“Δημοσιογράφος: Λοιπόν θέλαμε να μας πείτε, γι’ αυτό και σας καλέσαμε, γιατί είστε ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τι συμβολίζει για εσάς, για τους πολίτες κατ’ επέκταση η 3η του Σεπτέμβρη και αν είναι και σήμερα ένα επίκαιρο κείμενο.
Δ.Κ.: Πάντα είναι επίκαιρο αλλά βέβαια πρέπει να γίνει επικαιροποίηση για σήμερα, διότι δεν είμαστε στο ‘81 είμαστε στο 2018. Είναι επίκαιρη η διακήρυξη εκείνη διότι απευθυνόταν στον μη προνομιούχο Έλληνα που μέχρι τότε δεν είχε κυβερνήσει, δεν είχε μπει δηλαδή στην διοίκηση του κράτους, δεν είχε απολαβές οικονομικές ανάλογες με τους προνομιούχους και βεβαίως πάνω απ’ όλα η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική ασφάλεια, που ήταν το σύνθημα της 3ης του Σεπτέμβρη, είναι ένα σύνθημα διαρκές.
Δημοσιογράφος: Πολλοί λένε πάντως κ. Κρεμαστινέ ότι το ΠΑΣΟΚ έκλεισε το κύκλο του και ότι πλέον είναι για το μουσείο.
Δ.Κ.: Κοιτάξτε, ένα κόμμα όταν κλείνει τον κύκλο του φυλλοροεί, δηλαδή πηγαίνει προς τα κάτω μέχρις ότου εξαφανιστεί. Τότε κλείνει τον κύκλο του. Αντίθετα, αυτό που βλέπουμε είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με την πτώση που είχε, έχει σήμερα ανοδική πορεία δεν έχει καθοδική. Δηλαδή, ξεκίνησε το 2015 με 4,7% και ήδη στις εκλογές πήρε πάνω από 6% και τώρα στις δημοσκοπήσεις είναι πάνω από 8%. Άρα, δεν έχει κλείσει τον κύκλο του. Απεναντίας, δείχνει ότι υπάρχουν ορισμένοι άνθρωποι οι οποίοι επανέρχονται, οι οποίοι αναθεωρούν την θέση που είχαν γιατί βρισκόντουσαν προφανώς σε άλλα κόμματα. Συνεπώς δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη.
Δημοσιογράφος: Επίσης με την μετονομασία, γιατί τώρα βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ μπαίνει μπροστά με αφορμή και την 3η Σεπτέμβρη, έχει μετονομαστεί σε Κίνημα Αλλαγής, ένα ευρύτερο σχήμα, αυτό γιατί έγινε;
Δ.Κ.: Είναι προφανές. Διότι το ΠΑΣΟΚ, όπως ξέρετε, αποσυντέθηκε προς διάφορες κατευθύνσεις. Άλλοι πήγαν προς το ΣΥΡΙΖΑ, άλλοι προς το ΠΟΤΑΜΙ, άλλοι πήγαν προς τη ΝΔ και, βεβαίως, ακόμη και ο Πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ ίδρυσε κόμμα, το ΚΙΔΗΣΟ. Λογικό ήταν λοιπόν να υπάρξει ένας φορέας που θα ξαναφέρει όλους αυτούς πίσω. Και οι εσωκομματικές εκλογές απέδειξαν ότι η μάζα του φορέα ψήφισε εκπροσώπους τους γνήσιους του κλασικού ΠΑΣΟΚ που σημαίνει ότι ο φορέας αυτός κατά 90% έχει ψηφοφόρους του κλασικού ΠΑΣΟΚ.
Δημοσιογράφος: Με αυτή την έννοια κ. Καθηγητά, δεν θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει τα δικά του όργανα; Δηλαδή περιμένουμε ακόμη ένα έκτακτο συνέδριο, το οποίο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
Δ.Κ.: Κοιτάξτε αυτό που λέτε εμένα αποτελεί θέση μου και σε μια συνέντευξη που έδωσα προχθές στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αυτό υποστηρίζω, ότι θα πρέπει τα προσωρινά όργανα να αντικατασταθούν από αιρετά πραγματικά όργανα, καθώς και να λειτουργήσουν αυτά τα όργανα. Διότι άλλωστε το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Παπανδρέου, αυτό έφερε στην Ελλάδα: την δημοκρατική οργάνωση ενός κόμματος. Μέχρι τότε είχαμε τον παλαιοκομματισμό. Άρα λοιπόν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι συνέχεια του Ανδρέα Παπανδρέου αν δεν μιμηθεί τις μεθόδους και τις αρχές του.
