Ένα βήμα πριν από το λουκέτο βρίσκεται η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ρόδου, καθώς η σπουδαία αυτή δομή έχει μείνει χωρίς προσωπικό! Δεν είναι υπερβολή. Η Δημόσια Βιβλιοθήκη, που κάποτε είχε 15 άτομα προσωπικό, που λειτουργούσε πρωί και απόγευμα, που διέθετε κινητή βιβλιοθήκη για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των χωριών, που προχωρούσε σε δικές της εκδόσεις για να διαφυλάξει την πνευματική δημιουργία επιφανών Ροδίων (Φώτης Βαρέλης κλπ), η Δημόσια Βιβλιοθήκη που οργάνωνε σεμινάρια, που δίδασκε φιλαναγνωσία στους μαθητές όλων των σχολείων της Ρόδου, σήμερα έχει μείνει μόνο με τον διευθυντή και μία υπάλληλο.
Ο όγκος της δουλειάς που πρέπει να καθημερινά να διεκπεραιωθεί είναι μεγάλος και ανελαστικός. Αν για παράδειγμα οι καταχωρήσεις δεν προχωρήσουν μία ημέρα, τότε συσσωρεύονται διπλάσιες για την επομένη.
Ταυτόχρονα, πρέπει να εξυπηρετείται το κοινό, να γίνεται η υποδοχή των μαθητών που έρχονται για επίσκεψη, να παρακολουθούνται οι συντηρήσεις των βιβλίων, να αναζητούνται τα βιβλία που βρίσκονται στα χέρια αναγνωστών και πρέπει να επιστρέψουν, να γίνεται η αρχειοθέτηση του τοπικού έντυπου Τύπου σε τόμους, να ενημερώνεται το ψηφιακό αρχείο, να γίνεται παρακολούθηση των νέων εκδόσεων, οι πληρωμές των υποχρεώσεων και τόσες άλλες δουλειές. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ρόδου χρειάζεται τουλάχιστον εννέα άτομα προσωπικό για να λειτουργήσει σωστά και σήμερα έχει μόνο ένα! Υπάρχει και μία δεύτερη υπάλληλος που βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια, όμως από την τεράστια αγάπη που έχει για τη βιβλιοθήκη και τα βιβλία, μεταβαίνει κάθε απόγευμα στο γραφείο της και βοηθά με την καταχώρηση των βιβλίων στο κεντρικό σύστημα.
Η λύση που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα, είναι η ίδια που εφαρμόζεται για όλες τις Δημόσιες Βιβλιοθήκες της Ελλάδας και δεν είναι άλλη από την απόσπαση εκπαιδευτικών ή άλλων δημοσίων υπαλλήλων. Δυστυχώς, κάθε χρόνο οι δημόσιες βιβλιοθήκες της Ελλάδας στα μάτια των πολιτικών ομοιάζουν με βουλευτικά παραμάγαζα.
Έτσι, ανάλογα με το “δόντι” του διευθυντή, γίνονται οι κατάλληλες αποσπάσεις. Γι’ αυτό και σε χωριά της Θεσσαλίας τις τελευταίες ημέρες έχουν γίνει αποσπάσεις μεγάλου αριθμού δημοσίων υπαλλήλων για να υπηρετήσουν σε βιβλιοθήκες πολύ μικρότερες από εκείνη της Ρόδου. Ο διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου κ. Αντώνης Αγγελής, αλλά και τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου δεν ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που θα φιλήσουν «κατουρημένες ποδιές» για να γίνει το αυτονόητο. Με αξιοπρέπεια μέχρι σήμερα υπέβαλαν σειρά αιτημάτων για τη στελέχωσή της με το αναγκαίο προσωπικό για την επαναλειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης, την εξεύρεση αποθηκευτικού χώρου για την αναβάθμιση του παιδικού τμήματος κ.λπ.
Τα αιτήματά τους κατέληξαν στο κενό και ορισμένα από αυτά ρίχθηκαν αμέσως στον κάλαθο τον αχρήστων (τα είδαν οι ίδιοι να κείτονται εκεί μέσα). Αποτελεί υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας να διασφαλίσει τη λειτουργία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου, που σήμερα είναι μία από τις πλουσιότερες και πιο ενημερωμένες σε ολόκληρη την Ελλάδα. Άμεσα να άρει τις εσφαλμένες αποφάσεις του και να προχωρήσει στην απόσπαση τουλάχιστον δύο εκπαιδευτικών για να μη σταματήσει η λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Ακολούθως να προχωρήσει στην ικανοποίηση όλων των υπόλοιπων αιτημάτων, ώστε η ΔΚΒ Ρόδου να ξαναγίνει αυτό που ήταν.
Για το φλέγον θέμα συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας 02 Σεπτεμβρίου το Εφορευτικό Συμβούλιο και αποφάσισε ομόφωνα να διεκδικήσει με δυναμικό τρόπο λύσεις στις πιεστικές ανάγκες λειτουργία της. Αν τελικά, το Υπουργείο δεν φροντίσει για τις κατάλληλες αποσπάσεις, τότε η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Ρόδου θα πρέπει να παραμένει με τις πόρτες της κλειστές, ώστε οι δυο άνθρωποι που έχουν απομείνει εκεί μέσα να διεκπεραιώνουν γραφειοκρατικές δουλειές.
Σε αυτή την περίπτωση ο πνευματικός ρόλος της Βιβλιοθήκης θα έχει πάψει να υφίσταται. Είναι επίσης βέβαιο πως σε αυτή την περίπτωση, ο δημόσιος και διαρκής διασυρμός του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των τοπικών μας βουλευτών δεν θα έχει προηγούμενο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η πιο παραγωγική περίοδος της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου ήταν επί δημαρχίας Γιώργου Γιαννόπουλου, όταν ο τότε δήμαρχος φρόντισε να βοηθήσει με κάθε τρόπο τη λειτουργία της σπουδαίας αυτής δομής. Ίσως, ο καινούριος δήμαρχος Ρόδου καταφέρει να κάνει κάτι αντίστοιχο και ταυτόχρονα να πείσει τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού ώστε με κάποιο τρόπο να υποστηριχθεί η δομή που προσφέρει τόσα πολλά για την πνευματική εξύψωση της Ρόδου.
Τα επιχειρήματά σας σωστά, εκτός από ένα: γιατί χρειάζεται απόσπαση εκπαιδευτικών για να λειτουργήσει μια βιβλιοθήκη; Βιβλιοθηκονόμοι χρειάζονται με ειδίκευση στο αντικείμενο, όχι δάσκαλοι που θα πρέπει να περάσουν κι ένα διάστημα εκπαίδευσης ώσπου να μπορέσουν να προσφέρουν έργο. Τι στο καλό έχουμε τις σχολές βιβλιοθηκονομίας;