Ειδήσεις

Κοσμάς Σφυρίου: Τα 44 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ ΠΡΟΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Όταν πριν τρία (3) χρόνια, τον Ιούλιο του 2015, η Φώφη Γεννηματά εκλέχθηκε – από την κοινωνική βάση, με κάλπες σε όλη την Ελλάδα – πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, παρέλαβε:

  • εκλογικό ποσοστό του Κινήματος 4,5% (στις εκλογές Ιανουαρίου 2015), με το οποίο κατέλαβε την 7η (!) θέση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και
  • το άλλοτε κραταιό κόμμα (με πρόεδρο τον Βαγγέλη Βενιζέλο) διασπασμένο, αφού ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ήδη ιδρύσει το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών/ΚΙΔΗΣΟ

Μετά από επίμονες προσπάθειες 2,5 ετών και με ανοικτές διαδικασίες εκλογής – με κάλπες σε όλη την Ελλάδα – με εννέα (9) υποψηφίους προέδρους, η Φώφη Γεννηματά (με 42% στην πρώτη ψηφοφορία) εκλέχθηκε πρόεδρος-το Νοέμβρη 2017- και πέτυχε :

  • να αποκαταστήσει την ενότητα του ΠΑ.ΣΟ.Κ, με συμφωνία με τον Γ. Παπανδρέου,
  • να διευρύνει τον ενιαίο πλέον πολιτικό φορέα, με την συμμετοχή της Δημοκρατικής Αριστεράς, των Κινήσεων.Πολιτών κ.λ.π
  • και με συνιδρυτές τους 212.000 πολίτες – που ψήφισαν το Νοέμβρη 2017- ιδρύθηκε ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, με ιδρυτικό συνέδριο που έγινε την άνοιξη του 2018.
  • ΤΟ. ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, που ήδη είναι τρίτη (3η) δύναμη στην Ελληνική Βουλή. και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο, μετά τις επικείμενες εκλογές.

Όλοι οι έλληνες & όλες οι ελληνίδες γνωρίζουν, ότι η βασικότερη κοινωνική δύναμη του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, είναι ο κόσμος του ΠΑ.ΣΟ.Κ, το οποίο προχθές έκλεισε 44 έτη από την ίδρυση του.

Κατά τα χρόνια της πολιτικής του διαδρομής, το ΠΑ.ΣΟ.Κ πραγματοποίησε αλλαγές, – για την χώρα μας ιστορικής σημασίας – για τις οποίες πρέπει να είναι υπερηφανο :

  • σφράγισε την εθνική συμφιλίωση, αναγνωρίζοντας & την ΕΑΜική εθνική αντίσταση κατά των κατακτητών, συμφιλιώνοντας πρωταγωνιστές του εμφιλίου πολέμου.
  • Εφάρμοσε πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων.
  • Αύξησε τα εισοδήματα : εργαζομένων, αγροτών, συνταξιούχων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αμβλύνοντας – σε μεγάλο βαθμό – τις κοινωνικές ανισότητες.
  • Επιτύγχανε, επί σειρά ετών, ανάπτυξη, με αύξηση του Ακαθάριστου Εθν. Προϊόντος κατά 4-5% κάθε χρόνο και έφθασε το Α.Ε.Π περί τα 240 δις ευρώ (σήμερα 180 δις).
  • Δημιούργησε νέο οικογενειακό δίκαιο, με προοδευτικές τομές στην ισότητα φύλων.
  • Εμβάθυνε την Δημοκρατία και όλους τους θεσμούς, στην μεταδικτατορική Ελλάδα.
  • Έκανε αποφασιστικά βήματα αποκέντρωσης, ενισχύοντας τον πρώτο βαθμό αυτό- διοίκησης και θεσμοθετώντας τον δεύτερο βαθμό.
  • Έκανε πράξη το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όχι μόνο στον θεσμικό τομέα, αλλά & στις υποδομές, κατασκευάζοντας, πανεπιστημιακά και περιφερειακά νοσοκομεία, αλλά και κέντρα υγείας, σε όλη την Ελλάδα.
  • Για την παιδεία, πέραν της εθνικής μετερρυθμιστικής πολιτικής, που ψηφίστηκε με πάνω από 250 ψήφους στο Κοινοβούλιο, ίδρυσε πολλά περιφερειακά πανεπιστήμια, γυμνάσια-λύκεια σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της χώρας μας.
  • Τα μεγάλα, σύγχρονα έργα υποδομής, με τα οποία υποδέχθηκε η Ελλάδα τον 21ο αιώνα, κατασκευάστηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑ.Ο.Κ και
  • τόσα άλλα, που είναι αδύνατο ν’ απαριθμισθούν σε ένα συνοπτικό επετειακό άρθρο.