Δημοσιογράφος: Σε ότι αφορά τώρα τον διάλογο μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων και να γίνω συγκεκριμένος, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να γίνει συζήτηση στο μέλλον ή όχι;
Δ.Κ.: Κοιτάξτε, αυτή τη στιγμή δημοσκοπικά, όσο μπορεί κανείς να στηριχθεί στις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται περί το 20% περίπου ή προς τα πάνω ή προς τα κάτω λίγο, το ΠΑΣΟΚ κινείται περί το 10% προς τα πάνω ή προς τα κάτω λίγο, δεν έχει σημασία, το άθροισμα πάντως είναι ίσο με της ΝΔ.. Και οι ψηφοφόροι αυτοί – αν θέλετε – και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ψήφιζαν κλασικά ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια. Άρα είναι ένας προβληματισμός πραγματικός γι’ αυτά τα κόμματα. Και επειδή εμένα με παρεξηγούν με τις θέσεις μου αυτές που είναι διαχρονικές, εξηγώ ότι εγώ δεν λέω ότι πρέπει το Κίνημα Αλλαγής να πάει να προσκυνήσει, δεν είπα ποτέ αυτό το πράγμα. Αντίθετα, είπα ότι το ισχυρότερο κόμμα θα πρέπει, όπως ο Πρωθυπουργός κάλεσε την κα Γεννηματά για το Σύνταγμα, να την καλέσει σε έναν διάλογο ο οποίος να είναι καθαρά ιδεολογικός. Διότι τότε μόνο μπορεί να υπάρξει αν θέλετε συνέχεια αυτής της ιστορίας. Διότι εάν οι ψηφοφόροι του 44 – 48% που είχε το ΠΑ.ΣΟΚ. μοιράζονται με αυτόν τον τρόπο, τότε αυτομάτως κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να παραδεχτούν ότι θα είναι μονίμως στην αντιπολίτευση, εάν διασπώνται πολλαπλά. Καταλάβατε τι εννοώ.
Δημοσιογράφος: Βεβαίως, κ. Κρεμαστινέ, κι εγώ ήλπιζα πάρα πολύ ότι θα υπήρξε ένας διάλογος μεταξύ των κομμάτων που ανήκουν στο προοδευτικό κομμάτι του πολιτικού σκηνικού και αναφέρομαι βεβαίως στον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Είχα ελπίδες και για τον λόγο αν θέλετε διότι ήθελα να διαμορφωθεί ένας πόλος που να μπορούσε να σταθεί απέναντι στην Ν.Δ. Βλέπω όμως, γιατί αναφερθήκατε σε έναν ιδεολογικό διάλογο που θα μπορούσε να ξεκινήσει ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και στο Κίνημα Αλλαγής. Ένα θέμα, λοιπόν, που κάποιοι ελπίζαμε ότι μπορεί να είναι το πεδίο ενός τέτοιου διαλόγου, είναι το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών, το Μακεδονικό. Εκεί πέρα έχουμε μια – θεωρητικά, ιδεολογικά- μια σαφή διάκριση ανάμεσα στις δυνάμεις τις παλαιοκομματικές, στις δυνάμεις της Δεξιάς και στις προοδευτικές δυνάμεις. Δεν είδαμε όμως από το Κίνημα Αλλαγής να αφήνει περιθώρια για ένα τέτοιο διάλογο, τι λέτε εσείς;
Δ.Κ.: Πριν από αυτό που λέτε, υπάρχει ένα άλλο θέμα, δηλαδή δεν μπορεί να συζητά κανένας ότι θα κάνουμε ιδεολογικό διάλογο και ορισμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι υπουργοί, να επιτίθενται προσωπικά, χωρίς αποδείξεις σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Διότι αν υπάρχουν αποδείξεις κανένας δεν θα πει «γιατί επιτίθεστε», αλλά προκαταβολικά με το να επιτίθενται δεν δημιουργούν συνθήκες διαλόγου. Και όχι μόνο δεν δημιουργούν συνθήκες διαλόγου και φανατίζουν τους οπαδούς, ώστε να μην θέλει ο ένας να δει τον άλλο. Διότι έτσι γίνεται ο φανατισμός.
