Ειδήσεις

Νέα τμήματα ΑΕΙ με δύο μόνιμους καθηγητές

Νέα πανεπιστημιακά τμήματα θα αναγκαστούν να λειτουργήσουν την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά με μόλις δύο μονίμους καθηγητές. Η νυν υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως «πληρώνει» σήμερα στα πανεπιστήμια τα χρέη της πολιτικής του τέως ομολόγου της Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος την άνοιξη του 2019 δημιούργησε νέα τμήματα σε πανεπιστήμια χωρίς επαρκές προσωπικό, επικρινόμενος για προεκλογική στόχευση. Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως υπέγραψε απόφαση για απόδοση 205 νέων θέσεων καθηγητών στα πανεπιστήμια. Τρεις περισσότερες πήραν το ΑΠΘ (41) και το Παν. Αθηνών (33). Το Πανεπιστήμιο Πατρών πήρε 12 θέσεις, γεγονός που προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της πρυτανικής αρχής του ιδρύματος. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε χθες στην «Κ» ο νέος πρύτανης του ιδρύματος Χρήστος Μπούρας, κατά το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, που ολοκληρώθηκε τυπικά προ ημερών (31/8), αφυπηρέτησαν από το ΑΕΙ 28 καθηγητές.

Παράλληλα, την άνοιξη του 2019 με νόμο δημιουργήθηκαν τέσσερα νέα τμήματα στο ίδρυμα, το οποίο επίσης απορρόφησε και τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος. Ενδεικτικά, δημιουργήθηκαν τμήματα σε Πύργο, Αμαλιάδα, Αγρίνιο και Μεσολόγγι. Σύμφωνα με τον κ. Μπούρα, οι ανάγκες των νέων τμημάτων σε διδακτικό προσωπικό ανέρχονται σε περίπου 30 θέσεις. Από την άλλη, υπάρχουν πληροφορίες ότι θα δοθούν ακόμη 11 με 12 νέες θέσεις στο Παν. Πατρών (συνολικά 23-24, εάν προστεθούν οι 12 που ήδη δόθηκαν), οι οποίες πάντως δεν αρκούν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του ιδρύματος.

Επιπτώσεις

«Η απόδοση μόνο 12 θέσεων σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα από τον νόμο Γαβρόγλου οδηγεί το Πανεπιστήμιο Πατρών σε απαξίωση με σημαντικές συνέπειες για την περιοχή, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς σε κρίσιμους τομείς, μεταξύ των οποίων, η λειτουργία τμημάτων και του πανεπιστημιακού νοσοκομείου», τονίζουν οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος. Ενδεικτικά, από την Ιατρική Σχολή Πατρών αφυπηρέτησαν προ ημερών δέκα διδάσκοντες. Ομως, οι θέσεις δεν προβλέπεται να αναπληρωθούν, τουλάχιστον άμεσα, καθώς οι συνολικά 23-24 θέσεις θα κατανεμηθούν και στα νέα τμήματα, τα οποία έχουν, σύμφωνα με τον κ. Μπούρα, έως δύο μονίμους διδάσκοντες.

Το θέμα θα συζητηθεί στη Σύγκλητο που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι η Σύγκλητος του Παν. Πατρών το 2019 είχε αντίθετη γνώμη ως προς τον σχεδιασμό του κ. Γαβρόγλου για τα νέα τμήματα και την απορρόφηση τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος και τη μετατροπή τους σε πανεπιστημιακά. Οπως ανέφερε το πρυτανικό συμβούλιο, «όλοι μας πρέπει να τοποθετηθούμε καθαρά και χωρίς ασάφειες προκειμένου να υπερασπισθούμε το μέλλον του πανεπιστήμιου μας. Στο πλαίσιο αυτό θα κληθεί άμεσα σε συνεδρίαση η Σύγκλητος για να εξετάσει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται και να λάβει αποφάσεις. Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο επώνυμο και αναγνωρίσιμο Πανεπιστήμιο Πατρών».

Πηγή : kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου