Τιμοκαταλόγους για τυφλούς ξεκίνησαν να προμηθεύονται οι πρώτες επιχειρήσεις εστίασης στη Ρόδο. Η μεταφράστρια κ. Φωτεινή Μοσχή έχει αναλάβει την προσαρμογή και την επιμέλεια της έκδοσης των πρώτων τιμοκαταλόγων από επιχειρήσεις εστίασης στη Ρόδο σε συνεργασία με το σωματείο Φάρος Τυφλών Ελλάδας και δηλώνει:
«Δύο εστιατόρια και ένα ξενοδοχείο από τη Ρόδο έχουν ήδη προβεί στην έκδοση καταλόγων στη γλώσσα μπράιγ. Συγκεκριμένα το ξενοδοχείο περίμενε τυφλή πελάτισσα και έτσι μπήκε στη διαδικασία έκδοσης του καταλόγου. Βέβαια, αρκετοί καταστηματάρχες μπορεί να μη γνωρίζουν πώς να προχωρήσουν. Δεν είναι όμως καθόλου περίπλοκη η διαδικασία. Αυτοί οι κατάλογοι τυπώνονται σε συγκεκριμένα τυπογραφεία από μία ειδική εκτυπωτική μηχανή. Το κόστος για την έκδοση των καταλόγων είναι μικρό. Όταν δεν γνωρίζει κανείς, φαντάζεται ότι η διαδικασία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, πράγμα το οποίο δεν ισχύει. Προσωπικά πιστεύω ότι τέτοιες κινήσεις αναβαθμίζουν το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών στην κάθε επιχείρηση ξεχωριστά και στο νησί συνολικά».
Σημειώνεται ότι με την Υπουργική Απόφαση υπ. αριθμ.: 91354 του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι υπεύθυνοι των καταστημάτων μαζικής εστίασης και αναψυχής οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (Α.με.Α.) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου.
Βάσει της ελληνικής Νομοθεσίας και συγκεκριμένα κατά το Ν.4488/2017, η Ελληνική γραφή Μπράιγ (Braille) αναγνωρίζεται ως ο τρόπος γραφής των τυφλών Ελλήνων πολιτών. Το κράτος υποχρεούται να λάβει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών επικοινωνίας των ως άνω πολιτών.
Μετά και την επίσημη αναγνώριση της γραφής Μπράιγ τα καταστήματα μαζικής εστίασης και αναψυχής θα πρέπει να διαθέτουν τιμοκαταλόγους σε γραφή Μπράιγ για τους τυφλούς. Πρέπει να υπάρχει η σχετική μέριμνα ώστε και οι τυφλοί πελάτες των καταστημάτων για λόγους ίσης μεταχείρισης να έχουν τους καταλόγους τους στην κατά νόμο αναγνωρισμένη γραφή τους και να έχουν ισότιμη πληροφόρηση, όπως και οι βλέποντες.
Η σχετική υπουργική διάταξη προωθήθηκε στις 31/5/2018 μέσω της ΓΣΕΒΕΕ σε όλες τις κατά τόπους ομοσπονδίες επαγγελματιών. Η μη συμμόρφωση των υπευθύνων των καταστημάτων, επισύρει πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.
«Πρόκειται στην ουσία για μία ευρωπαϊκή οδηγία την οποία πιστεύω ότι θα τηρήσουν λίγο ή πολύ όλοι οι εστιάτορες. Σαφώς και απαιτείται κάποιος χρόνος προσαρμογής, εκτιμώ όμως ότι για μία ακόμη φορά οι εστιάτορες θα ανταποκριθούν. Βέβαια, το μέτρο δεν αφορά μόνο τα εστιατόρια, αλλά και κάθε άλλη επιχείρηση που σερβίρει φαγητό, ακόμη και τις καντίνες, που θα πρέπει να συμμορφωθούν επίσης», δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου εστιατόρων της Ρόδου «Η Πρωτοπορία», κ. Γιάννης Κλούβας.
https://www.dimokratiki.gr/04-09-2018/ekdothikan-timokatalogoi-gia-tyfloys-kai-sti-rodo/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.
όλα καλά και ωραία μόνο που το κόστος ενός απλού καταλόγου γραφής braille δεν είναι και τόσο μικρό όπως αναφέρεται στο άρθρο σας . Γύρω στα 50 ευρώ για κάθε 4σέλιδο = 16 φύλλα γραφής braille τιμοκατάλογο φαγητού – εστίασης , δεν είναι και ότι πιο φθηνό !!