Άρα πριν αρχίσουμε τα ιδεολογικά, πρέπει να υπάρχει ένα μορατόριουμ συμπεριφοράς και αν αυτό υπάρξει, τότε αυτομάτως συζητούμε τα πάντα, μεταξύ των οποίων και το θέμα που θέσατε που είναι αρκετά σοβαρό και πρέπει να βρεθεί κάποια λύση. Διότι αφενός μεν είναι κατανοητό να υπάρξει λύση του προβλήματος με οποιοδήποτε όνομα, και αυτό της «Βόρειας Μακεδονίας» είναι ένα όνομα, αλλά το «Βόρεια Μακεδονία» όμως πρέπει να διασφαλιστεί μέσα από τις αποφάσεις και να δούμε ότι θα μείνουμε μόνο σε αυτό. Όταν πχ ότι δεν θα λέει κανένας τη λέξη «Βόρεια Μακεδονία» όπως δεν λέει το FYROM και όλοι λένε «Μακεδονία», μακεδονική γλώσσα, μακεδονική εθνότητα, τότε αυτομάτως η έννοια της Βόρειας Μακεδονίας, θα έχει την τύχη του FYROM. Κατά συνέπεια δεν μένουμε πια στο θέμα. Άρα πρέπει να εξασφαλιστεί και από το σύνταγμα των Σκοπίων και από τη δική μας πλευρά όταν έρθει το θέμα στη Βουλή, πως τα πράγματα αυτά θα διασφαλιστούν. Καταλαβαίνω τον Πρωθυπουργό τηςFYROM που λέει όσα λέει για να κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά δεν θα τους καταλάβω όταν δεν ξεκαθαρίσουν στο Σύνταγμά τους πώς βλέπουν την «μακεδονική ταυτότητα» και την «μακεδονική γλώσσα». Όλα θα κριθούν από το τι θα γράφουν στο Σύνταγμά τους.
Δημοσιογράφος: κ. Κρεμαστινέ ολοκληρώνοντας επειδή 3η του Σεπτέμβρη χωρίς αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου δεν γίνεται, θέλω να σας ρωτήσω αν σήμερα ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, με τα σημερινά δεδομένα, θα έκανε συνεργασία με την Δεξιά και κυβέρνηση μαζί της;
Δ.Κ.: Θα σας πω ότι με τα δεδομένα εκείνης της εποχής, θα ήταν αδιανόητο. Με τα σημερινά δεδομένα, την πρώτη φορά που έγινε αυτό, που έγινε δηλαδή συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, θυμόσαστε ότι ήταν η επαναληπτική εκλογή και χωρίς τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ θα πηγαίναμε σε τρίτες εκλογές. Επίσης, είναι γνωστό και αποδείχθηκε ότι τότε ερχόντουσαν χρήματα με αεροπλάνο από την Ευρώπη στις τράπεζες, γιατί η χώρα είχε ουσιαστικά χρεοκοπήσει, οπότε έπρεπε να ληφθεί μια απόφαση. Εγώ τότε, προσωπικά, είχα πει να μην μπει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ αλλά η κυβέρνηση εκείνη να μην οδηγήσει τη χώρα σε τρίτες εκλογές. Με τα σημερινά δεδομένα, θα πρέπει να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ ότι έκανε το SPD, δηλαδή να κάνει διαπραγματεύσεις εάν είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ και να ρωτήσει τη βάση του. Δεν μπορεί κάποιος να πάρει την ευθύνη να κάνει συνεργασίες όταν τα κόμματα ιδεολογικά δεν συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο.”