Όμως, μεσολάβησε η εξαετής διακυβέρνηση (αρχές 2004 -τέλος 2009) της Ν.Δ, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, που οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό :

  • την ανάπτυξη (του 4,5%) που παρέλαβε, την μετέτρεψε σε ύφεση, μετά το 2007,
  • το έλλειμμα του 5,5% (κατά τον Αλογοσκούφη), το εκτίναξε στο 15,5 % και
  • το δημόσιο χρέος του 94,5%, το αύξησε-σε έξι περίπου χρόνια-στο 129,7% του ΑΕΠ Και αυτή την έκτακτη κατάσταση χρεοκοπίας, η τελευταία κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ θέλησε να την διαχειριστεί μόνη της.Αποσόβησε βέβαια τηνανεξέλεγκτη χρέοκοπία αλλά αποδεχόμενη τα δισβάστακτα – για τους πολίτες – μέτρα του 1ου μνημονίου (λάθος,που δεν επέβαλε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης ή άμεση προσφυγή στολαό), ενώ σύσσωμη η αντιπολίτετευση ήταν στις πλατείες, με αγαστή σύμπραξη των «αγανακτησμένων» της Ν.Δ, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και της Χρυσής Αυγής.
  • Στη συνέχεια οι «αγανακτησμένοι» της Ν.Δ ήταν ήρεμοι όταν ο Σαμαράς εφάρμοζε το 2ο μνημόνιο και οι «αγανακτησμένοι» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ήταν απολύτως ήρεμοι, όταν ο Τσίπρας εφάρμοζε το 3ο μνημόνιο, το οποίο έχει προεκτείνει μέχρι τέλους του ‘22

Αλλά το ΠΑ.ΣΟ.Κ στις δίδυμες εκλογές του 2012 και στις εκλογές του Γεννάρη 2015, υπέστη στρατηγική ήττα ! Και αυτό γιατί, δεν ήταν ήττα μόνο στο πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο ήθικό επίπεδο, εξ αιτίας των άνομων πράξεων & συμπεριφορών κάποιων, οι οποίοι «πήραν στον λαιμό τους» όλη την παράταξη, που την συναποτελούν χιλιάδες – εκατοντάδες χιλιάδες – έντιμοι πολίτες και στελέχη, όπως ήταν: η Μελίντα Μερκούρη, ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Γιάννης Αλευράς, ο Σ. Πεπονής, ο Πέτρος Μόραλης, ο Αντώνης Τρίτσης, ο Κάρολος Παπούλιας και τόσοι άλλοι …

Με έρεισμα αυτή την κοινωνική βάση και με σεβασμό στην δημιουργική πολιτική ιστορία του ΠΑ.ΣΟ.Κ, έπρεπε να αναστραφεί αυτή η κατάσταση ήττας της παράταξης. Και με άνοιγμα στις νέες γενιές ελλήνων και ελληνίδων, αλλά και στον κόσμο τόσο του προοδευτικού Κέντρου, όσο και της ανανεωτικής Αριστεράς, ιδρύθηκε ο νέος

πολιτικός φορέας – ΤΟ. ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ – για να εκφράσει τον κόσμο της μεγάλης προοδευτικής παράταξης, που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία.

Με πρόγραμμα (που «χαράχθηκε» στις 160 σελίδες του ντοκουμέντου του ιδρυτικού συνεδρίου) :

*με πολιτικές δίκαιης ανάπτυξης,

*με μέτρα αναδιανομής και κοινωνικής δικαιοσύνης,

*με οικονομικές πολιτικές ανακούφισης των μικρών & μεσαίων,

*με τις αναγκαίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις,

*με απόρριψη της πόλωσης και του διχασμού που συστηματικά καλλιεργούνται, τόσο από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α, όσο και από τη Ν.Δ,

*αλλά με ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ. ΤΗΝ. ΕΘΝΙΚΗ. ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ. (!), για μια προοδευτική δια-κυβέρνηση, με συναινετική εκπόνηση ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ. ΕΞΟΔΟΥ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ,

*με ΑΝΑΠΤΥΞΗ. και όχι με συνέχιση περικοπών εισοδημάτων και υπερφορολόγησης.

Κοσμάς. Σφυρίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου