εγκλωβιστείς, όπως εγκλωβίστηκε η δημοτική αρχή. Το 2000 είχα προχωρήσει σε προκήρυξη για ανάθεση της καθαριότητας σε ιδιώτη και το 2003 το έκανα ξανά και πραγματικά επρόκειτο για μια πολύ μεγάλη παρέμβαση. Τη δεύτερη φορά όμως, επειδή το ποσό ήταν μεγαλύτερο ήρθαν μεγάλες εταιρείες και το αποτέλεσμα ήταν η προσφυγή στο ΣτΕ, η απόφαση του οποίου βγήκε μόλις πέρσι! Αρα, δέκα χρόνια, έπρεπε να υπήρχε ένα plan b, για να μπορεί κανείς να διαχειριστεί την οποιαδήποτε ακραία κατάσταση μπορεί να παρουσιαστεί. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή Ρόδου δεν ήταν προετοιμασμένη.
• Την κατάσταση στην κεντρική πολιτική σκηνή πώς την βλέπετε κ. Ιατρίδη;
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, η Ελλάδα έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. Η οικονομία έχει μπει σε μεγάλες περιπέτειες, ο κόσμος θα περάσει κι άλλες δύσκολες ημέρες, θα υποφέρει πολύ. Η επόμενη γενιά είναι χαμένη κατά την άποψή μου, δεν πρόκειται να συνέλθει η Ελλάδα την επόμενη 20ετία από την οικονομική κρίση. Δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό πλαίσιο, δεν υπάρχει παραγωγή, δεν γίνονται επενδύσεις άρα δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις την ύφεση και την ανεργία.
• Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα, δεν μπορεί να καλυτερεύσει ούτε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η κατάσταση.
Οσο υπάρχει αυτός ο κυκεώνας δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί ούτε η κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν το νησί «σπάσει» σε τρεις ή τέσσερις Δήμους, ίσως να μπορέσει να λειτουργήσει καλύτερα- βέβαια ας μην γελιόμαστε, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα, τόσο εύκολα όσο είναι στα λόγια. Χρειάζονται πόροι και πόροι δεν υπάρχουν για να προχωρήσει η διάσπαση. Εκτιμώ ότι το νησί θα πάει έτσι, αγκομαχώντας, με την όπισθεν όπως πηγαίνει μέχρι τώρα. Στενοχωριέμαι, γιατί το νησί έχει χάσει την ακτινοβολία του, η δυσφήμιση είναι μεγάλη. Επειδή ασχολούμαι με τον τουρισμό κι έχω άμεση επαφή με το αντικείμενο, είμαι σε θέση να γνωρίζω τι λένε και τι σκέπτονται οι επισκέπτες μας. Τι να λέμε… Δύο σιντριβάνια στο Φαληράκι δεν μπορούν να τα λειτουργήσουν κι έχουν γεμίσει σκουπίδια. Το σκουπίδι στο δρόμο πάει “σύννεφο”. Μιλάμε για σκουπιδαριό παντού. Με τους 10 Δήμους στο νησί, υπήρχε άμιλλα, προσπαθούσαμε ο ένας δήμαρχος να γίνουμε καλύτερος από τον άλλον. Διεκδικούσαμε για τον τόπο μας. Σήμερα το νησί βρίσκεται σε παράλυση, κανείς δεν διεκδικεί τίποτα, κανένας δεν κουνιέται άρα πάμε στον πάτο, άρα πάμε στο ανάθεμα και στο διάολο! Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι ικανοί να ποτίσουν πέντε δέντρα, να καθαρίσουν έστω τις τουριστικές περιοχές, την βιτρίνα της Ρόδου, αυτό που βλέπει ο τουρίστας. Πώς να περιμένεις από τον Δήμο ή την Περιφέρεια να κάνουν την υπέρβαση; Ε, δεν μπορούν να την κάνουν. Κάποιοι πήραν την καρέκλα και νομίζουν ότι είναι οι κυρίαρχοι, ότι η καρέκλα θα τους λύσει τα προβλήματα. Δεν είναι έτσι. Ερχεται η ώρα που κόσμος αποδίδει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, ο κόσμος είναι ο μεγάλος κριτής.
• Είπατε ότι εσείς βάλατε τελεία και παύλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι φήμες που θέλουν την κ. Μίκα Ιατρίδη να ασχολείται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αληθεύουν;
Πρώτη προτεραιότητά της είναι η κεντρική πολιτική σκηνή. Η σκέψη της ήταν πάντα εκεί. Αν η Μίκα ήθελε να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ήταν δήμαρχος ή περιφερειάρχης από τις προηγούμενες εκλογές και θυμάστε πολύ καλά, ότι τα γκάλοπ, την έφερναν πρώτη με μεγάλη διαφορά. Δεν πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή την ενδιαφέρει η Αυτοδιοίκηση, πρώτου ή δεύτερου βαθμού.
• Πώς βλέπετε τα πράγματα στη ΝΔ κ. Ιατρίδη;
Δεν είναι έτοιμη ακόμα για να κυβερνήσει, εκτιμώ όμως ότι γίνονται προσπάθειες από τον κ. Μητσοτάκη. Είναι ένας νέος άνθρωπος που μπορεί να προσφέρει και νομίζω ότι πολύ σύντομα η ΝΔ θα βρει τον βηματισμό της. Εύχομαι αυτό να γίνει σύντομα, για να δούμε μια άσπρη μέρα στον τόπο μας.
https://www.dimokratiki.gr/04-09-2016/g-iatridis-topiki-aftodiikisi-echi-bi-se-lithargo/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.